Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noua manipulare a PSD: Multinaționalele atacă țara

Proteste 5 februarie

În timpul protestelor masive de stradă, PSD și presa apropiată de partid desenează pentru popor chipul noului dușman de clasă: multinaționale care își scot angajații în stradă ca să răstoarne Guvernul instalat legitim prin votul românilor. 

Tehnica s-a dovedit extrem de eficientă înaintea alegerilor, când la succesul PSD și ALDE a contribuit într-o mare măsură spaima de Soros: străinul cel bogat care îi mânuiește de fapt prin fire nevăzute pe criticii celor două partide, totul pentru a arunca România la gropa de gunoi a istoriei și pentru a-i lua pe cetățenii ei în sclavie. Scenariul „multinaționalele atacă țara” vine în continuarea scenariului „Soros atacă țara”: și de această dată este vorba despre străini și despre putere financiară. 

Mai mult decât atât, multinaționalele au interese economice în România și un număr mare de angajați. Iar de aici, mașinăria manipulării țese mai departe: interesele economice devin întotdeauna și în toate cazurile interese economice ilegitime, iar a avea un contract de muncă devine a fi, trup, suflet și conștiință, în slujba cuiva.

Asta înseamnă că nu gândești cu mintea ta și ai fost teleghidat în Piața orașului cu sloganul implantat în cap și scris pe foaie, mai ales dacă șeful ți-a zis că poți să te duci la proteste și în timpul programului.

Se prea poate ca, alimentați astfel cu teorii ale conspirației, unii să ajungă să fie convinși că „Noaptea ca hoții”, „30 de lei de câine, 200.000 de lei de javră”, „Îi atâta de grav încât or ieșit și introvertiții”, „N-ai tu fire în mustață câți vom fi mâine în Piață” sau „Mai am un sigur dor, Dragnea scriitor” au fost redactate mai întâi într-o limbă de circulație internațională și traduse apoi stângaci în română.

FOTO: Facebook Emilia Șercan

Președintele Comisiei pentru Controlul SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, a cerut Serviciului Român de Informații să verifice în ce fel s-au implicat multinaționalele în manifestațiile de stradă. „Într-un ziar din Prahova se spune că o companie multinaţională şi-a trimis salariaţii la protest. Este o chestiune care ţine de securitatea naţională. Ziaristul Dan Andronic spune că mai multe companii multinaţionale au dat liber angajaţilor pentru a merge la protest, deranjate probabil de unele prevederi ale Codului Fiscal, de prevederile unei directive europene privind impozitarea profitului în ţara unde profitul se realizează. Din această perspectivă, vreau să avem o discuţie în comisia de specialitate a Parlamentului şi să ne lămurim dacă există vulnerabilităţi majore legate de securitatea naţională", a spus acesta, citat de News.ro

O zi mai târziu, șeful său de partid, Liviu Dragnea l-a criticat pe președintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, pentru că a luat parte la proteste. „Mi s-a părut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin să protesteze împotriva Guvernului. Normal că poate e supărat pentru Legea dării în plată sau pentru alte lucruri pe care noi le-am făcut pentru români”, a spus Dragnea la RTV. Iar primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, și-a manifestat speranța ca, după valul de proteste, România să își păstreze totuși „integritatea teritorială”.

Este interesant un citat atribuit de Știripesurse lui liderului de grup PSD din Senat, Șerban Nicolae, într-un articol despre multinaționalele care îi scot pe oameni la proteste. „Tokes e implicat. Soros e implicat. Multinaționalele își trimit oamenii mai devreme acasă zi de zi fără motiv.” Avem aici principalele personaje transformate de FSN și mai apoi de PSD în dușmani ai poporului din ‘90 încoace: pastorul reformat de naționalitate maghiară Laszlo Tokes, miliardarul cu origini evreiești născut la Budapesta, George Soros, și marile companii cu capital străin. 

Sursa: Știripesurse

Articole prin care este acreditată ideea că multinaționalele scot oamenii la proteste pentru că măsurile luate de Guvernul Grindeanu le împiedică să mai facă bani pe spinarea românilor sunt rostogolite pe diferite site-uri, dintre care unele se proclamă de știri și altele direct de „conspirații, mistere, paranormal”, precum Departamentul Zamolxe România. 

Misterele sunt, de fapt, tehnici simple de manipulare pe care PSD a avut ocazia să le exerseze și testeze în mai bine de un sfert de veac. Cum ai putea face 600.000 de oameni să pară puțini? Încercând să îi înghesui pe toți, cu, copil și cățel, în buzunarele unor companii internaționale și ale unui miliardar. Cum faci ca mesajele pline de spirit din Piață să nu conteze? Trâmbițând sus și tare că au fost create în laboratoarele unor forțe oculte. Cum ai putea să furi mai bine și mai cu spor? Strigând că ne-au dat străinii buzna în vistierie. Cum ai putea să adormi rațiunea și spiritul critic? Stârnind frica și ura.

Noroc că sute de mii de oameni au aprins, duminică seara, lumina. Și mai mulți ca niciodată au șansa să deschidă azi ochii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    N-o atacă. Au ocupat-o fiindcă le-a fost făcută cadou. Nici evreii n-au atacat Palestina. Au cumpărat-o.
    • Like 0
  • Leonard check icon
    Sa predea PSD-ul toate produsele produse de multinationale si sa foloseasca numai produse românesti(telefoane,softuri,masini ba chiar chilotii si tigarile)
    • Like 1
  • Cand ceo-ul raiffeisen se duce in piata nici nu se mai numeste manipulare... Voi daca mergeti la cotroceni si aratati ca acolo sunt numai pensionari, oameni care nu prea pot lega 2 vorbe nu se cheama tot manipulare...? Nu invrajbiti tabere contra tabere, nepoti contra bunici, privati contra bugetari? Ca la cotroceni sunt mai putini, ca sunt mai prosti... S-a vazut la vot! Unii au fost manipulati sa voteze psd, altii pnl, usr si multi au fost manipulati sa ramana acasa nu? Noroc ca s-a aprins lumina si acum nu mai manipuleaza nimeni si nu mai e manipulat nimeni! Va dati seama unde ar fi ajuns tara asta daca cateva sute de mii de oameni nu ar fi aprins lumina pt cateva milioane care au fost manipulati la vot??? Daca ar fi alegeri anticipate oare rezultatul ar fi mult diferit? Mie mi-e frica ca la referendumul acela cu anticoruptia sa nu avem o surpriza... Ma gandesc ca poate si oug au fost o manipulare! E bugetul in parlament! Trece ca trenul de mare viteza din china! Mai vorbeste cine de altceva in afara de ordonante?
    • Like 1
  • Bine ar fi ca Renault, Ford, Raiffeisen, Takata etc. Sa își retragă investițiile, ca atunci mai produce PSD-ul PIB doar prin cumpărarea de mici , găleți și ulei... asta e, săraci dar demni! Asa trebuie! Sa câștige naționalismul, ca nu pot aduna sau scrie nu conteaza.
    • Like 4
    • @ Radu Rozor
      asa am fi obligati sa ne punem mintea si bratul la munca, nu sa facem pe importantii ca suntem tefelisti slugi corporatiste! cui nu-i place, pleaca si basta; om trai poate mai rau, o vreme, dar vom fi propriii nostri stapani; oricum, de pe urma multinationalelor avem pierderi enorme ca tara, nu castig.
      • Like 0
    • @ Dan Horea
      Da.... și cum credeți dumneavoastră ca o sa "trăiți mai rau" și mai ales "cât "? Dacă toate firmele mari pleacă din țară o sa moara de foame tot angajații statului, nu cei de la privat, ironii sortii e ca privații întrețin statul și statul intervine angajații și asistatii sociali. Dacă pleacă capitalul strain o sa plece și pensiile și salariile din sistem. Poate ca nu e o idee rea, asa o sa se facă o triere obiectiva intre oamenii capabili și productivi și cei ce stau degeaba. Eu susțin măsura dumneavoastră, în fond orice angajat din privat poate părăsi compania la care lucrează chiar în momentul când ea se relocheaza. Cei de la stat unde o sa se ducă?
      • Like 2
  • andrei andrei check icon
    marea problema e ca sunt destui care inghit toate minciunile astea si nu stiu sau nu pot sau nu sunt lasati sa faca diferenta sau sa gandeasca singuri. in manipularea asta in masa cred ca cel mai mare vinovat este CNA-ul care nu inchide sau amendeaza pana duc anumite televiziuni in pragul falimentului.
    • Like 0
  • check icon
    Ca să manipulezi, trebuie să ai şi pe cine. Politicienii (acum PSD) pot să cârâie cât vor la televiziunile de partid (nu că celelalte ar fi mai breze, doar că ne place nouă cum transmit acum). Spre deosebire de televizor, există un mic dispozitiv purtător de internet, care se numeşte telefon mobil. Cu el, românul mai puţin băftos material, dar mult mai inteligent decât se crede cel din buricul târgului, stă la budă în fundul grădinii şi citeşte. Că aşa-i românu nostru: mănâncă mămăligă rece cu ceapă, da-şi cumpără smartphone! Aşa că are posibilitatea să compare, să verifice, să discute cu alţii şi chiar o face. Dovadă numărul mare de români care au umplut străzile pline de găuri din România. Gata! S-a dus vremea când "Minţeau poporu cu televizoru". În afara ţării se ştie exact care este situaţia, dar răspunsul "cancelariilor europene" este în concordanţă cu interesele lor, nu cu ale noastre. Momentan, se pare că acestea coincid. Dragnea şi ai lui ştiu asta iar cu declaraţiile pe care le face unul ca Meleşcanu doar iau temperatura aerului să ghicească de unde-o bate vântul. De data asta n-au prea nimerit-o la meteo.
    • Like 3
    • @
      Bine ar fi daca toti am vedea lucrurile ca domnia voastra. Si multumesc, pentru ca in parte(interesele europene) gandim la fel.
      • Like 0
  • pai de ce ar fi multinationalele pro psd? Nici nu are cum.Investitorii straini au venit la noi nu pt ca le place casul romanesc ci pt ca in romania e paradisul fiscal! Stie cineva cat castiga aceste multinationale pe o mana de lucru ieftina si pe o fiscalitate foarte mica? Logic ca noul cod fiscal ii deranjeaza, chiar si salariul minim pe economie ii deranjeaza pt ca ei trebuie sa castige cu mana de lucru ieftina. In tarile lor nu lucreaza nimeni cu salariul unui roman!!!!!!!!!!!! TREBUIE SA FII CHIAR INAPOIAT RAU sa nu ti dai seama cat au de castigat.
    • Like 2
    • @ Bea Trice
      Ai dreptate, dar psd vrea doar sa abata discutia de la ce ne doare- legalizarea coruptiei. Pe multi romani ii dor multinationalele, insa nu Psd va rezolva problema asta cu un salariu minim mai mare cu cateva sute. In plus, daca ele pleaca, pleaca si bruma de oameni destepti ce au mai ramas. Numai un guvern inteligent ar putea incerca sa rezolve aceasta problema delicata. Sau sa o mai amelioreze. In campania Psd asta a fost un punct forte cu care i-a facut pe multi sa nu voteze pentru Ciolos. Pe sotul meu, de exemplu, care sufera din cauza conditiilor din multinationala unde lucreaza. Dar, desi stiu asta, sa fim seriosi, ni Psd ar putea face ceva ca nu i-ar duce capul ce sa puna in loc. Am deveni toti asistati social si masa de vot. Sunt atat de rigizi, efectiv nu stiu sa discute deschis, se duc doar la teveurile preferate, si au nevoie de creierele cu strategii israeliene, care stiu sa exploateze fricile romanilor, pentru a discuta cu romanii lor.
      • Like 4
    • @ Bea Trice
      Mircea S check icon
      Parodia e ca... nu ii deranjaza. Romania are impozite pe profit mai mici decat restul e drept dar nu are deducerile din restul UE. Finalul e cam acelasi. Cat despre salarii nu exista comparatie . Media salariala din ultinationale este de 2,3 ori mai mare decat din firmele romanesti (INS spune asta). Deci o sa-i afecteze salariul minim atunci cand o sa fie pe la 2600 lei. Parodia este in schimb ca afecteaza furnizorii multinationalelor care fac productie in Romania si care sunt firme romanesti.
      • Like 0
  • Filbert check icon
    Sint din ce in ce mai convins ca Soros e, de fapt, in slujba - platita! - a unora ca trump, putin, dragnea, prea e folosit de astia ca sperietoare. Daca nu exista Soros, pe cine mai invinuiau astia ca-i plateste pe oponentii lui?! :) Una dintre cele mai simpatice pancarte din Piata: "Nenea Soros, nu e mai ieftin sa cumperi PSD-ul si-l inchizi?" :)))
    • Like 2
  • bluenavy check icon
    Pai nu e noua, e de pe vremea campaniei electorale. Ce e nou este atitudinea belicoasa si incercarea folosirii institutiilor/puterii pentru a ameninta pe oricine misca-n front, a incerca sa intimideze si pentru a crea o vanatoare de vrajitoare ca sa se inteleaga ca "oricine nu e cu noi, e importiva noastra". Dupa care sa dea vina tot pe cei pe care ii intimideaza.
    • Like 1
  • Politic corect.
    Dar strainul are multa ipocrizie in discurs, chiar daca este corect spus si redactat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult