Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mesajul medicilor din linia întâi: „Fiecare ventilator ventilează un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”

Personal medical - Covid

Pe măsură ce numărul de infectări crește, medicii se tem că va fi declanșat codul roșu, care va ține mobilizat tot corpul medical. Acest lucru va duce la multe cazuri de burnout, care vor pune în pericol tot sistemul sanitar, a atras atenția Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Noi ne-am ales această meserie și o facem cu drag. Dacă fiecare angajat ar avea periaoda aceea de concediu minim, de câteva zile, cu siguranță, ar putea să revină la locul de muncă fără nicio problemă. Temerea mea este că vom activa codul rooșu la planul alb - care e activ în acest moment. De patru luni este activ planul alb, ceea ce înseamnă că suntem toți într-o stare de allertă, iar în orice moment putem să declanșăm cod roșu. Asta înseamnă că toată lumea se mobilizează, se anulează toate concediile și suntem acolo pentru pacienți. Aceasta este situația care ar duce, după 2-3 săptămâni de efort continuu la fenomene de burnout, lucru care este extrem de periculos pentru sistemul de sănătate. Mi-aș dori din tot sufletul ca telefonul acela de la DSP să nu sune”, a spus aceasta în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Ea a povestit că deja există semne de burnout în rândul medicilor, sub forma unor stări de sensibilitate, de teamă, de lipsă de răbdare.

Acestea sunt accentuate de acuzele la adresa corpului medical, considerat de unii ca fiind responsabil de „tortură” în timpul crizei Covid. Mai multe spitale au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care au fost informate că sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii".

„Medicii mi-au cerut să ieșim public și să ne poziționăm, astfel încât oamenii să înțeleagă că nu suntem torționari, că efortul pe care îl facem pentru pacienții noștri îl facem cu toată dăruirea pe care o poate avea un om.

În momentul în care cadrul medical este lovit în ceea ce are el mai sensibil, stima de sine, atunci lucrurile pot să fie foarte fragile”, a precizat Beatrice Mahler.

Odată cu creșterea numărului de cazuri de Covid, multe unități medicale își ating capacitatea maximă în terapie intensivă și nu mai pot interna niciun pacient critic. 

Managerul a dat drept exemplu un caz recent, în care cineva a intervenit, fără succes, până la ministerul Sănătății pentru a putea interna o persoană aflată în stare gravă la Marius Nasta, unde nu mai erau locuri la terapie intensivă.

„Fiecare pat poate interna un singur pacient. Fiecare ventilator ventilează de un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”, a subliniat Beatrice Mahler.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In plina criza sanitara, Marele Fasss numit Avocatul Poporului nu are altceva mai constructiv de facut decat sa informeze spitalele ca sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii". Zauuu, nu mai spune? Poate am eu memoria scurta, dar nu am auzit mentionat un astfel de mecanism in cazul arderii pacientei de la Floreasca de catre dr. Beuran..... A zis avocatul Boborului ceva despre tortura in cazul ala cumva??? Aaaa, Beuran e simpatizant PSD, se schimba domn'le chestia......
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu vi se pare incredibil? Oamenii ăştia spun că se pot pierde vieţi, dar nu spun nimic despre ei. Nu spun că se coc opt ore în costume, nu spun că sunt la capătul puterilor, nu spun că le curg tone de transpiraţie sărată în ochi, nas şi gură, nu spun că nu te poţi duce la baie când vrei tu, că nu poţi ieşi din coşciugul ăla de plastic fără nişte proceduri riguroase.
  Îi pasă cuiva? Nooo! Distracţie, tată, că e vară! Lasă că sunt nişte unii în saci albi care rânesc după noi.
  • Like 2
  • @ Valentin
   Delia MC Delia MC check icon
   Mega-like.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult