Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Meniul Zilei de Mâine. Când un părinte se întreabă: „Eu ce le pun pe masă?” sau „Cu ce îi îmbrac la școală?”, stă în puterea noastră să îl ajutăm cu un răspuns

Meniul Zilei de Mâine - sală de clasă

Cei mai mulți părinți le-ar da copiilor lor și luna de pe cer. Această expresie vorbește despre dragostea părintească nemărginită, dar și despre mijloacele finite ale ființei umane ale cărei nevoi și dorințe se lovesc fără drept de apel de limitele realității.

Din păcate, pentru mulți părinți români, să le ofere copiilor lor lucruri de bază precum rechizite, cărți sau un birou pe care să își facă temele echivalează cu a le aduce luna de pe cer. Fiindcă adesea nu reușesc să le asigure nici măcar hrană suficientă, nici măcar îmbrăcămintea de care au nevoie pentru a merge la școală.

În multe familii, toată energia se duce pe supraviețuire, nu pe planuri de viitor. Pentru că grija zilei de mâine sufocă potențialul celor mici, câteva organizații au încercat să o facă mai puțin apăsătoare. Astfel, a apărut Meniul Zilei de Mâine, inițiativa pe termen lung prin care Sphera Franchise Group și brandurile din portofoliul său (KFC, Pizza Hut și Taco Bell) în parteneriat cu organizații non-guvernamentale, vin în sprijinul copiilor vulnerabili pentru ca aceștia să aibă șansa la un viitor mai bun. Proiectul se concentrează pe acoperirea nevoilor de hrană și de educație ale elevilor din comunități defavorizate.

Fotograful Vlad Bâscă a vizitat acasă 24 de familii ai căror copii primesc sprijin prin program. Imaginile pe care le-a surprins cu delicatețe arată sclipirea din ochii copiilor, candoarea cu care privesc lumea, inocența și curiozitatea lor. 

„Motivația mea pentru a mă alătura acestei cauze, a Meniului Zilei de Mâine, vine din experiențele mele anterioare în proiecte dedicate persoanelor defavorizate. Aceste experiențe m-au învățat să înțeleg importanța empatiei și a solidarității în problemele sociale. Așa că inițiativa Sphera de a face o schimbare semnificativă în viața copiilor care au resurse materiale și educaționale reduse mi se pare demnă de sprijin și implicare. Este o ocazie de a contribui la un viitor mai bun pentru acești copii și asta este ceea ce face această cauză atât de importantă pentru mine”, spune Vlad Bâscă.

Un băiețel hrănește două căprițe, un altul îmbrățișează un ied și vezi în gesturile lor bunătatea și gingășia care ar putea schimba lumea. Vlad Bâscă reușește prin fotografiile sale să dezvăluie ceva din dinamica relațiilor de familie, din grija pe care părinții și bunicii o poartă celor mici. Prin lentila aparatului său de fotografiat se vede mare și clar potențialul pe care acești copii îl au, darul pe care îl oferă lumii. Însă fundalul spune o cu totul altă poveste, aceea a unei vieți împovărate de griji, cu condiții extrem de grele, în care fiecare zi e o luptă pentru supraviețuire.

„Când o să fiu mare, vreau să mă fac pompier, ca să vin acasă cu mașină”, spune unul dintre copiii fotografiați.

„Petrecându-mi timp cu ei și familiile acestora, am descoperit că, în unele zone din această țară, să fii copil nu este un lucru chiar ușor și că acea perioadă pe care o asociem unei vârste fericite, pentru mulți dintre copiii României este una plină de lipsuri și greutăți. De aceea, intenția mea a fost să transmit realitatea, în speranța că, în urma acestui demers, situația acestor familii se va ameliora câtuși de puțin”, a mărturisit fotograful.

Toți părinții au încercat să amenajeze un mic loc în care fiii și fiicele lor să își poată face temele, un altar într-o mare de dificultăți materiale. Una dintre familii a povestit că a renovat așa cum a putut o cameră pentru ca băiatul aflat în clasa a VIII-a să se poată pregăti pentru Evaluarea Națională. Însă, cu toate eforturile lor, părinții nu pot reuși să le ofere copiilor tot ceea ce au nevoie pentru a studia.

„Este foarte important ca acești copii cu resurse materiale și educaționale reduse să aibă acces în școală la lucrurile care le lipsesc: o masă caldă, o clasă frumoasă și dotată, precum și rechizite. Acest acces nu este doar un simplu confort, ci o necesitate pentru dezvoltarea lor armonioasă. Prin asigurarea acestor resurse, le oferim copiilor nu doar o șansă în prezent, ci și o perspectivă mai luminată pentru viitor. Aceste facilități sunt un pas important în eliminarea inegalităților și asigurării unei dezvoltări echilibrate pentru toți copiii, indiferent de circumstanțele din care provin. Într-o societate în care educația este cheia succesului, contează foarte mult să încercăm să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă din cauza lipsurilor materiale”, subliniază Vlad Bâscă.

„Ce să facem dacă suntem săraci? Nu putem schimba sărăcia în frumusețe”, este una din replicile auzite în timpul documentării. Într-adevăr, nu putem preschimba sărăcia în frumusețe, dar îi putem susține pe cei mici pentru a avea șansa la un viitor mai bun.

„E limpede că este nevoie de inițiative care să vină fie din zona publică, fie din cea privată (ideal ar fi din ambele) care să echilibreze situația acestor copii care pleacă de la startul vieții cu un dezavantaj major din cauza contextului în care trăiesc. Aceste inițiative trebuie să fie centrate atât pe asigurarea lucrurilor de bază (hrană, haine, medicamente – după caz), cât și pe accesul la procesul educațional. Așadar, consider că viitorul copiilor din școlile din România este strâns legat de angajamentul nostru, al tuturor, de a le oferi sprijin și oportunități”, crede Vlad Bâscă.

Primul proiect din cadrul platformei Meniul Zilei de Mâine este realizat cu susținerea KFC și în colaborare cu SOS Satele Copiilor. Beneficiarii acestuia sunt 77 de copii din două comunități din județul Teleorman (Mereni și Trivalea Moșteni), cărora le sunt acoperite nevoile de hrană și de educație.

Concret, KFC sprijină SOS Satele Copiilor prin direcționarea unei părți din vânzările produsului Hot Bucket, unul dintre cele mai apreciate produse din meniu, iar sumele sunt utilizate de către organizația non-guvernamentală pentru asigurarea necesarului alimentar zilnic, dar și pentru asigurarea accesului la resurse educaționale.

Proiectul a fost lansat printr-o expoziție la Galateca, în care au fost expuse atât fotografiile realizate de Vlad Bâscă, cât și o serie de obiecte din viețile cotidiene ale beneficiarilor din cele două comunități. Apoi, în colaborare cu Muzeul Municipal București, fotografiile au fost expuse pe exteriorul Palatului Suțu. Astfel, privitorii au putut avea o perspectivă autentică asupra realității pe care o trăiesc oamenii de acolo. Fotografiile realizate de Vlad Bâscă pot fi văzute acum pe platforma Meniul Zilei de Mâine.

„Școala pentru mine, în copilărie, a însemnat o oportunitate de a învăța, comunica și colabora în echipă. Aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea și formarea mea ca adult. Din punctul meu de vedere, fiecare copil ar trebui să aibă parte de o experiență școlară frumoasă, de care să se poată bucura, în care sprijinul și resursele materiale să nu fie o sursă de stres sau limitare. La vârsta aceea, copiii trebuie să fie fericiți, să învețe și să se joace, nu să ducă grija zilei de mâine. Așadar, cred că toți copiii ar trebui să aibă acces la educație, resurse și sprijin pentru a-și dezvolta potențialul”, spune Vlad Bâscă.

Pentru că Meniul Zilei de Mâine înseamnă două lucruri pentru copii, ceea ce mănâncă și ceea ce învață, în a doua etapă a proiectului, Sphera Group și KFC colaborează cu Asociația Zi de Bine, condusă de Melania Medeleanu. Împreună, au renovat una dintre sălile de clasă ale unei școli generale din București și vor susține o serie de copii, pe parcursul anului școlar 2023-2024, cu materiale didactice, lecții suplimentare și hrană. KFC pune la dispoziția asociației Zi de Bine infrastructura restaurantelor sale pentru plasarea cutiilor de donații în toate cele 101 de unități la nivel național, în care clienții pot face donații pentru proiect fără a fi condiționați de achiziția unui produs.

Când un părinte se întreabă: „Eu ce le pun pe masă mâine?” sau „Cu ce îi îmbrac la școală?” sau „Îi mai dau la școală?”, stă în puterea noastră să îl ajutăm cu un răspuns. Meniul Zilei de Mâine asigură o masă caldă și educație școlară pentru copii din comunități defavorizate și o grijă mai puțin pentru părinții lor.

Despre KFC și Sphera Group:

Sphera Franchise Group este cel mai mare grup din industria de food service din România, deținând companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România și KFC în Chişinău, Republica Moldova, și în anumite zone din Italia. Grupul deține peste 175 de restaurante pe cele trei piețe și are aproximativ 5.000 de angajați. Grupul Sphera investește constant în proiecte de responsabilitate socială, extinzându-și impactul în calitate de companie sustenabilă, cu fiecare nouă acțiune. Sphera crede în parteneriate pe termen lung, iar acest lucru este vizibil prin proiectele pe care le desfășoară cu asociații partenere de peste 10 ani. Doar în 2022, prin programele implementate alături de mai multe asociații a contribuit cu produse și donații în bani în valoare de peste 1 milion de lei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult