Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Abuzul în serviciu, redefinit în Parlament. Florin Iordache, responsabil cu legile justiției: Un prag financiar „modic”, de 19.000 de lei pentru abuzul în serviciu nu va deranja pe nimeni

Florin Iordache - Liviu Dragnea

Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, a declarat marți că impunerea unui prag financiar „modic”, de 19.000 de lei, pentru abuzul în serviciu „nu va deranja pe nimeni”. Însă, potrivit unor informații Digi 24, parlamentarii puterii și-ar dori, dincolo de introducerea unui prag financiar, redefinirea acestei infracțiuni. 

„Acel prag care suscita interes a fost solicitat și în cele două decizii ale Curții Constituționale, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, și anume 10 salarii, undeva la 19.000 de lei”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Totodată, potrivit Digi24, ar fi fost luată în discuție și redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât acesta să poată fi incriminat doar dacă presupune dare sau luare de mită.

CCR a dat două decizii în ceea ce privește abuzul în serviciu, prin care obligă, pe de-o parte Parlamentul să impună un prag valoric pentru această infracțiune și stabilește, de celaltă, că răspunderea penală poate fi atrasă doar prin încălcarea legislației primare, adică doar a legilor și ordonanțelor de Guvern, nu și prin încălcarea legislației secundare.

„Curtea a considerat că delimitarea dintre diferitele forme de răspundere juridică și răspunderea penală nu poate avea drept unic criteriu tipul actului normativ încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv un act de reglementare primară (lege sau ordonanță a Guvernului) sau un act normativ administrativ, ci, dimpotrivă, reținând posibilitatea ca în cazul săvârşirii unei fapte prin încălcarea unei legi sau ordonanțe a Guvernului să poată fi incidentă atât răspunderea penală, cât şi alte forme de răspundere extrapenală, cum este cea disciplinară, administrativă sau civilă, Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei”, au arătat, la jumătatea anului, judecătorii CCR în motivarea deciziei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • da' pot sa ii dau cate 18000 in trei rate?
  sau, daca da o tzapa, asa de capul lui, adica rara mita din afara, nu mai e nimic, nici abuz nici altceva!?
  • Like 0
 • John check icon
  Inseamnă că mare parte a angajaților țării au salariul sub această sumă ”modică”, mai exact undeva în zona virtuală. Mama voastră de bandiți !!!
  • Like 2
 • Alta intrebare ? Hai baieti, ca e reducere la zboruri...Pt asta vin acasa cu steagul dupa mine. Cand ne vedem in piata ? Javrelor.
  • Like 3
  • @ Radu Andrei Malica
   Ne pregatim. Sau, mai bine zis, ne obliga ei sa ne pregatim. Se pare ca este ca la jocul de poker: cine clipeste primul, pierde. Asta daca nu cumva se vor alege (pana la urma) cu masa trantita in cap.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Ma deranjeaza pe mine.
  • Like 1
 • Baietii ne-au lucrat..Din pacate, Binili invinge doar la Holywood
  • Like 1
 • Modic, ca nu da din banii lui sobolanul asta teleghidat. Hai, ia duceti-va dracu, grupare de interlopi nesatui de furaciuni.
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult