Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mesaj de frustrare publică. Poate domnul ministru al Finanțelor nu știe că a greșit, poate nu știe că noi facem un spital

Spital - daruieste viata

(Foto: Facebook/Oana Gheorghiu)

Construim un SPITAL. Pentru că ne-am săturat să ne plângem că statul nu face și să ne uităm la condițiile jalnice în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer, din România.

Dar până să facem un spital am renovat secții de oncologie pentru adulți și copii, am renovat și dotat laboratoare de diagnosticare, am construit camere sterile. Proiecte în valoare de aproximativ 10.000.000 de euro. Din banii ăștia, cam 2.000.000 de euro au reprezentat TVA, plătit statului român. Da, fără plăcere i-am dat statului banii ăștia și nici mulțumiri nu așteptăm.

Dar de ce vă spunem toate astea ? Nu, nu pentru laude, ci din frustrare. Domnul ministru Eugen Teodorovici a decis să-și bată joc de o parte din ONG –uri. În contextul gafei doamnei prim-ministru, de a-i numi « autiști » pe cei ce îndrăznesc să critice unele măsuri guvernamentale, domnul Teodorovici, fără o analiză, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, a luat hotărârea « istorică » de a permite microîntreprinderilor să direcționeze 20% din impozitul pe venit DOAR către unitățile de cult și către ONG-urile care asigură servicii sociale acreditate. Tot DOAR aceste entități pot primi 3,5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, restul rămânând la 2%. Așa a înțeles domnul Teodorovici, să repare onoarea doamnei prim-ministru, discriminând toate celelalte ONG-uri.

(Foto: Facebook/Oana Gheorghiu)

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

Facem un SPITAL de 11.110 mp pentru copiii bolnavi de cancer. Îl facem noi, domnule ministru Teodorovici, o asociație pe care, prin decizia dvs, ați privat-o de susținerea unui număr mare de companii mici și mijlocii. Am încercat să obținem o audiență, să avem o discuție, să vă explicăm ce e greșit în decizia dvs.

Dar na, cine naiba suntem noi să ne întâlnim cu persoane de rang așa de înalt ? Merităm noi mai mult decât închiderea telefonului în nas ? Nu merităm, după părerea funcționarilor din Ministerul Finanţelor Publice, a căror primă întrebare este : „De unde aveți numărul meu de telefon?" Și să ne înțelegem, nu-i sunăm pe numărul lor de acasă, ci pe numere de telefon ale MF.

În mod naiv, probabil, încă mai sperăm la normalitate și corectitudine. Poate domnul ministru nu știe că a greșit, poate nu știe că noi facem un spital și că alte ONG-uri fac lucruri extraordinare și nu ar trebui discriminate, poate nu știe că am cerut o întâlnire... Poate dacă află, face ceva.

UPDATE. Nota redacției. După ce Claudiu Pândaru a postat pe pagina sa de Facebook articolul Oanei Gheorghiu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a răspuns printr-un comentariu.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Răzvan Cuc și Mădălina Mezei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a recunoscut că s-a întâlnit în seara de dinaintea moțiunii cu fosta directoare a TAROM, Mădălina Mezei, în fața casei acesteia și că i-a cerut numele parlamentarilor care urmau să zboare cu aeronavele companiei pentru a vota la moțiunea împotriva Guvernului. La discuția care s-a purtat în stradă a asistat și fratele Mădălinei Mezei, a spus Cuc.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult