Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dr. Beatrice Mahler: În realitate, numărul bolnavilor este mult mai mare, în jur de 2.000 de cazuri noi pe zi

Beatrice Mahler

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, spune că există semnificativ mai multe cazuri de Covid-19 decât cele raportate.

„Eu aș înmulți cu 2 sau 3 numărul de cazuri raportate, pentru că o parte din persoanele care sunt confirmate au contacți, contacți care nu întotdeauna ajung să-și facă testul sau refuză să-și facă testul, pentru că știm că sunt și situații în care persoane care au simptomatologie stau acasă și refuză să ajungă într-un spital sau să-și facă testul de frica unei stigme pe care o are în acest moment”, a explicat Beatrice Mahler, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Aceasta a făcut un apel către omul de rând, care trebuie „să înțeleagă că este în aceeași barcă cu noi, nu este în altă parte”.

Întrebată dacă este posibil ca România să ajungă într-un scenariu similar cu cel din Italia, medicul a răspuns: „Avem o presă care până în acest moment a educat foarte mult, chiar dacă oamenii au tendința să oprească televizorul sau să schimbe canalul, eu cred că educația pe care o facem poate să ne ajute să nu ajungem în acel moment (ca Italia - n.r.). Ar fi foarte trist să ajungem în scenariul Italia, ar fi dureros pentru noi”.

În ultimele luni, de luptă cu Covid, medicii au căpătat au încredere că respectarea regulilor îi protejează. O asistentă de la Institutul Nasta, infectată cu COVID, nu a îmbolnăvit niciun coleg, pentru că a purtat masca de protecție, a povestit dr. Mahler pentru Digi24.

„Cu siguranță percepția pe care o avem noi despre pacientul infectat este diferită. Noi am început să intrăm într-o zonă în care reușim să nu ne mai fie frică să intrăm la pacientul infectat. Știm că dacă respectăm procedurile, dacă etapele de echipare și dezechipare sunt corect efectuate și respectăm tot ceea ce scrie în procedurile interne, suntem protejați. Mai mult decât atât, am avut exemple, din păcate pe pielea noastră, în care o asistentă infectată, dar care a purtat masca, nu a îmbolnăvit niciun alt coleg, ceea ce înseamnă că masca de protecție, atât pentru ea, cât și pentru colegi, protejează”, a arătat aceasta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt multe persoane care nu stiu ca sunt infectate.La un test rezulta POZITIV. Infecteaza sau nu acest om? Daca nu, e super,daca daca DA ,e dezastru.Parerea mea este ca acesti oameni sunt explicatia fenomenului actual ./Multi nu poarta masca (?) nu stau la distanta si se intalnesc cu cei din Piata Victoriei sau de la nunta lui "X".Cei care spun ca vor sa vada un virus si apoi or sa creeada sau cu cei care nu cred ca exista virusul. Ei sunt vinovatii ,nevinovati pt nr de infectari..Mai sunt si cei care au parasit spitalele Au aparut denumiri noi pt unele activitati .AREST MEDICAL , ELIBERARE DIN SPITAL, INTERNARE OBLIGATORIE ! Pun intrebarea :cum se numesc cei care infecteaza oameni nevinovati ?Dar cei care nu respecta carantina sau izolarea ?Sau cei care ies din spitale si stiind ca sunt purtatori de virus ,se limba printre oameni ? Sa le spunem CRIMINALI MEDICALI sau DISTRIBUITORI DE MOARTE ? Poate ca daca ar apare si astfel de acuzatii ,ma gandesc ca s-ar gandi de doua ori inainte sa faca pasul mai ales daca pedesele ar fi ASPRE !
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult