Președintele Raiffeisen Bank a reacționat printr-un mesaj pe Facebook după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i se pare incorect ca „președintele unei bănci străine să protesteze împotriva Guvernului României”.
„Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”, i-a replicat Steven van Groningen, adăugând că politicienii nu ar trebui să fie surprinși de poziția lui. „De cel puțin 10 ani am același discurs. Pentru a crea valoare, pentru a crește productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislație făcute peste noapte”, a spus bancherul.
Redăm mai jos postarea lui Steven van Groningen:
„Martea trecuta, seara, ma suna unul dintre copiii mei. “Tata! Ai auzit?” Si imi povesteste despre ordonante. ”Mergem in piata! Veniti si voi?”
Era tarziu si am lasat copiii sa se duca singuri.
Miercuri am inteles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasa, dintre care multi s-au grabit sa ajunga in piata. Era tarziu cand am ajuns si noi, iar in partea opusa a pietei erau deja incidente pe care fortele de ordine incercau sa le aplaneze. Asa ca nu am stat mult. Totusi am ramas impresionat de ce am vazut si ne-am dus in continuare in fiecare seara, cu familia.
Prezenta mea acolo este o decizie personala. Inainte de a fi presedinte de banca sunt tata si imi pasa de viitorul copiilor mei si al tarii in care locuiesc. Nu cred ca din acest punct de vedere exista vreo diferenta fata de cei cu care m-am intalnit acolo - clienti, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, inca o campioana olimpica, angajati. La fel ca in cazul lor, dorinta mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, intr-o Romania mai prospera, este total legitima.
Inteleg ca faptul ca imi pasa de ceea ce se intampla in Romania, tara unde am locuit 20 de ani si care pentru mine este acasa, ii deranjeaza pe unii. Am vazut reactii de indignare de la politicieni, declaratii ca ”nu este corect” sa ma aflu acolo.
Da, sunt si presedinte de banca. In acest rol, imi pasa de cele 5.500 familii de romani care depind de salariul de la banca, imi pasa de viitorul lor, dar si de cele 2 milioane de clienti care ne-au incredintat economiile lor si de cele 30.000 de companii finantate de banca.
Politicienii nu ar trebui sa fie surprinsi de pozitia mea. De cel putin 10 ani am acelasi discurs.
Pentru a crea valoare, pentru a creste productivitatea care ne va permite sa platim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fara schimbari importante de legislatie facute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutata cu cei afectati, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativa trebuie facuta pe baza unei analize de impact - o alta prevedere legala care adesea nu este respectata de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioada rezonabila de implementare a legilor.
Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar sa ne prefacem ca dialogam.
In ultimii 10 ani s-au schimbat prea putine din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce sa ne obosim cu contraargumente, daca este mult mai simplu sa discreditam sau sa insultam orice voce critica?
Ad hominem nu este un semn bun cand este vorba despre un proces democratic.
Imi pasa. De aceea am fost in piata. Era de asteptat ca unii vor exploata prezenta mea intr-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Inteleg atunci ca problema nu este interesul lor neaparat, ci faptul ca sistemul de legi in ceea ce le priveste este defectuos (faptul ca li se permite sa functioneze desi au datorii mari, de exemplu - aici nu stiu cum sta treaba in general; am doar cateva cunostinte la firme de consultanta, de la ele nu am auzit de astfel de cazuri, dar nu inseamna ca nu sunt).
Presupunem atunci ca si-ar fi trimis angajatii in piata in speranta de a da jos actualul guvern.... bun, dar proiectele de lege legate de profiturile si darile catre stat ale acestor firme tot vor ajunge in parlament, cel putin asa sugera Tariceanu. Nu exista vreo garantie ca daca se inlocuieste acest guvern acele proiecte nu vor mai trece, nici macar de prezenta lui Dragnea nu cred ca depinde treaba asta.
In realitate, van Groningen a vrut sa trimita un mesaj de adeziune catre Johannis, apreciind ca puterea reala a Statului roman se afla nu la Parlament, asa cum prevede Constitutia, ci la Presedinte.
In spatele Presedintelui se afla, asa cum vedem zilnic, protestatarii din Piata; insa acesti oameni prezinta interes pentru van Groningen doar in masura in care ei isi vor depune banii la banca sa; nici politicienii care-l sprijina pe Johannis nu-l intereseaza pe ilustrul bancher, el stie foarte bine ca PNL si USR au doar un singur rol, si anume acela de-al sprijini pe Johannis, executand prompt pretioasele indicatii ale Presedintelui.
Motivul real pentru care van Groningen participa constiincios la meeting este faptul ca bancherul stie foarte bune ca Johannis este omul Institutiilor de forta ale Statului; aici are van Groningen un interes real, pentru ca doar Institutiile de forta ale Statului pot eventual sa-i strice afacerile banoase din care si-a castigat domnia sa prosperitatea personala in Romania. Stie dansul de ce.
Insa unii dintre concetatenii nostri ( si eu printre ei ) s-ar putea intreba cu ce drept un sef al unei banci straine se amesteca in luptele politice dintr-o tara al carei cetatean nu este si unde a venit pentru unicul si singurul motiv, perfect legal si legitim dealtfel, si anume acela de a castiga bani ?
Dl. van Groningen nu se multumeste insa doar cu prosperitatea pe care i-o asigura afacerile sale derulate cu mult succes in Romania, domnia sa simte nevoia sa se "implice", sa dea lectii, etc.
Eu unul ma indoiesc de faptul ca seful Raiffeisen Bank a ales sa tremure patriotic de frig, el si copiii sai deveniti peste noapte experti in legislatia romaneasca, iar in acest timp angajatii bancii sale sa stea acasa, la caldura.
Mai probabil este ca si angajatii Raiffeisen au venit la meeting ca sa-si "sprijine" seful care le platesate lunar leafa. Si pariez ca acesti angajati au venit de buna voie, din spirit patriotic, din dorinta de a se face dreptate, nu pentru ca le-ar fi sugerat-o "seful", Doamne fereste.
Daca mai exista in Piata si alte multi-nationale, asa cum circula barfele rau-voitoare, pun pariu ca si angajatii acestora s-au alaturat protestelor prin acelasi mecanism.
Ca doar n-o fi Dl. van Groningen singurul sef de multinationala care este animat de dragoste pentru Romania si ale sale Institutii de forta....
"aici are van Groningen un interes real, pentru ca doar Institutiile de forta ale Statului pot eventual sa-i strice afacerile banoase din care si-a castigat domnia sa prosperitatea personala in Romania. Stie dansul de ce." - vad ca stiti si dvs., doar stiti si ce gandeste. Va rog, luminati-ne si pe noi.
"In realitate van Groningen a vrut sa trimita un mesaj de adeziune catre Johannis, apreciind ca puterea reala a Statului roman se afla nu la Parlament, asa cum prevede Constitutia, ci la Presedinte. " - si pe asta de unde ati scos-o? Ce atributii marete are presedintele de detine "puterea reala", peste guvern si parlament?
"Insa unii dintre concetatenii nostri ( si eu printre ei ) s-ar putea intreba cu ce drept un sef al unei banci straine se amesteca in luptele politice dintr-o tara al carei cetatean nu este si unde a venit pentru unicul si singurul motiv de a castiga bani ? " - de unde stiti ca nu e cetatean? Din cate inteleg e casatorit cu o romanca. Oricum are dreptul la libera exprimare, macar ca cetatean al UE.
"Dl. van Groningen nu se multumeste insa doar cu prosperitatea pe care i-o asigura afacerile sale derulate cu mult succes in Romania, domnia sa simte nevoia sa se "implice", sa dea lectii, etc." - nu stiu cui a dat lectii, dar sa se implice? Cum indrazneste! Doar romanul de sange pur cu nume care se termina in "escu" are dreptul asta! Si o si face! Tot timpul!
"Daca mai exista in Piata si alte multi-nationale, asa cum circula barfele rau-voitoare, pun pariu ca angajatii acestora s-au alaturat protestelor prin acelasi mecanism. " - eu pun la bataie o ceapa. Cand aflati mai exact cum si de ce au ajuns in strada angajatii multinationalelor, spuneti-ne si noua. Poate gatim ceva bun dupa.
I-ai uitat pe romanii verzi cu sufixul "anu" :-)
Un vot de la mine!
2. Nu pot sa va luminez in privinta participarii unor multinationale straine la un meeting anti-guvernamental; este vorba de intuitie, de capacitatea de a analiza si de propria mea gandire, care desigur ca pot fi pot fi proaste, dar macar sunt produsul propriei mele ratiuni si nu inoculate de propaganda politica.
Insa va intreb ce ar fi fost daca vreo firma romaneasca aflata pe teritoriul olandezilor ar fi participat la o demonstratie anti-guvernamentala in Olanda...
3. Presedintele numeste sefii institutiilor de forta: SRI, DNA, etc. Restul ar trebui sa-l judecati si singur.
4. Poate ca Dvs credeti ca orice om de afaceri strain din Romania, venit aici ca sa faca profit, lucru perefect legal, are dreptul sa se amestece in luptele politice din Romania; eu, in naivitatea mea, credeam ca doar cetatenii romani au dreptul sa se exprime la o demonstratie anti-guvernamentala; desigur ca faptul ca multinationalele care isi exporta integral profitul obtinut catre paradisuri fiscale din Cipru, Malta, etc, nu constituie un subiect care sa va preocupe.
5. Daca veti pune un asemenea pariu cu mine, eu voi pune gaj masina mea si dvs puteti sa va puneti la bataie propria dvs ceapa ( fiecare cu ce are ); intamplator, am destui prieteni in multinationalele straine, care mi-au confirmat ca au primit "sugestia" de a participa la meeting fara a fi trecuti absenti la serviciu; va asigur ca voi castiga ceapa dvs; deja in presa au aparut dovezi ( trasee stabilite, locuri la hotel rezervate din timp, asigurarea mesei, etc ).
2. De unde reiese ca pozitia lui van Groningen e si pozitia firmei? Zice undeva "In numele Reifeissen Bank..." ?Omul a iesit in timpul lui liber sa-si exprime o opinie. Daca un roman stabilit in Olanda de 20 de ani (si cel mai probabil si cu cetatenie olandeza, cum si van Groningen are cel mai probabil cetatenie romana) ar iesi la o asemenea manifestatie nu cred ca ar vrea olandezii sa-i inchida gura. Poate sa fie presedinte de ce vrea el, tot are dreptul la libera exprimare la fel ca oricare alt cetatean.
3. Cine decide bugetul pentru fiecare din institutiile pe care le-ati mentionat? Cine formuleaza legile in baza carora pot actiona acele institutii?
4. Un cetatean strain care locuieste pe teritoriul Romaniei are in continuare dreptul la libera exprimare. Nu vad ce i-ar ingradi aceasta libertate, e vreo lege in acest sens? Poate exista si nu stiu eu. Nu ma astept sa existe pentru ca se aplica si legislatia europeana, dar poate ma insel. In alta ordine de idei cate astfel de companii isi permit riscul sa faca evaziune fiscala? Eu nu stiu cazuri de multinationale care ar fi riscat sa faca manarii. In schimb destui baieti destepti (si fete destepte, de ce s-o exclud pe madam Udrea) din partidele mari au facut destule manarii. Nu stiu cati au conturi in Cipru, dar mai e de sapat oricum. Parca as vrea sa incepem de acolo, pare sa arda mai tare.
5. Si eu cunosc pe cineva care lucreaza intr-o astfel de firma. A primit un mail in care i s-a spus ca in aceasta perioada poate sa considere ca are program flexibil si ca poate merge la proteste daca doreste, dar ca treaba tot trebuie facuta si deadlineurile trebuie respectate. La astfel de "sugestii" va referiti? Am vazut si eu diferite pensiuni care ofereau cazare ci ceai cald pentru cei care doreau sa vina la proteste, nu am vazut insa vreo legatura cu multinationalele. Puteti sa ne dati vreun exemplu concret? (din presa ma refer, in special)
Puneti gaj masina...eu vream sa gatim ceva bun...masini nu stiu sa gatesc...poate ceva prajit in ulei de motor?
"Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că o serie de afirmații făcute de Steven van Groningen, președinte al Patronatelor Bancare din România și CEO Raiffeisen Bank, au fost de natură să afecteze imaginea instanțelor judecătorești, aducând atingere independenței și imparțialității sistemului judiciar în ansamblul său. "
https://www.agerpres.ro/justitie/2016/08/24/csm-afirmatiile-lui-steven-van-groningen-de-natura-sa-afecteze-imaginea-instantelor-judecatoresti-12-47-22
CSM ar trebui in primul rand sa-si regleze treburile interne. Sa-i oblige pe judecatori sa fie Judecatori- nu aserviti ai puterii. Sa respecte contractele intre doua parti-nu sa-si bata joc de parteneri pentru a salva o mana de ametiti care semneaza orice ca apoi sa ceara statului sa intervina pentru a-i scoate din rahatul in care sau bagat singuri. Mie Groningen mi se pare mai roman decat multi paraziti care -si dau cu parerea pe la "antene"si prin partidele alea comunistoide.
Despre asta a luat pozitie mr. G.
Si ca dovada ca avea dreptate: taman ce azi CCR a apreciat ca legea conversiei valutare e neconstitutionala. Ceea ce era si firesc.
Niste ghertoi numiti politic vor sa aiba drept de viata si de moarte asupra celor ce-i voteaza...am vazut azi ceva ceafa-groasa incapabila sa lege 2 cuvinte ,da' cu pretentii ca prezidentu' sa-i dea lui explicatii.Nu pot sa exprim in cuvinte ceea ce simt eu pentru un astfel de "ales al neamului"...numiti oricare 500 dintre manifestantii de la Cotroceni in locul lor si vom obtine un nivel incomparabil mai ridicat al discutiilor in parlament.Si asta nu se vrea o remarca rautacioasa la adresa celor ce manifesta la Cotroceni,e normal sa fii frustrat cand dupa o viata de munca ti se refuza(sau asa e prezentata) o marire a pensiei.
Sa traim bine!
O familie de mari sportivi, pentru care spiritul olimpic este ceva sfânt! Iar una dintre cele mai pregnante valori ale acestui spirit olimpic este fair-play-ul!