Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, după cel mai recent bilanț Covid. „Dracul este chiar negru, negru”

733 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România, după 6.390 de teste procesate, în timp ce numărul celor internați la terapie intensivă a ajuns la 497 de persoane.

„Întotdeauna cifrele de luni nu reflectă realitatea. Uitați-vă în schimb la cifrele de la terapie intensivă”, a declarat la Digi24 medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”, din Timișoara, care a atras atenția că rata de mortalitate a cazurilor grave de la ATI este foarte mare.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul celor care fac forme fatale ale bolii. Și întotdeauna există un procent, de 2-3% de oameni care mor de Covid fără să aibă afecțiuni medicale, spune medicul.

Acesta a subliniat că în aceste zile lupta se duce în stradă, unde multe persoane nu respectă măsurile de protecție. „Există o vorbă românească, dracul nu e chiar atât de negru. Noi, medicii, putem să confirmăm că dracul chiar e negru-negru. Dacă continuăm cu această atitudine iresponsabilă, vedeți ce se întâmplă pe litoral, sute de mii de oameni, la grămadă... Adevarata lupta se dă în stradă”, crede Cristian Oancea.

Acesta a vorbit și despre cei care nu cred că virusul SARS-CoV2 există: „Până nu pierzi pe cineva drag, nu conștientizezi”.

În intervalul 16.08.2020 (10:00) – 17.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 38 de decese (21 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.472. Dintre acestea, 497 sunt internate la ATI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult