Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mesaj de frustrare publică. Poate domnul ministru al Finanțelor nu știe că a greșit, poate nu știe că noi facem un spital

Spital - daruieste viata

(Foto: Facebook/Oana Gheorghiu)

Construim un SPITAL. Pentru că ne-am săturat să ne plângem că statul nu face și să ne uităm la condițiile jalnice în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer, din România.

Dar până să facem un spital am renovat secții de oncologie pentru adulți și copii, am renovat și dotat laboratoare de diagnosticare, am construit camere sterile. Proiecte în valoare de aproximativ 10.000.000 de euro. Din banii ăștia, cam 2.000.000 de euro au reprezentat TVA, plătit statului român. Da, fără plăcere i-am dat statului banii ăștia și nici mulțumiri nu așteptăm.

Dar de ce vă spunem toate astea ? Nu, nu pentru laude, ci din frustrare. Domnul ministru Eugen Teodorovici a decis să-și bată joc de o parte din ONG –uri. În contextul gafei doamnei prim-ministru, de a-i numi « autiști » pe cei ce îndrăznesc să critice unele măsuri guvernamentale, domnul Teodorovici, fără o analiză, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, a luat hotărârea « istorică » de a permite microîntreprinderilor să direcționeze 20% din impozitul pe venit DOAR către unitățile de cult și către ONG-urile care asigură servicii sociale acreditate. Tot DOAR aceste entități pot primi 3,5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, restul rămânând la 2%. Așa a înțeles domnul Teodorovici, să repare onoarea doamnei prim-ministru, discriminând toate celelalte ONG-uri.

(Foto: Facebook/Oana Gheorghiu)

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

Facem un SPITAL de 11.110 mp pentru copiii bolnavi de cancer. Îl facem noi, domnule ministru Teodorovici, o asociație pe care, prin decizia dvs, ați privat-o de susținerea unui număr mare de companii mici și mijlocii. Am încercat să obținem o audiență, să avem o discuție, să vă explicăm ce e greșit în decizia dvs.

Dar na, cine naiba suntem noi să ne întâlnim cu persoane de rang așa de înalt ? Merităm noi mai mult decât închiderea telefonului în nas ? Nu merităm, după părerea funcționarilor din Ministerul Finanţelor Publice, a căror primă întrebare este : „De unde aveți numărul meu de telefon?" Și să ne înțelegem, nu-i sunăm pe numărul lor de acasă, ci pe numere de telefon ale MF.

În mod naiv, probabil, încă mai sperăm la normalitate și corectitudine. Poate domnul ministru nu știe că a greșit, poate nu știe că noi facem un spital și că alte ONG-uri fac lucruri extraordinare și nu ar trebui discriminate, poate nu știe că am cerut o întâlnire... Poate dacă află, face ceva.

UPDATE. Nota redacției. După ce Claudiu Pândaru a postat pe pagina sa de Facebook articolul Oanei Gheorghiu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a răspuns printr-un comentariu.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex Mag check icon
  Onorati Republicani,
  Nu-i asa de greu de inteles.
  Din punctul lor de vedere construind un spital dvs. le furati din cea ce ei ar fi trebuit sa fure.
  • Like 6
  • @ Alex Mag
   excelent surprinsa realitatea (trista)
   • Like 0
 • “”In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si care m-a hranit si am privit razand cum ai mei se stingeau de sete pe ziduri””. Dacă Decebal a avut parte doar de un Bastus, noi astăzi, în zilele astea nenorocite, avem o bandă de „Bastuși„ adică de nenorociți TRĂDĂTORI care nu știu cum să mai scoată bani (din piatră seacă nu se poate) pentru a-și acoperi neputința lor, completa neștiință în a guverna, foamea lor de bani pentru a-și mulțumi susținătorii, propria lăcomie după bani nemunciți dar furați, etc. Sunt niște monștri acolo în Guvern și în Parlament. Dacă ei nu sunt în stare nici pe alții nu-i lasă să facă ceva pentru un segment de populație precum sunt copiii bolnavi de cancer. Bunule Dumnezeu ! Trăsnește-i pe ei toți.
  • Like 3
 • Statul nu este interesat de soarta celor cu pensii pana in 2000 de lei, cum pot sa supravietuiasca cu asa pensie de mizerie, asteapta sa moara mai repede. Asa si cu cei bolnavi de cancer, copii sau batrani. Culmea hotiei in tara aceaste este ca s-a marit fondul alocat MS si bani tot nu sunt pentru ca ajung in alte buzunare. S-au gasit atatea furaciuni si ii fac scapati, ca au spatele asigurat. RUSINE !
  • Like 1


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult