Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mesajul medicilor din linia întâi: „Fiecare ventilator ventilează un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”

Personal medical - Covid

Pe măsură ce numărul de infectări crește, medicii se tem că va fi declanșat codul roșu, care va ține mobilizat tot corpul medical. Acest lucru va duce la multe cazuri de burnout, care vor pune în pericol tot sistemul sanitar, a atras atenția Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Noi ne-am ales această meserie și o facem cu drag. Dacă fiecare angajat ar avea periaoda aceea de concediu minim, de câteva zile, cu siguranță, ar putea să revină la locul de muncă fără nicio problemă. Temerea mea este că vom activa codul rooșu la planul alb - care e activ în acest moment. De patru luni este activ planul alb, ceea ce înseamnă că suntem toți într-o stare de allertă, iar în orice moment putem să declanșăm cod roșu. Asta înseamnă că toată lumea se mobilizează, se anulează toate concediile și suntem acolo pentru pacienți. Aceasta este situația care ar duce, după 2-3 săptămâni de efort continuu la fenomene de burnout, lucru care este extrem de periculos pentru sistemul de sănătate. Mi-aș dori din tot sufletul ca telefonul acela de la DSP să nu sune”, a spus aceasta în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Ea a povestit că deja există semne de burnout în rândul medicilor, sub forma unor stări de sensibilitate, de teamă, de lipsă de răbdare.

Acestea sunt accentuate de acuzele la adresa corpului medical, considerat de unii ca fiind responsabil de „tortură” în timpul crizei Covid. Mai multe spitale au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care au fost informate că sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii".

„Medicii mi-au cerut să ieșim public și să ne poziționăm, astfel încât oamenii să înțeleagă că nu suntem torționari, că efortul pe care îl facem pentru pacienții noștri îl facem cu toată dăruirea pe care o poate avea un om.

În momentul în care cadrul medical este lovit în ceea ce are el mai sensibil, stima de sine, atunci lucrurile pot să fie foarte fragile”, a precizat Beatrice Mahler.

Odată cu creșterea numărului de cazuri de Covid, multe unități medicale își ating capacitatea maximă în terapie intensivă și nu mai pot interna niciun pacient critic. 

Managerul a dat drept exemplu un caz recent, în care cineva a intervenit, fără succes, până la ministerul Sănătății pentru a putea interna o persoană aflată în stare gravă la Marius Nasta, unde nu mai erau locuri la terapie intensivă.

„Fiecare pat poate interna un singur pacient. Fiecare ventilator ventilează de un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”, a subliniat Beatrice Mahler.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In plina criza sanitara, Marele Fasss numit Avocatul Poporului nu are altceva mai constructiv de facut decat sa informeze spitalele ca sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii". Zauuu, nu mai spune? Poate am eu memoria scurta, dar nu am auzit mentionat un astfel de mecanism in cazul arderii pacientei de la Floreasca de catre dr. Beuran..... A zis avocatul Boborului ceva despre tortura in cazul ala cumva??? Aaaa, Beuran e simpatizant PSD, se schimba domn'le chestia......
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu vi se pare incredibil? Oamenii ăştia spun că se pot pierde vieţi, dar nu spun nimic despre ei. Nu spun că se coc opt ore în costume, nu spun că sunt la capătul puterilor, nu spun că le curg tone de transpiraţie sărată în ochi, nas şi gură, nu spun că nu te poţi duce la baie când vrei tu, că nu poţi ieşi din coşciugul ăla de plastic fără nişte proceduri riguroase.
  Îi pasă cuiva? Nooo! Distracţie, tată, că e vară! Lasă că sunt nişte unii în saci albi care rânesc după noi.
  • Like 2
  • @ Valentin
   Delia MC Delia MC check icon
   Mega-like.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult