Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mesajul investitorilor străini către Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă și Teodorovici: „Suntem din nou într-o situație care nu oferă suficientă predictibilitate și stabilitate”

Dragnea și Dăncilă

Consiliul Investitorilor Străini le-a transmis președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierului Viorica Dăncilă și ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici o scrisoare deschisă în care acuză lipsa de predictibilitate în ceea ce privește trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„În cele trei luni de la aplicare, realitatea a demonstrat că problemele sesizate de angajatori au fost întemeiate și chiar au apărut în plus altele noi. Acum suntem din nou într-o situație care nu oferă suficientă predictibilitate și stabilitate. Ordonanța de urgență 79/2017 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutată de Senat și a rămas la nivelul Camerei Deputaților, fiind neclar când și dacă aceasta o va adopta sau modifica.

Ne putem imagina cu toții noi amendamente care ar putea da peste cap întregul sistem al relațiilor de muncă și ar putea genera probleme și costuri pe care angajatorii nu și le pot asuma. Lipsa de claritate în ceea ce privește scopul măsurii de transfer al asigurărilor sociale, precum și lipsa de înțelegere a impactului pentru diversele categorii de angajați au făcut ca implementarea să nu se realizeze în mod uniform de către toți angajatorii din mediul privat. Chiar și în zona publică aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute”, se arată în scrisoarea Consiliului Investitorilor Străini.

În ciuda faptului că sunt în dezacord cu măsurile impuse prin această ordonanță, investitorii străini spun că își doresc „o legislație clară și predictibilă” și, din acest motiv, vor să vadă actul normativ în forma finală. „În ciuda faptului că rămân în dezacord cu modul în care acest transfer s-a reglementat, angajatorii își doresc o legislație clară și predictibilă care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanție conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru le va garanta angajatorilor continuitatea aplicării măsurilor introduse de OUG 79/2017”, spun investitorii străini.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu alte cuvinte le cer să fie competenți, productivi și de bună-credință în actul de guvernare? Nașpa, să-și ia gîndul! :)))))))))))))))
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult