Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mesajul medicilor din linia întâi: „Fiecare ventilator ventilează un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”

Personal medical - Covid

Pe măsură ce numărul de infectări crește, medicii se tem că va fi declanșat codul roșu, care va ține mobilizat tot corpul medical. Acest lucru va duce la multe cazuri de burnout, care vor pune în pericol tot sistemul sanitar, a atras atenția Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Noi ne-am ales această meserie și o facem cu drag. Dacă fiecare angajat ar avea periaoda aceea de concediu minim, de câteva zile, cu siguranță, ar putea să revină la locul de muncă fără nicio problemă. Temerea mea este că vom activa codul rooșu la planul alb - care e activ în acest moment. De patru luni este activ planul alb, ceea ce înseamnă că suntem toți într-o stare de allertă, iar în orice moment putem să declanșăm cod roșu. Asta înseamnă că toată lumea se mobilizează, se anulează toate concediile și suntem acolo pentru pacienți. Aceasta este situația care ar duce, după 2-3 săptămâni de efort continuu la fenomene de burnout, lucru care este extrem de periculos pentru sistemul de sănătate. Mi-aș dori din tot sufletul ca telefonul acela de la DSP să nu sune”, a spus aceasta în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Ea a povestit că deja există semne de burnout în rândul medicilor, sub forma unor stări de sensibilitate, de teamă, de lipsă de răbdare.

Acestea sunt accentuate de acuzele la adresa corpului medical, considerat de unii ca fiind responsabil de „tortură” în timpul crizei Covid. Mai multe spitale au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care au fost informate că sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii".

„Medicii mi-au cerut să ieșim public și să ne poziționăm, astfel încât oamenii să înțeleagă că nu suntem torționari, că efortul pe care îl facem pentru pacienții noștri îl facem cu toată dăruirea pe care o poate avea un om.

În momentul în care cadrul medical este lovit în ceea ce are el mai sensibil, stima de sine, atunci lucrurile pot să fie foarte fragile”, a precizat Beatrice Mahler.

Odată cu creșterea numărului de cazuri de Covid, multe unități medicale își ating capacitatea maximă în terapie intensivă și nu mai pot interna niciun pacient critic. 

Managerul a dat drept exemplu un caz recent, în care cineva a intervenit, fără succes, până la ministerul Sănătății pentru a putea interna o persoană aflată în stare gravă la Marius Nasta, unde nu mai erau locuri la terapie intensivă.

„Fiecare pat poate interna un singur pacient. Fiecare ventilator ventilează de un singur pacient. Oricâte pile ai avea, numărul de locuri este limitat”, a subliniat Beatrice Mahler.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In plina criza sanitara, Marele Fasss numit Avocatul Poporului nu are altceva mai constructiv de facut decat sa informeze spitalele ca sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii". Zauuu, nu mai spune? Poate am eu memoria scurta, dar nu am auzit mentionat un astfel de mecanism in cazul arderii pacientei de la Floreasca de catre dr. Beuran..... A zis avocatul Boborului ceva despre tortura in cazul ala cumva??? Aaaa, Beuran e simpatizant PSD, se schimba domn'le chestia......
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu vi se pare incredibil? Oamenii ăştia spun că se pot pierde vieţi, dar nu spun nimic despre ei. Nu spun că se coc opt ore în costume, nu spun că sunt la capătul puterilor, nu spun că le curg tone de transpiraţie sărată în ochi, nas şi gură, nu spun că nu te poţi duce la baie când vrei tu, că nu poţi ieşi din coşciugul ăla de plastic fără nişte proceduri riguroase.
    Îi pasă cuiva? Nooo! Distracţie, tată, că e vară! Lasă că sunt nişte unii în saci albi care rânesc după noi.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Delia MC Delia MC check icon
      Mega-like.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult