Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mesajul lui Florin Iordache către cei care au ieșit în Piață: „Protestăm de dragul de a protesta? Ar trebui să citească legile. Există și varianta redefinirii abuzului în serviciu fără prag”

Deputatul Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare responsabile cu legile Justiției, a confirmat că abuzul în serviciu ar putea fi redefinit în Parlament. Iordache a declarat că, în acest moment, sunt la comisia pe care o conduce 16 propuneri în ceea ce privește pragul pentru abuzul în serviciu, de la 19.000 de lei, suma „modică”, avansată de el săptămâna trecută, până la 100.000-200.000 de lei. 

„O decizie va fi luată în comisie, nu exclud că există varianta redefinii abuzului în serviciu fără prag”, a declarat Iordache într-un interviu pentru Digi24. Săptămâna trecută, Digi24 scria că parlamentarii uterii iau discuție și redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât acesta să poată fi incriminat doar dacă presupune dare sau luare de mită.

Întrebat despre protestele de duminică seară, fostul ministru al Justiției din vremea OUG 13 a susținut că legile sunt în concordanță cu ce susține strada. „Legile se fac în Parlament. Doar să preotestăm de dragul de a protesta fără să ne uităm la legi. Legile sunt în concordanță cu ceea ce cere strada”, a spus Iordache. „Celor care critică legile aflate în Parlament le transmit că ar trebui să citească legile. Inspecția Judiciară din subordinea Ministerului Justiției am eliminat, e autonomă. Președintele României să fie cel care poate respinge o dată atât numirile cât și revocările”, a declarat Iordache.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă regresul economic actual poate fi recuperat în viitor, modificarea legilor justiției atrage după sine imposibilitatea de a-i mai acuza pe infractorii care susțin acest demers, pentru că vor beneficia de legea cea mai favorabilă.
    • Like 0
  • Gion check icon
    La fel spunea si cu OUG 13, la fel spuneau toti lingaii pesede "nu ati inteles legea domne!". Dar domnilor aveti ce ati votat sau ce nu ati votat ca nu ati avut, vezi doamne, cu ce sau cu cine. Acest jeg este produsul miserupismului nostru, al gandirii idioate "nu am cu cine sa votez ca toti sunt la fel".
    • Like 3
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Intr-un an de zile ati eliberat toti puscariasii, ati dus leul la 5 unitati monetare fata de euro, ati scumpit benzina, ROBOR-ul l-ati scos din “Stop Losing” si s-a dus in cap. Desi vine toata Europa la voi, SUA, UK sa va zica omeneste si decent ca sunteti niste tampiti voi Bat Man, Bat Man ! Voi va suportati asa ? Sincer ? Ei bine noi vrem anticipate, e sabotaj sa mai mergem cu voi inca 3 ani. Sunteti din alt film mai baieti ! Bat Man, Bat Man !
    • Like 5
  • Mda, să citească legile...
    Cum zicea astă iarnă? Nu, nu, nu, nu pricepeți!
    Nu iese nici un criminal din pușcărie.
    Când colo...avem deja primul recidivist.
    Nici nerușinare nu poți să o numești. Putinizare.
    • Like 2
  • Ciordache!
    • Like 2
    • @ Lucian Baciu
      Vaaai, cum puteti sa ii spuneti asa, direct, pe nume? Va rog frumos, putina politete nu strica: "domnul" ciordache! :))
      • Like 1
  • check icon
    Asta-i dus cu capul...e treaba lor sa faca legi bune(si pentru asta sunt platiti),a noastra sa nu-i lasam sa faca orice vor(si asta o facem gratis,nu asa cum incerca ceva gurnalista sa demonstreze).Au facut ei legi bune?Ca de mai bine de un sfert de veac sunt cam aceleasi moace in parlament,chiar atunci cind au fost in opozitie puteau veni cu proiecte de legi,interpelari,discutii in comitiile de specialitate...sau nu e voie sa protestezi impotriva Partidului?Huoooo Prosperitate -pentru hotii cu carnet de Partid/Solidaritate -cu hotii,violatorii,pedofilii si ucigasii/Demnitate-poate a victimei violate si pradate de proaspat eliberatul violator?Nu prea cred...si astea tin de justitie mai cap patrat lemnos!
    • Like 2
  • Friedrich August von Hayek, laureat al premiului Nobel pentru economie (1974) ne spunea că in democrația politică, bazată pe cea economică, există un mare pericol: cel al dictaturii despotice.
    Aceasta apare odată cu înțelegerile (asupra unor privilegii și avantaje) dintre grupurile ce formează o majoritate parlamentară.
    Așadar, nu am inventat noi nimic.
    Dar cetățenii au datoria morală să fie cu ochii parlamentari și să-i sancționeze, indiferent când au fost aleși.
    Prin urmare, alegerile democratice nu garantează și un comportament democratic ulterior al aleșilor.
    • Like 1
  • Friedrich August von Hayek, laureat al premiului Nobel pentru economie (1974) ne spunea că in democrația politică, bazată pe cea economică, există un mare pericol: cel al dictaturii despotice.
    Aceasta apare odată cu înțelegerile (asupra unor privilegii și avantaje) dintre grupurile ce formează o majoritate parlamentară.
    Așadar, nu am inventat noi nimic.
    Dar cetățenii au datoria morală să fie cu ochii parlamentari și să-i sancționeze, indiferent când au fost aleși.
    Prin urmare, alegerile democratice nu garantează și un comportament democratic ulterior al aleșilor.
    • Like 0
  • Ce tupeu pe zdreanta asta de om. Un caz clasic de sluga scoasa la inaintare, tartorul cloceste ceva si trimite pe cei cu neuronul care patineaza pe creier sa emita prostii si sa faca pe interesantii. S-au speriat serios aseara, peste un weekend vin dublu, peste inca unul 100000. Nu, il vrem pe tartor la puscarie pentru multiplele infractiuni pe care le-a comis. Pe prostul asta la scoala de corectie, poate invata putina logica si argumentare. Abia dupa, cu chiu cu vai, se va putea reincadra profesional ca gunoier.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult