Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medicul Cătălin Denciu a venit din Belgia să lucreze în țară și „să-i îngrijească și pe pacienții români care nu au bani să se trateze la Viena”. Interviu cu medicul șef al secției ATI a Spitalului din Piatra Neamț

Catalin Denciu

Putea să facă o carieră în Belgia, după rezidențiatul pe care l-a făcut în această țară, dar a ales să se întoarcă în România, „ca să-i îngrijească și pe pacienții care nu au bani să se trateze la Viena”. Acum medicul Ioan Cătălin Denciu se întoarce în Belgia ca pacient.

„Exemplar!” Așa îl caracterizează pe medicul erou Ioan Cătălin Denciu colegul său, Liviu Ungureanu, medic șef la Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Piatra Neamț. În tragedia de la Terapie Intensivă Covid19 de la Spitalul Județean din Piatra au murit zece pacienți. Medicul Ioan Cătălin Denciu a încercat să salveze ce se putea salva cu mâinile goale și îmbrăcat cu un combinezon care l-a transformat într-o torță. Are arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului și se află internat într-un spital din Belgia.

„Este un coleg minunat, este apreciat de pacienți”, spune cu drag, tristețe, dar și admirație medicul Liviu Ungureanu, vizibil marcat de tragedia de la spitalul în care lucrează. Au luptat cot la cot pentru a smulge din ghearele morții pacienții diagnosticați cu infecția SARS Cov2, pacienți cărora sistemul medical din România nu le-a oferit nici o șansă.

Liviu Ungureanu, medic șef la Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, este vizibil marcat de tragedie. A povestit într-un interviu pentru Republica că doi dintre pacienți ar fi avut șanse să supraviețuiască infecției. Să ne ierte familiile pentru că nu am putut să-i salvăm! Așa a încheiat interviul Liviu Ungureanu. Ce mesaj are pentru autorități?

Dacă ar trebui să folosiți un cuvânt pentru a-l descrie pe colegul dumneavoastră, medicul Ioan Cătălin Denciu, care ar fi acela?

Exemplar! Este în colectivul nostru de 15 ani. A ajuns în colectivul nostru, eu coordonez din 2013. Pe scurt! Este un coleg minunat, foarte apreciat de noi și de personalul mediu și de pacienți, cu care a vorbit întotdeauna extrem de apropiat și călduros!

Ce oferea pacienților ca medic în plus față de ceilalți?

Mă refeream la anestezie, de exemplu. Înainte de orice intervenție obținem consimțământul informat de la pacienți. Uneori nu avem timpul suficient din cauza presiunii de a începe programul operator sau de a continua. Fiecare încercăm să ne facem timp să explicăm cât mai clar pe înțelesul bolnavului ce se va întâmpla cu el în perioada următoare. Era foarte atent și explica foarte frumos pacienților.

Nu își pierdea răbdarea?

Nu, tocmai asta e extrem de rar. Nu știu dacă l-am auzit de câteva ori supărat, dar nu legat de pacienți, ci legat de condiții de lucru, ceea ce pe toți ne afectează.

Nu v-a povestit? A fost vreodată tentat să plece în străinătate? Ce l-a ținut la Piatra?

A lucrat ca rezident un an sau doi ani în Belgia. A revenit. Și soția lui este medic în spital. A lucrat o perioadă la Moinești și de la Moinești a ajuns la noi. Ca noi toți, probabil, că au fost momente... Și eu am fost plecat în Franța. Datorită condițiilor de lucru, nu neapărat salariul.... Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar ne-am gândit și eu, și alții la pacienții români care au nevoie de îngrijiri și care nu au bani să meargă la Viena sau în altă parte.

Ați intrat împreună în pandemie ca medici, în prima linie Covid 19.

Știam foarte puțin. Am primit o informare de la societatea noastră de specialitate despre situația și evoluția lucrurilor în China și Italia atunci. Dar, lucrurile erau destul de neclare și nici pe parcurs nu s-au clarificat aspecte și am încercat să facem față situației.

Sâmbătă seară a fost tragedie la secția pe care o coordonați!

A picat ca un trăznet! Practic m-am gândit la pacienți. Am întrebat de pacienți și de personal. Și apoi a venit vestea despre doctorul Denciu. Are arsuri nu se știa. Trece prin momente foarte grele. Suntem alături de el de la distanță și sperăm să evolueze bine.

Care a fost prima imagine pe care ați văzut-o când ați ajuns sâmbăță la spital?

Fum și apă pe jos. Când am intrat. Funingine, negru și apă murdară. Pompierii deja stinseseră focul.

Sunt bolnavi pentru care ați luptat și dumneavoastră, și domnul doctor Denciu pentru a le salva viața...

Toți am luptat, chiar ...unii dintre pacienți, unii plecau, veneau alții, dar pe doi, trei dintre ei îi știam personal. 

E dificil să te gândești la faptul că poate ar fi scăpat de infecția Covid 19 și poate....

Aici, nu vreau să intru în această zonă pentru că cred că doi dintre ei aveau șanse crescute (să supraviețuiască, n.n.)

Ioan Cătălin Denciu a făcut un gest pe care l-ar fi făcut orice medic?

Eu cred că da. Primul reflex este să faci ceva pentru pacienți. Nu pot să cred, nu am trecut așa ceva. Nu pot să îmi imaginez amploarea și ce se poate întâmpla în următoarele secunde. Încerci să salvezi ce se mai poate salva. Din păcate sâmbătă nu am reușit nimic

Dacă ați fi lângă colegul dumneavoastră Ioan Cătălin Denciu în momentul în care poate primi vizite ce i-ați spune?

Am fost aseară lângă el. L-am stabilizat împreună cu colegii mei până a plecat la Iași. L-am încurajat. Important este să beneficieze de tratament optim și așa să fie. Era conștient, dar leziunile acestea provocate de arsură pot avea efecte așa cum s-a văzut acum câțiva ani, în funcție de situație, de suprafață efecte greu de anticipat

Nu simțiți furie și frustrare gândindu-vă că nici domnul Denciu, nici dumneavoastră nu ați plecat în străinătate?

În subconștient a trecut și acest gând. Trebuie să privim în prezent, am ales să lucrăm aici, ne-am asumat... încercăm să ne facem activitatea. Medicii români au făcut maxim cu ce au avut la dispoziție.

Un mesaj pentru opinia publică?

În primul rând familiilor... să ne ierte că nu am putut să-i salvăm, nu pot să exprim prin cuvinte, nu pot să îmi imaginez prin ce trec și ei. Pentru opinia publică, ceea ce am spus și autorităților. Poate în 30 de ani era bine să avem mai multe spitale noi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In primul rând vreau sa spun ca sper din tot sufletul ca acest OM sa se insanatoseasca si sa revina alaturi de familia sa.
    În al doilea rând voi spune ceva ce va deranja pe unii: De ce nu comentati nimic la acest articol,voi,cei care-l cititi?? Oare pentru ca nu aveti de ce sa va legati si sa aruncati cu noroi? Nu va place când se vorbeste despre oameni corecti si dedicati profesiei lor? Nu va place când nj puteti injura pe cineva...
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult