Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Medicul Cătălin Denciu, care a salvat pacienții din incendiul de la Piatra Neamț, premiat de OMS. „Primesc acest premiu în numele tuturor pacienților care au cunoscut suferințele bolii”

Catalin Denciu

Medicul Cătălin Denciu, care și-a riscat viața pentru a-și salva pacienții internați la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, a fost premiat luni de Organizația Mondială a Sănătății, în timpul celei de-a 74-a adunări internaționale. 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat sacrificiul și exemplu dat de medicul român, care a avut arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a intrat în flăcări ca să ajungă la pacienții săi.

„Dr. Cătălin Denciu este specialist în terapie intensivă în România. El era de serviciu în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienții cu COVID-19, când  în spital a izbucnit un incendiu.

Zece pacienți au murit în incendiu, iar în încercarea de a-i salva pe alții, dr. Denciu a suferit arsuri de gradul III pe 40% din suprafața corpului.

Astăzi îl vom onora cu un premiu pentru serviciul, sacrificiul și exemplul său.

Acestea sunt doar câteva exemple. Mai sunt milioane; povești de curaj, frământări de inimă, disperare, luptă și triumf”, a spus șeful OMS.


Acesta a mai lăudat eforturile făcute de alți specialiști în sănătate: Lucy Lucy Nyambura, ofițer de promovare a sănătății în Mombasa, Kenya, și medicul de terapie intensivă Gantsengel Purev de la Spitalul Militar din Ulanbataar, Mongolia.

„E un premiu al celor rezistenți, al celor care nu cedează și al celor care merg mai departe”

Medicul Cătălin Denciu a spus că primește premiul în numele tuturor pacienților care au cunoscut suferințele bolii.

„Sunt impresionat și foarte emoționat să primesc recunoașterea muncii și a contribuției mele din partea OMS. Nu m-am așteptat nicio clipă la acest gest.

Vreau să le mulțumesc din inimă colegilor belgieni, datorită cărora mă aflu aici, în fața dvs. Sunt onorat să accept această distincție în numele întregului personal medical din România și din lumea aflat în linia întâi de luptă anti-Covid. De asemenea, primesc acest premiu în numele tuturor pacienților care au cunoscut suferințele bolii și în numele familiilor noastre care stau alături de noi la bine și la greu.

Așa cum am mai spus, consider că mi-am făcut datoria față de pacienții și colegii mei. Haina de doctor vine cu responsabilități și așteptări enorme. Vă îndemn să fiți alături de personalul medical și să-l sprijiniți pentru a învinge pandemia. Eroi sunt cei care, zi de zi, de mai bine de un an, continuă să fie alături de pacienții lor. E un premiu al celor rezistenți, al celor care nu cedează și al celor care merg mai departe. Și sunt mândru să fiu unul dintre acești oameni”, a subliniat medicul,

La jumătatea lunii noiembrie, dr. Denciu era de gardă în timp ce la secția de Terapie Intensvă a Spitalului din Piatra Neamț a izbucnit un incendiu. Fără a sta pe gânduri, medicul a intrat în foc pentru a-și salva pacienții.

Ulterior, medicul a fost transferat la Spitalul Regina Astrid din Belgia pentru îngrijiri. „Îmi amintesc că m-am trezit la terapie intensivă. Acolo am fost îngrijit de asistenţi medicali şi kinetoterapeuţi. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reuşit treptat să mă mişc şi să merg din nou. Astăzi pot deja să fac bicicletă. Încă mi-e greu să îndoi coatele. Dar merg mai departe cu recuperarea”, a povestit medicul român, potrivit Digi24.

Medicul Cătălin Denciu, în timpul internării din Belgia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    Ii doresc sa-si recupereze sanatatea cat de mult si cat mai repede posibil .
    Iar gandul ca e un OM deosebit sa-i dea alinare a tuturor suferintelor .
    • Like 2


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult