Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Abuzul în serviciu, redefinit în Parlament. Florin Iordache, responsabil cu legile justiției: Un prag financiar „modic”, de 19.000 de lei pentru abuzul în serviciu nu va deranja pe nimeni

Florin Iordache - Liviu Dragnea

Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, a declarat marți că impunerea unui prag financiar „modic”, de 19.000 de lei, pentru abuzul în serviciu „nu va deranja pe nimeni”. Însă, potrivit unor informații Digi 24, parlamentarii puterii și-ar dori, dincolo de introducerea unui prag financiar, redefinirea acestei infracțiuni. 

„Acel prag care suscita interes a fost solicitat și în cele două decizii ale Curții Constituționale, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, și anume 10 salarii, undeva la 19.000 de lei”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Totodată, potrivit Digi24, ar fi fost luată în discuție și redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât acesta să poată fi incriminat doar dacă presupune dare sau luare de mită.

CCR a dat două decizii în ceea ce privește abuzul în serviciu, prin care obligă, pe de-o parte Parlamentul să impună un prag valoric pentru această infracțiune și stabilește, de celaltă, că răspunderea penală poate fi atrasă doar prin încălcarea legislației primare, adică doar a legilor și ordonanțelor de Guvern, nu și prin încălcarea legislației secundare.

„Curtea a considerat că delimitarea dintre diferitele forme de răspundere juridică și răspunderea penală nu poate avea drept unic criteriu tipul actului normativ încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv un act de reglementare primară (lege sau ordonanță a Guvernului) sau un act normativ administrativ, ci, dimpotrivă, reținând posibilitatea ca în cazul săvârşirii unei fapte prin încălcarea unei legi sau ordonanțe a Guvernului să poată fi incidentă atât răspunderea penală, cât şi alte forme de răspundere extrapenală, cum este cea disciplinară, administrativă sau civilă, Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei”, au arătat, la jumătatea anului, judecătorii CCR în motivarea deciziei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • da' pot sa ii dau cate 18000 in trei rate?
  sau, daca da o tzapa, asa de capul lui, adica rara mita din afara, nu mai e nimic, nici abuz nici altceva!?
  • Like 0
 • John check icon
  Inseamnă că mare parte a angajaților țării au salariul sub această sumă ”modică”, mai exact undeva în zona virtuală. Mama voastră de bandiți !!!
  • Like 2
 • Alta intrebare ? Hai baieti, ca e reducere la zboruri...Pt asta vin acasa cu steagul dupa mine. Cand ne vedem in piata ? Javrelor.
  • Like 3
  • @ Radu Andrei Malica
   Ne pregatim. Sau, mai bine zis, ne obliga ei sa ne pregatim. Se pare ca este ca la jocul de poker: cine clipeste primul, pierde. Asta daca nu cumva se vor alege (pana la urma) cu masa trantita in cap.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Ma deranjeaza pe mine.
  • Like 1
 • Baietii ne-au lucrat..Din pacate, Binili invinge doar la Holywood
  • Like 1
 • Modic, ca nu da din banii lui sobolanul asta teleghidat. Hai, ia duceti-va dracu, grupare de interlopi nesatui de furaciuni.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult