Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mesaj pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție: „DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”

 DNA - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

 ( Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

„DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată” este mesajul postat marți pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii DNA, întruniți marți în Adunare generală, au stabilit prin vot susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv DNA.

Procurorii anticorupție au mai votat pentru susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019, se arată într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA a decis transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției, pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la DNA în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019, delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

Reprezentanții GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL, organisme din cadrul Consiliului Europei, urmează să fie sesizați de DNA cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală în domeniul combaterii corupției si a spălării banilor.

„În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării”, se arată într-un comunicat al DNA.

DIICOT a decis luni să își suspende activitatea timp de două săptămâni, ca reacție la adoptarea OUG 7/2019 care modifică legile justiției, potrivit unui comunicat al instituției. În perioada 26 februarie - 8 martie, între orele 8-12, procurorii DIICOT vor soluționa doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative care nu suportă amânare. OUG 7 afectează stabilitatea sistemului de justiţie, fiind a patra modificare legislativă a legilor justiției într-un interval de 6 luni, prin ordonanţă de urgenţă.

Mai multe asociații de magistrați au protestat împotriva ordonanței și au cerut abrogarea acesteia. O serie de parchete din țară și-au suspendat activitatea în semn de protest, începând de luni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RoboHub

Unii dintre cursanții RoboHub provin din centre de plasament, alții din familii care locuiesc în locuințe improvizate, fără acces la utilități. „Nu vezi nicio diferență între copii, inclusiv copiii din plasament sunt fix precum cei care vin cu părinții”, spune Ana-Maria Stancu, președinte e-Civis.

Citește mai mult