Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Merităm să ne fie rău

PSD alegeri

4 din 10 români cu drept de vot s-au prezentat la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Dintre cei care au mers la urne, aproape jumătate au dat ales PSD și ALDE. În ciuda scorului zdrobitor, România este astăzi guvernată de două formațiuni care au obținut încrederea a peste 20% din cei care sunt pe listele electorale, adică puțin mai mult de 3,2 milioane de voturi.

S-a vorbit mult zilele acestea despre majoritatea parlamentară după căderea la limită a Guvernului Grindeanu. Existau voci care visau Opoziția unită la Palatul Victoria, unele invocau chiar guverne de uniune națională, altele care credeau că e momentul ca șeful statului să forțeze anticipatele. 

S-a umplut Facebook-ul de oameni care visau, cereau, scriau scenarii cu următorii pași ai președintelui Klaus Iohannis, întărit de întâlnirile cu Trump, Merkel și Macron. Mulți sperau ca șeful statului va face slalom prin Constituție ca să repare ceea ce absenteismul la votul de la parlamentarele din decembrie 2016 a parafat în Parlament. Câteva imagini și fraze rămân la finalul zilei de 26 iunie 2017:

- Opoziția de pe scena politică e o adunătură de împiedicați, care cântă fals pe voci antagonice. Te apucă plânsul când la autogolul dat de PSD unii vorbesc despre cum ar dori să preia Ministerul Justiției (?!- USR). Unii îl înțeapă pe potențialul aliat cum că ar fi mai interesat de Basarabia decât de situația internă a României (PNL). Altul vine cu o propunere exotică- un europarlamentar din generația Macron și Troudeau. UDMR-ul devine tot mai unsuros, iar parșivenia acestor indivizi care stau de aproape trei decenii în Legislativ pretinzând că reprezintă interesele minorității maghiare mai că-ți provoacă silă. 

- PSD este mai aproape de implozie. De azi, cel mai mare partid din România a devenit un fel de definiție a contradicției în termeni. PSD l-a dat jos pe Grindeanu pentru că avea relații cu serviciile secrete, ca să pună la șefia Executivului un domn cu școală și doctorat (plagiat) la S.R.I. Surpriză: un ministru care și-a dat demisia după ce a fost evaluat extrem de prost de eminența cenușie Vâlcov, și-a retras apoi demisia (document cu greșeli gramaticale copy/ paste) și a fost avansat la rang de premier. Dacă ar fi asistat la tâmpeniile atent meșteșugite în aceste zile, Caragiale și-ar fi rescris schițele și piesele de teatru într-o nouă lumină- probabil mai aproape de literatura absurdă.

- „Nu sunt specialist în doctorate, dar îmi aduc aminte că și Victor Ponta a fost acuzat de plagiat și a fost un premier foarte bun", a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă plagiatul este o problemă de moralitate sau una de integritate, așa cum a enunțat președintele Klaus Iohannis. România a ajuns la această performanță - furtul intelectual e banal, dacă asta nu oprește de la desemnarea într-o funcție mare a unui plagiator.

Vinovată nu e puterea care-și face de cap după ce a câștigat la scor alegerile din 2016. Mai vinovați sunt, probabil, membrii opoziției pe care mulți nu-i văd în stare să guverneze prea curând. Celor care îi înjură pe tinerii care nu au fost la vot în decembrie 2016 le dau o temă asupra căreia să reflecteze cu atenție. Și dacă instinctele lor (acelea că Opoziția este pulbere) au funcționat? Vina aparține - în mare măsură - impostorilor care nu au fost în stare să aibă un proiect coerent pentru a-i convinge că merită încrederea lor. Uitându-vă la acest PNL fără direcție și impotent în a culege armele de pe jos pentru a lupta cu PSD sau la USR, cu scara aia hilară de oameni bucuroși că sunt importanți la Cotroceni pentru consultări, îi vedeți conducând o țară?

În fața unei opoziții eterogene, dacă nu pulverizate, oare când ar fi fost președintele Iohannis mai responsabil? Atunci când ar fi lungit criza politică în speranța că vor veni anticipatele, poate forțând o majoritate în jurul PNL-ului sau desemnând propunerea PSD+ ALDE pentru a forma un nou Executiv?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Parca PRINCIPIILE erau de baza la actualul presedinte !!!!!! Este vorba de un "plagiator " dovedit !!!! ce facem acum !? cautam circumstante atenuante pentru presedinte !!!!!
    • Like 0
  • Nu , nu meritam asa ceva ! Opozitia sau chestia aia care isi zice opozitie nu a stiut sa comunice eficient cu electoratul, nu stiu daca a realizat vreodata asta si sa dus naibii o data cu caderea conventiei democratice si implicarea partidelor de atunci in fel si fel de afaceri dubioase bune de trimis in 0 sec la bulau. Iar asocierea pnl-ului cu psd-ul a distrus orice urma de opozitie, aratand Romaniei ca nu conteaza ce curent reprezinta atat timp cat pot sa sifoneze bani publici si europeni fara sa pateasca absolut nimic.
    • Like 1
  • Ioan check icon
    "meritam"-pare a fi o admonestare-si, daca e,se justifica doar pentru momentul acela de demult cand Iliescu striga cu gura pana la urechi, "veniti frati mineri"; daca atunci il luam de ceafa si dadeam cu el de pamant, aveam acum o alta calitate a clasei politice. Asa, avem ceea ce avem; impostura, incultura , nesimtire, aroganta... -pana si presedintele a devenit "jucator", sau "jucaus" si el e singur nu in haita, asa ca nu inteleg imperativitatea iesirii tinerilor la vot si sa facem o vina din neancrederea lor in clasa politica.
    • Like 0
  • Solutia concreta de " a ne fi fost mai bine" a existat , prin anii "91-"95, cand tara dispunea de o infrastructura economica fabuloasa (chiar in conditiile unui management rudimentar), concurenta pentru multi producatori externi.
    Cum ar fi aratat azi Romania daca atunci, prin LEGE, statul ar fi ramas propietar minim 51% din orice entitate economica , de la IAS-uri pana la Combinatul Siderurgic Galati? .... si doar restul de maxim, maximorum (49%) sa fi fost oferit oricarui doritor intern sau extern ( cu prioritate pentru intern in prima faza) in baza unor rglementari specifice. Capitalul strain , chiar daca nu s-ar fi inghesuit, ar fi venit sa ne invete sa muncim (cu tehnologii mai avansate decat ale noastre, si mai ales cu noi piete de desfacere) pentru a avea si el castig la sfarsitul anului.Responsabilitatile sociale ar fi cazut in sarcina statului roman, in modul cel mai pragmatic cu putinta. Prin forta implacabila pe care "economicul" o exercita asupra "politicului" si comportamentul institutiilor statului ar fi aratat altfel, in bine.
    Dar nu s-a intampat asa, "mormanul de fiare vechi" (pentru al cita pe P.R.)a fost lasat in voia unei liberalizari "salbatice", cel mai des cu scopul inlaturarii concurentei (in cazul industriei grele) sau al acapararii pe nimic al resurselor naturale (in schimbul comisioanelor consistente). De aici zecile de mii de familii destramate, de aici plecarile masive din tara (la munca), de aici pierderea sperantei in forta votului. Cine crede ca sunt un nostalgic al vremurilor socialiste , se inseala amarnic. Pasionat de sport, am inteles ca nu poti intra intr-un bazin cu apa de 15 grade, dupa ce ai stat la plaja 3 ore la +30 grade, FARA o adaptare a corpului la apa , treptat. Pana si marii inotatori fac acest lucru , inaintea unei probe .... si apa are acolo 24 de grade. Cum ar fi aratat o asemenea adaptare a tarii la noile conditii social economice ? In nici un caz asa cum a avut loc in mod efectiv.
    • Like 4
    • @ Edy Ventura
      check icon
      «... rin anii "91-"95, cand tara dispunea de o infrastructura economica fabuloasa». Stimate domn, comunismul a lăsat în urma lui numai nenorociri, crime și industrii esențialmente prost făcute. Din păcate pt dv. și pt nostalgia dv. (ce erați pe atunci? activist PCR? securist? milițian?), comunismul nu mai revine, s-a dus. Asta nu înseamnă că nu pot veni alte nenorociri, pot fi și – doamne ferește – și mai mari. Dacă mai vin alți câțiva cu analize ca ale dv., vai de capul nostru.
      • Like 0
    • @
      .... eram inginer constructor, santierist, ... niciodata membru de partid, un opozant permanent al al sefilor politruci. Stimate domn, credeti ca a existat vreodata comunism ? Singurul comunist pe care la avut lumea a fost Isus. Eu vorbeam despre forma de propietate adegvata in perioada de trecere de la o dictatura anacronica la un stat european civilizat,...si nu despre teorii utopice. Mi se face mila de d-stra, serios.Cati ani aveti ?
      • Like 6
    • @ Edy Ventura
      check icon
      OK, închidem aici. Am înțeles unde bateți, este suficient. Stimă.
      • Like 0
    • @
      Multumesc pentru atentie. E clar ca sunteti de acord ca problema nu poate fi explicata in cateva randuri. Am prezentat un tablou general, ca si solutie pentru "a ne fi fost mai bine" noua, celor mai multi si nu lor, celor mai putini. O solutie in care cred.
      • Like 4
    • @
      habar nu ai ce a insemnat economia romaniei in 1989,normal nu poti sa iti dai seama de proportiile jafului de dupa,cite miliarde de $ crezi ca s-au "topit" pina in primavara lui 90? banii mei ai tai ai nostri
      • Like 0
  • N-am înțeles din articol cu ce anume sunt vinovați cei care l-au votat pe Klaus Iohannis!!!???
    • Like 0
  • check icon
    «...parșivenia acestor indivizi care stau de aproape trei decenii în Legislativ pretinzând că reprezintă interesele minorității maghiare mai că-ți provoacă silă. » Îl rog respectuos pe autor să ne explice ce a vrut să spună, eu nu pricep. Adică UDMR este de vină că România este pe penultimul loc în U.E.??!! Că ei l-au adus pe noul premier?
    P.S. Îl rog încă o dată respectuos pe autor să explice cuvintele grele folosite, care cad în sfera xenofobiei, a urei de rasă, a intoleranței. A folosi asemenea formule în republica.ro plasează publicația în sfera extremei drepte, «a noii drepte» sau cum doriți să o numiți, a publicațiilor «justițiare» de tip România Mare. Recomand tuturor celor care citesc și comentează aici să se gândească de două ori înainte să o facă. Eu nu voi mai comenta aici dacă autorul nu explică clar atitudinea și poziția ideologică de tip xenofob. Nu, nu sunt maghiar, dar autorul poate considera că sunt și că m-a pus la zid și e gata să mă împuște numai pt faptul că aș fi.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Esti cel putin deplasat (si exagerat). Ai -probabil 20 de ani si esti atoatecunoscator/atoatecontestator/atoatepartizan. Mai lasa un pic vremea sa treaca peste (lipsa de) experienta si aloca-ti un timp pentru intelegerea unor fenomene. Abia apoi sa.vedem daca iti mai permiti sa sari la gatul oricui pentru orice afirmatie. Cum e cu UDMR-ul .... o sa-ti explice altul - daca are chef... cei care citesc pe aici au -majoritatea- o oarecare cultura - nu doar politica ci si generala (de ex: istorie, sociologie...)
      • Like 0
    • @
      GS check icon
      Faptul că mă revolt împotriva unei căpușe care suge sânge cu promisiunea de a îl duce la un centru de transfuzii nu înseamnă că am ceva contra regnului animal...să nu exagerăm.
      • Like 0
    • @ GS
      check icon
      Exemplul este imbecil, sper că GS nu este pseudonimul autorului. Finalul este corect: să nu exagerăm, asta aștept și eu, o explicație rațională fără exagerare.
      • Like 0
    • @
      Bună ziua. În primul rând am rugămintea să mai parcurgeți întreg textul, poate nu ați înțeles mesajele pe care am dorit să le transmit. În al doilea rând, păstrați-vă tonul calm, de dezbatere :) cu care ne-am obișnuit pe Republica:).
      În al treilea rând, mă tem că eu mă refer strict la liderii UDMR, iar dumneavoastră generalizați prin această frază- "cuvintele grele folosite, care cad în sfera xenofobiei, a urei de rasă, a intoleranței."
      În al patrulea rând, m-am exprimat în cuvinte tranșante și la adresa celorlalte partide, nu numai în acest text. Niciunul din cuvintele utilizate de mine nu poate fi catalogat ca fiind o invitație la orice fel de ură, xenofobie, etc.
      În al cincilea rând, reamintindu-vă că m-am adresat exclusiv celor din UDMR- despre afirmația cum sunt unsuroși și că pretind că reprezintă minoritatea maghiară (afirmație pe care mi-o păstrez)- am să mă explic astfel. Am fost în toate zonele din România care sunt locuite în procente mai mari sau mai mici de oameni din minoritatea maghiară. Oameni extraordinari, de bază, care conviețuiesc bine cu ceilalți. Cei mai mulți se plâng că politicienii UDMR nu fac nimic pentru integrarea lor reală în România. Ca și românii, nu au infrastructură, nu au spitale. Și- surpriză- oamenii normali doresc să învețe limba română ca să aibă libertatea de circulație, ca să-și găsească job în București, Iași sau oriunde altă parte. Drepturile lor- în viziunea multora cu care am vorbit- nu înseamnă izolare și dreptul de a li se preda în limba maternă. Ci dreptul de a învața și în română, engleză, germană, ca să poată circula și avea acces bun la piața muncii europene. Despre UDMR- e veșnic la putere, cu puterea în barcă, dar nu-și propune să rezolve cu adevărat problemele minirității. În multe comunități, UDMR e văzut ca un PSD al maghiarilor- corupt, slab, care nu le reprezintă interesele. Vă rog să mai citiți o dată textul :).
      • Like 1
    • @ Alexandru Livadaru
      check icon
      Stimate autor,eu unul sunt foarte calm, nu știu de unde rezultă că nu aș fi calm. Am reacționat la afirmația lui GC. Cât despre faptul că loa republica.ro tonul ar fi calm, hm... este discutabil. Nu știu de unde ar fi rezultat că eu NU aș fi parcurs textul, am extras, cât se poate calm, un pasaj absolut inadmisibil într-o dezbatere minimal civilizată, în care tonul dv. este intolerant, extremist, xenofob... În loc să vă cereți scuze ori cumva să explicați contextul, dacă puteți, îmi învârtiți sensul limbii române ca și cum aș fi un idiot care nu știu să citesc. În general, știu.
      Ne-ați obișnuit cu câteva atitudini salutare, consecvente pe tema civilizației orașului (metroul și problemele sale, civilizația străzii...) Cum ați ieșit din zona asta, încercând să faceți ordine în etniile Europei, ați avut un limbaj de securist ieșit la pensie, de milițian dat afară, înjurându-i la propriu UDMR-ul, insinuând pervers că ei ar fi principalii vinovați de situația actuală. Ca și cum asta nu ar fi suficient, m-ați acuzat că eu nu aș fi calm, «cum se obișnuiește la Republica».
      Acesta este, de altfel, și ultimul comentariu pe care îl scriu aici. A comenta într-un mediu xenofob, intolerant și suburban este deja prea mult pentru mine. Vă urez succes, cu mult calm.
      • Like 0
  • check icon
    Nu stiu de ce ne miram ca nu ies oameni mai competenti in fata,sa se implice.Cred ca una din cauze e ca majoritatea poporului s-a obisnuit ca aceasta tara sa fie condusa de "absolventi a 4 clase primare",caci asta a fost adevarul timp de 45 de ani de comunism(vezi Ceausestii).Sunt de acord ca f.f.multi nu ies la vot pt.ca nu au cu cine sa voteze! Nu sunt de acord cu zicerea ca psd-ul a castigat categoric in decembrie! Cum sa fie categoric cand i-au votat nici 20% din cei cu drept de vot!!Si mai cred ca 80% din romanii plecati din tara sunt fosti votanti de dreapta.Asa ca ne ducem repede spre prapastie,mai ales ca si CCR (adica Comitetul Central al Raului) a devenit josnica cu ultimele hotarari....
    • Like 0
    • @
      expresia "au castigat categoric" se refera raportat la numarul celor prezenti la vot, nu la numarul total de cetateni cu drept de vot.
      • Like 1
    • @
      Ionel check icon
      Se vede ca esti prea tanar...cei cu 4 clase primare conduceau pana in 65.....dupa nu mai stateau lucrurile asa......
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Ionele,pt.stiinta d-mitale, sunt pensionar f.modest.Ceausescu si savanta au avut impreuna 8 clase si au condus pana in '89! Nici celor mai multi din conducerea comunista a tarii nu le dadea inteligenta pe afara! Astazi,prostia se manifesta altfel:li se da de catre partid functii inalte,chiar de ministrii,unora care au ceva cunostiinte in cu totul alte domenii(ex.:secretara de scoala la interne,profesor de sport la economie,tinichigiu in comisia juridica,ziarist la ASF,etc.etc...
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Pai cu numarul celor prezenti la vot s-au cocotat ei in fruntea tarii.Restului populatiei se pare ca nu-i pasa!Iohanis,a ales (ca noi toti in 27 de ani)raul cel mai mic in situatia data.In lipsa unui sprijin politic concret si consistent,chiar daca provoca anticipate(opozitia fiind varza)ar fi cistigat PSD, poate de data aceasta cu un procent si mai mic dar cu un impact economic si de imagine devastator pentru tara .Presedintele nu are suficienta putere iar cei 600.000 de mii iesiti in strada nu sunt destui pentru a revolutiona situatia inradacinata in sfertul de veac trecut.In alta ordine de idei citi dintre cei din piata ,oameni in principal tineri sunt pregatiti sa-si asume guvernarea,desii ,printre ei am vazut profesionisti in diverse domenii.De mult ori dorinta de a-ti ajuta tara,corect si cinstit ar fi un mare avantaj.Dar raul este asa de mare, incit oamenii prefera sa plece in loc sa lupte.Ii inteleg in parte.Intr-o tara ,in care institutiile statului sunt doar facilitanti ai unora ca Dragnea(din toata marja politica) si nu pentru nevoile poporului iti vine sa te tot duci.Dar cum am ajuns aici? I=am lasat noi!Deci avem situatia pe care noi am crescut-o prin lipsa de implicare.Asteptam un Tepes?
      • Like 0
  • Draga Alex, in 2008 au votat 7.23 mil., In 2012 a fost o prezenta de 7.6mil., iar acum 7.21mil. Nu vad de ce demonizati atat prezenta de la acest scrutin. Imi pare ca uitati ca din tara lipsesc aprox. 4mil. de cetateni cu drept de vot, la fel cum uitati ca legea votului prin corespondenta s-a dovedit un fiasco.
    • Like 1
  • GS check icon
    Dacă e să ne fie rău, atunci să fie până la capăt. Președintele nu a făcut decât ceea ce face medicul de gardă...să îl reanimeze pe individul ajuns în comă alcoolică la „urgențe”, dar nu l-a internat... Nu poți lăsă omul să moară dacă a căzut pe stradă (beat fiind); dar i-a dat posibilitatea să mai tragă o dușcă la un birt, ca apoi să se înece în propria borâtură (îmi cer scuze pentru limbaj; asta îmi inspiră evenimentele din „realitatea politică” zilele astea).
    • Like 9
  • IM check icon
    Iohannis s-a întors de la întâlnirile cu importanții lideri ai SUA si ai Europei întărit doar pentru scurta vreme. Daca in tara lucrurile o iau razna, acei lideri își vor vedea de treburile lor fara sa ne mai acorde atata importanta. Suntem prețioși pentru ei dar nu suntem de neprețuit.
    Cred ca multi se așteptau ca președintele sa fie ceva mai exigent la numirea premierului, să respecte criteriile pe care le-a anunțat.
    Opoziția e împiedicată. Așa pare. De fapt, e neputincioasa pentru ca fara udmr si fara minorități opoziția nu are destule voturi. Udmr si minoritățile nu vor sa voteze alaturi de opoziție.
    Da, alegerile anticipate sunt intotdeauna cea mai sigura si cinstita soluție.
    Îmi pare rău dar aici Iohannis a pierdut din nou lasandu-se antrenat sau chiar inițiind aranjamente de culise care sunt mereu cu dus-intors. Are o șansă sa se fofileze necriticat prea tare: noul guvern sa funcționeze mai bine decât primul si ministrul de la justiție sa nu-și bata joc de domeniul pe care-l păstorește acționând in folosul infracționalității.
    Daca nu va fi așa, de data asta Iohannis va fi părtaș la viitorul esec al guv. psd-alde. A pus mai presus de competenta, integritate si autonomie (criterii esențiale pentru o buna guvernare), stoparea oricum a unei crize, faimoasa liniște invocata de toți atunci când vor să-și facă de cap, sa fure in voie: "Dormiți liniștiți! FNI lucrează pentru dumneavoastră.".
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult