Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Abuzul în serviciu, redefinit în Parlament. Florin Iordache, responsabil cu legile justiției: Un prag financiar „modic”, de 19.000 de lei pentru abuzul în serviciu nu va deranja pe nimeni

Florin Iordache - Liviu Dragnea

Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, a declarat marți că impunerea unui prag financiar „modic”, de 19.000 de lei, pentru abuzul în serviciu „nu va deranja pe nimeni”. Însă, potrivit unor informații Digi 24, parlamentarii puterii și-ar dori, dincolo de introducerea unui prag financiar, redefinirea acestei infracțiuni. 

„Acel prag care suscita interes a fost solicitat și în cele două decizii ale Curții Constituționale, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, și anume 10 salarii, undeva la 19.000 de lei”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Totodată, potrivit Digi24, ar fi fost luată în discuție și redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât acesta să poată fi incriminat doar dacă presupune dare sau luare de mită.

CCR a dat două decizii în ceea ce privește abuzul în serviciu, prin care obligă, pe de-o parte Parlamentul să impună un prag valoric pentru această infracțiune și stabilește, de celaltă, că răspunderea penală poate fi atrasă doar prin încălcarea legislației primare, adică doar a legilor și ordonanțelor de Guvern, nu și prin încălcarea legislației secundare.

„Curtea a considerat că delimitarea dintre diferitele forme de răspundere juridică și răspunderea penală nu poate avea drept unic criteriu tipul actului normativ încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv un act de reglementare primară (lege sau ordonanță a Guvernului) sau un act normativ administrativ, ci, dimpotrivă, reținând posibilitatea ca în cazul săvârşirii unei fapte prin încălcarea unei legi sau ordonanțe a Guvernului să poată fi incidentă atât răspunderea penală, cât şi alte forme de răspundere extrapenală, cum este cea disciplinară, administrativă sau civilă, Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei”, au arătat, la jumătatea anului, judecătorii CCR în motivarea deciziei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • da' pot sa ii dau cate 18000 in trei rate?
    sau, daca da o tzapa, asa de capul lui, adica rara mita din afara, nu mai e nimic, nici abuz nici altceva!?
    • Like 0
  • John check icon
    Inseamnă că mare parte a angajaților țării au salariul sub această sumă ”modică”, mai exact undeva în zona virtuală. Mama voastră de bandiți !!!
    • Like 2
  • Alta intrebare ? Hai baieti, ca e reducere la zboruri...Pt asta vin acasa cu steagul dupa mine. Cand ne vedem in piata ? Javrelor.
    • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Ne pregatim. Sau, mai bine zis, ne obliga ei sa ne pregatim. Se pare ca este ca la jocul de poker: cine clipeste primul, pierde. Asta daca nu cumva se vor alege (pana la urma) cu masa trantita in cap.
      • Like 0
  • Anon check icon
    Ma deranjeaza pe mine.
    • Like 1
  • Baietii ne-au lucrat..Din pacate, Binili invinge doar la Holywood
    • Like 1
  • Modic, ca nu da din banii lui sobolanul asta teleghidat. Hai, ia duceti-va dracu, grupare de interlopi nesatui de furaciuni.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult