Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mesajul șefului PNL către patronii care vor să treacă și contribuțiile în salariul angajatului: „Nu trebuie să se grabească pentru că aici se va ajunge la o judecată a CCR”

Ludovic Orban

(Foto: Facebook/Ludovic Orban)

Președintele PNL Ludovic Orban consideră că Ordonanţa de Urgenţă 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, „încalcă grosolan etica fiscală”, iar liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea ordonanței la CCR.

„În două săptămâni urmează să fie supusă votului final Ordonanța 79, Ordonanța 4, Ordonanța 60 și deja facem sesizarea la Avocatul Poporului și pe Ordonanța 3. E ceva împotriva salariaților din IT, dar nu poți să accepți această încălcare grosolană a eticii fiscale, a oricărui principiu în ce privește stabilirea de taxe și impozite. Ca să repari o prostie se creează un precedent extrem de periculos, și anume să plătească statul o parte din contribuțiile de sănătate, iar asta e o inepție. Nu are temei și fundament. Orice angajat poate să se ducă să ceară statului să îi plătească contribuțiile de sănătate. Ajungem într-o zonă de absurd”, a spus Ludovic Orban la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat ce mesaj i-ar transmite unui patron, Orban a spus că i-ar recomanda să fie prudent și să aștepte decizia CCR, iar până atunci compania să recurgă la acordarea de prime sau bonificații pentru menținerea salariilor nete la nivelul din 2017: „Nu trebuie să se grabească pentru că aici se va ajunge la o judecată a Curții Constituționale, nu pot să știu cu certitudine ce va face CCR.”

Din ianuarie anul acesta contribuția la pensii (CAS) și cea la sănătate (CASS) au fost transferate în sarcina salariatului, măsură care ducea la scăderea veniturilor nete atât pentru angajații scutiți de impozit (inclusiv programatori), cât și pentru salariații care nu realizează venituri lunare de 1.900 lei.

Guvernul a aprobat recent un act normativ - Ordonanța 3/2018 - prin care propune ca o parte dintre cheltuielile cu CASS să fie suportată de stat, astfel încât celor scutiți de impozit să nu le scadă salariul net, în timp ce salariații cu venituri brute mai mici de un salariu minim pe economie să datoreze contribuțiile la nivelul veniturilor obținute, diferența până la nivelul salariului minim brut urmând să fie suportată de angajator.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții. Puteți să urmăriți în această seară ediția în care este invitat Ludovic Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oastea domnului Voiculescu, prin intermediul uneia dintre multiplele "agenturili" sale de denigrare a DNA, precum și a oricărui justițiabil luat în colimator, știindu-se ei cu musca pe căciulă, i-a "tradus" pe președintele Iohannis la CNCD (cei cu discriminările) pentru utilizarea sintagmei de "penali disperați" și pe L.C.Koveși pentru "festivalul inculpaților". S-ar fi gândit ei, pungașii din România la un asemenea sprijin pentru păstrarea onoarei și demnității statutului lor ? Așteptăm verdictul.
  • Like 0
 • Domnule, faceti ceva pentru cetateni, pentru un trai civilizat al acestora. Oricum, firmele particulare nu va asculta pe dvs. ci asculta pe cei de la putere(adica pesede), de care le e frica, pentru ca au in stapanire toate organele de control.
  • Like 0
 • SO Rin SO Rin check icon
  este o vorba la romani =de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere= . Oare nu ar cam veni vremea ca asa zisa opozitie sa aiba un Lider ? Nu de alta dar la ceea ce are acum, sincer oare noi care am votat la alegerile trecute ce vom intelege din somnl linistit al lor .
  • Like 2
 • De fiecare dată când apare pe micile ecrane (nu sunt rău) mă întreb cum a scăpat de acuzațiile aduse de T. Urdăreanu. A fost doar vorba de cuvântul lui Urdăreanu împotriva cuvântului lui Orban ? Dacă Orban a fost găsit nevinovat atunci Urdăreanu s-a făcut vinovat de mărturie mincinoasă, de delațiune nefondată ? Când se va încheia ”afacerea”, Urdăreanu va suferi vreo condamnare sau amendă penală ?
  • Like 1
 • Vasile check icon
  Orban și PNL-ii ar fi mai câștigați dacă merg să cânte pe la nunți. Că în parlament sunt invizibili. Nu s=au plâns de creșterea indemnizațiilor cu 5800 lei.
  • Like 4


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult