Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Merităm Apocalipsa?

CTP--

Cu 210 ani în urmă, pe 15 septembrie 1812, Moscova era cuprinsă de incendii uriașe și explozii declanșate de către ruși. Pentru că intrarea armatei lui Napoleon în oraș nu mai putea fi oprită, au ales autodistrugerea. Și n-a fost vorba de tactica „pământului pârjolit”, care înseamnă arderea grânelor, otrăvirea fântânilor, uciderea animalelor. Ci de transformarea în ruine a Universității de Stat din Moscova, a marii biblioteci Buturlin, a teatrelor Petrovski și Arbatski. Un număr imens de opere de artă și documente istorice unicat au fost făcute scrum. 12 000 de oameni, care nu apucaseră să fugă, au pierit. Între ei, 2.000 de soldați ruși răniți au fost sacrificați fără ezitare. 70% din casele Moscovei au ars, ca și 129 din cele 329 de biserici. 

Acest autodafé e prezentat cu mândrie de istoriile oficiale rusești. Obsesia imperială, de a stăpâni alte popoare, care îi bântuie încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic, nu e concurată, în conștiința colectivă a rușilor, decât de obsesia morții colective. De disprețul pentru viața umană. În primul război mondial, Rusia a avut cele mai mari pierderi, peste 2 milioane de militari, trimiși la moarte sigură de trufia, incompetența și corupția conducătorilor. În al doilea, după începutul strategic catastrofal, pricinuit de el însuși, Stalin a vărsat milioane după milioane de soldați aduși din imensitatea Rusiei ca hrană pentru mitralierele germane. Acum, corespondentul oficial în Ucraina al postului Rossiya 1, Sladkov, a pronunțat în direct următoarea frază: „Pierdem un număr imens de oameni, avem răniți, avem... mari succese!”. Nu e o scăpare, nu e o eroare, gura politrukului adevăr grăiește: puzderia de ruși morți sunt și ei o măsură a succesului... Ca și comandanții care ar trebui împușcați pe loc pentru căderea frontului din Ucraina, cum cere propagandistul-șef, craniul vorbitor, Soloviov.

Iată de ce mă tem să sper că Rusia va fi învinsă. Dictatura lui Putin e în stare să nu accepte înfrângerea, recurgând la acte de terorism sinucigaș, chiar nuclear, la nivel global, fără să-i pese câți ruși vor mai muri.

Nu pot să consider doar o fanfaronadă sinistră zicerea lui Medvedev, Putin bis: „Țările occidentale nu vor mai putea să stea în casele și apartamentele lor confortabile, râzând de modul în care slăbesc cu grijă Rusia prin proxy. Totul se aprinde în jurul lor. Popoarele lor vor simți durerea din plin. Pământul lor va arde și betoanele se vor topi. Vom suferi și noi mult. În toată lumea va fi foarte, foarte rău. La urma urmei, se spune: «A treia parte din oameni a fost ucisă de aceste trei urgii: de focul, de fumul și de pucioasa care ieșeau din gurile lor (Apocalipsa, 9-18)» ”. 

Până la focul cel mare, UE ne cere să trăim cu ceva grade mai puțin în încăpere la iarnă și să mai stingem din becuri. Totodată, Bruxellesul vrea să taie din profiturile companiilor energetice, utilizând banii pentru populație. Alt craniu vorbitor al Kremlinului, Zaharova, mandibulează: „Comuniștii și socialiștii aplaudă în picioare. Asta nu mai e o agendă verde, ci una roșie. Rămâne ca proletarii din toate țările să se unească și Lenin poate fi trezit”. În România, zvonerii lui Putin și iresponsabilii utili, flămânzi de voturi, până la nivel de președinte și prim-vicepreședinte de partide aflate la guvernare intră în vibrație și strigă că nu vor permite să sufere românii ca pe vremea lui Ceaușescu. Dacă ne vom dovedi atât de tâmpiți încât să înghițim gargara asta, poate că merităm Apocalipsa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult