Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mesaj pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție: „DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”

 DNA - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

 ( Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

„DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată” este mesajul postat marți pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii DNA, întruniți marți în Adunare generală, au stabilit prin vot susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv DNA.

Procurorii anticorupție au mai votat pentru susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019, se arată într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA a decis transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției, pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la DNA în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019, delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

Reprezentanții GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL, organisme din cadrul Consiliului Europei, urmează să fie sesizați de DNA cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală în domeniul combaterii corupției si a spălării banilor.

„În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării”, se arată într-un comunicat al DNA.

DIICOT a decis luni să își suspende activitatea timp de două săptămâni, ca reacție la adoptarea OUG 7/2019 care modifică legile justiției, potrivit unui comunicat al instituției. În perioada 26 februarie - 8 martie, între orele 8-12, procurorii DIICOT vor soluționa doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative care nu suportă amânare. OUG 7 afectează stabilitatea sistemului de justiţie, fiind a patra modificare legislativă a legilor justiției într-un interval de 6 luni, prin ordonanţă de urgenţă.

Mai multe asociații de magistrați au protestat împotriva ordonanței și au cerut abrogarea acesteia. O serie de parchete din țară și-au suspendat activitatea în semn de protest, începând de luni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult