Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Medicul Virgil Musta, după bilanțul covid anunțat azi: Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei. Uitați-vă cum a fost în Italia

Virgil Musta

Record de decese din cauza covid în ultimele 24 de ore: 73 de persoane. Au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de COVID-19, din 23.476 de teste efectuate. La secțiile terapie intensivă a fost atins un nou maxim al numărului de pacienți aflați în stare gravă, 608 persoane.

 „Cred că mai degrabă intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, nu mai e vorba de prima sau a doua cocoașă a valului. Va fi o presiune extraordinară și multă tragedie în familiile noastre. Pacienții nu vor mai avea loc în spital și vor muri acasă. Uitați-vă cum a fost în Italia.

Externăm în fiecare zi pacienți cu forme mai ușoare care pot merge în izolare la domiciliu doar ca să facem loc pentru cazuri mai grave. La ATI nu mai sunt locuri, îi trimitem la terapie intensivă la spitalele suport covid. Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide cine primește ajutor și cine nu”, a declarat dr Virgil Musta, la Digi24.

Până astăzi, 6 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Până astăzi în România 5.121 persoane diagnosticate cu infecție cu covid-19 au decedat.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ne uităm. Mai bine zis, ne-am uitat. Și știm că tragedia din Italia s-a datorat politicienilor iresponsabili care au zis că nu se opresc ei pentru o răceală. 2 săptămâni au jucat tarantela dar tarantula la sfârșit tot i-a mușcat. Pe undeva era și groaza de carantină, deja în niște regiuni fusese instituită. Au jucat la hazard și au pierdut. Acum respectă fiindcă au tras-o cumplit.
    Noi am dansat doar o vară... ne-am bătut joc de cele 2 luni de izolate, am început să fabulăm pe teme rizibile, încurajați de psd și slugile lor prea-plecate. Acum culegem ce am semănat. Și dacă n-ar fi destul, în plină furtună, negaționiștii și cei care-o ard penibil cu libertatea, se dezlănțuie și mai frenetic. Iar autoritățile n-au altceva de făcut decât să dea girul unor manifestări publice, pentru că așa era în plan.
    Dar toate astea erau de prevăzut. Există un anume domn Jurma ce postează zilnic grafice și predicții statistice ( pe bază științifică). Îl ia careva în seamă? Mai ales că folosește indicatori mai sensibili și cu mai mare valoare predictivă. De ce nu sunt ascultați cei ca el, și când vine bomba îi ia prin surprindere?
    • Like 0
  • Locuiesc lângă Colegiul Național Caragiale, în București. Toate cheltuielile, toate discuțiile despre siguranța elevilor în școală sunt anulate chiar de subiecții dezbaterii - elevii. Nu cei mici, ci cei de clasele 9-12. Până la intrarea în liceu și la ieșirea de la ore masca și distanțarea sunt vorbe goale pentru elevi. Umblă în grupuri cam ca oile pe caniculă (pe caniculă oile stau foarte înghesuite una în alta) și din circa 10 elevi, dacă poartă unul mască. Și e vorba de un liceu de elită și copii care ar trebui să fie responsabili, sau măcar să asculte un pic la ce spun specialiștii, că doar nu degeaba au studiat aceia ani și ani și doar nu degeaba își bat gura de o jumătate de an. Și dacă cineva le-ar fi făcut observație ar fi izbucnit același scandal ca în cazul băieților din Constanța. Am circulat luni cu un autobuz pe ruta Chitila. Autobuzul era destul de plin, lume amestecată. Nici măcar 10 persoane nu purtau masca corect. Era pe undeva, pe sub bărbie, gata de tras pe nas dacă apare poliția. Am citit pe facebook mesajul unui călugăr foarte iubit (Calistrat), bolnav de Covid, care, pe lângă alte mesaje le spunea cititorilor că virusul chiar există, să nu mai creadă în teoriile conspirației și alte bazaconii. Comentariile la acest mesaj îți dădeau fiori; o bună parte a cititorilor, care il cunoșteau și îl apreciau pe Pr. Calistrat, când era vorba de Coronavirus erau chiar supărați că părintele le contrazice părerile. Credeau chiar că mesajul era fals. Ce credeți că mai poate fi făcut cu toate aceste categorii de oameni? Oare ne vom mai vindeca vreodată de acest sindrom al caprelor bezmetice? Și să nu uităm că PSD a fost cel care a început contestația oficială a stării de urgență, a amenzilor, a purtării măștii. Iar acum dorește carantină ca să poată amâna alegerile, și să mai poată da niște legi aberante care să îngenuncheze definitiv țara.
    • Like 1
  • Pot să confirm temereile d-lui doctor Musta:sora mea,internată lunea trecută cu COVID-19,e drept că fără manifestări grave(un început de pneumonie,tuse,valori tensionale ridicate),a fost azi externată.Noroc că noi avem spațiu astfel încâr să stea izolată până duminică.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Chiar si Streinu-Cercel recomanda sa purtam masca TOT timpul mai ales in zonele aglomerate si in cele cu o circulatie auto mare. Se pare In Asia din cand in cand in anumite orase toata lumea poarta si nu moare nimeni si nici nu se simt "im-botnitati"
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult