Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medicul Virgil Musta, după bilanțul covid anunțat azi: Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei. Uitați-vă cum a fost în Italia

Virgil Musta

Record de decese din cauza covid în ultimele 24 de ore: 73 de persoane. Au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de COVID-19, din 23.476 de teste efectuate. La secțiile terapie intensivă a fost atins un nou maxim al numărului de pacienți aflați în stare gravă, 608 persoane.

 „Cred că mai degrabă intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, nu mai e vorba de prima sau a doua cocoașă a valului. Va fi o presiune extraordinară și multă tragedie în familiile noastre. Pacienții nu vor mai avea loc în spital și vor muri acasă. Uitați-vă cum a fost în Italia.

Externăm în fiecare zi pacienți cu forme mai ușoare care pot merge în izolare la domiciliu doar ca să facem loc pentru cazuri mai grave. La ATI nu mai sunt locuri, îi trimitem la terapie intensivă la spitalele suport covid. Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide cine primește ajutor și cine nu”, a declarat dr Virgil Musta, la Digi24.

Până astăzi, 6 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Până astăzi în România 5.121 persoane diagnosticate cu infecție cu covid-19 au decedat.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ne uităm. Mai bine zis, ne-am uitat. Și știm că tragedia din Italia s-a datorat politicienilor iresponsabili care au zis că nu se opresc ei pentru o răceală. 2 săptămâni au jucat tarantela dar tarantula la sfârșit tot i-a mușcat. Pe undeva era și groaza de carantină, deja în niște regiuni fusese instituită. Au jucat la hazard și au pierdut. Acum respectă fiindcă au tras-o cumplit.
    Noi am dansat doar o vară... ne-am bătut joc de cele 2 luni de izolate, am început să fabulăm pe teme rizibile, încurajați de psd și slugile lor prea-plecate. Acum culegem ce am semănat. Și dacă n-ar fi destul, în plină furtună, negaționiștii și cei care-o ard penibil cu libertatea, se dezlănțuie și mai frenetic. Iar autoritățile n-au altceva de făcut decât să dea girul unor manifestări publice, pentru că așa era în plan.
    Dar toate astea erau de prevăzut. Există un anume domn Jurma ce postează zilnic grafice și predicții statistice ( pe bază științifică). Îl ia careva în seamă? Mai ales că folosește indicatori mai sensibili și cu mai mare valoare predictivă. De ce nu sunt ascultați cei ca el, și când vine bomba îi ia prin surprindere?
    • Like 0
  • Locuiesc lângă Colegiul Național Caragiale, în București. Toate cheltuielile, toate discuțiile despre siguranța elevilor în școală sunt anulate chiar de subiecții dezbaterii - elevii. Nu cei mici, ci cei de clasele 9-12. Până la intrarea în liceu și la ieșirea de la ore masca și distanțarea sunt vorbe goale pentru elevi. Umblă în grupuri cam ca oile pe caniculă (pe caniculă oile stau foarte înghesuite una în alta) și din circa 10 elevi, dacă poartă unul mască. Și e vorba de un liceu de elită și copii care ar trebui să fie responsabili, sau măcar să asculte un pic la ce spun specialiștii, că doar nu degeaba au studiat aceia ani și ani și doar nu degeaba își bat gura de o jumătate de an. Și dacă cineva le-ar fi făcut observație ar fi izbucnit același scandal ca în cazul băieților din Constanța. Am circulat luni cu un autobuz pe ruta Chitila. Autobuzul era destul de plin, lume amestecată. Nici măcar 10 persoane nu purtau masca corect. Era pe undeva, pe sub bărbie, gata de tras pe nas dacă apare poliția. Am citit pe facebook mesajul unui călugăr foarte iubit (Calistrat), bolnav de Covid, care, pe lângă alte mesaje le spunea cititorilor că virusul chiar există, să nu mai creadă în teoriile conspirației și alte bazaconii. Comentariile la acest mesaj îți dădeau fiori; o bună parte a cititorilor, care il cunoșteau și îl apreciau pe Pr. Calistrat, când era vorba de Coronavirus erau chiar supărați că părintele le contrazice părerile. Credeau chiar că mesajul era fals. Ce credeți că mai poate fi făcut cu toate aceste categorii de oameni? Oare ne vom mai vindeca vreodată de acest sindrom al caprelor bezmetice? Și să nu uităm că PSD a fost cel care a început contestația oficială a stării de urgență, a amenzilor, a purtării măștii. Iar acum dorește carantină ca să poată amâna alegerile, și să mai poată da niște legi aberante care să îngenuncheze definitiv țara.
    • Like 1
  • Pot să confirm temereile d-lui doctor Musta:sora mea,internată lunea trecută cu COVID-19,e drept că fără manifestări grave(un început de pneumonie,tuse,valori tensionale ridicate),a fost azi externată.Noroc că noi avem spațiu astfel încâr să stea izolată până duminică.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Chiar si Streinu-Cercel recomanda sa purtam masca TOT timpul mai ales in zonele aglomerate si in cele cu o circulatie auto mare. Se pare In Asia din cand in cand in anumite orase toata lumea poarta si nu moare nimeni si nici nu se simt "im-botnitati"
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult