Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, după cel mai recent bilanț Covid. „Dracul este chiar negru, negru”

733 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România, după 6.390 de teste procesate, în timp ce numărul celor internați la terapie intensivă a ajuns la 497 de persoane.

„Întotdeauna cifrele de luni nu reflectă realitatea. Uitați-vă în schimb la cifrele de la terapie intensivă”, a declarat la Digi24 medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”, din Timișoara, care a atras atenția că rata de mortalitate a cazurilor grave de la ATI este foarte mare.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul celor care fac forme fatale ale bolii. Și întotdeauna există un procent, de 2-3% de oameni care mor de Covid fără să aibă afecțiuni medicale, spune medicul.

Acesta a subliniat că în aceste zile lupta se duce în stradă, unde multe persoane nu respectă măsurile de protecție. „Există o vorbă românească, dracul nu e chiar atât de negru. Noi, medicii, putem să confirmăm că dracul chiar e negru-negru. Dacă continuăm cu această atitudine iresponsabilă, vedeți ce se întâmplă pe litoral, sute de mii de oameni, la grămadă... Adevarata lupta se dă în stradă”, crede Cristian Oancea.

Acesta a vorbit și despre cei care nu cred că virusul SARS-CoV2 există: „Până nu pierzi pe cineva drag, nu conștientizezi”.

În intervalul 16.08.2020 (10:00) – 17.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 38 de decese (21 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.472. Dintre acestea, 497 sunt internate la ATI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult