Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce prevede ordonanța prin care o parte dintre cheltuielile cu contribuțiile sociale va fi suportată de stat, în cazul unor categorii de salariați. Studiu de caz

Plata salariu

(Foto: Guliver/Getty Images)

Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, contribuția la pensii (CAS) și cea la sănătate (CASS) au fost transferate în sarcina salariatului, măsură care urma să ducă la scăderea veniturilor nete, atât pentru angajații scutiți de impozit (inclusiv programatori), cât și pentru salariații care nu realizează venituri lunare de 1.900 lei. 

În încercarea de a rezolva aceste aspecte, Guvernul a aprobat recent un act normativ prin care propune ca o parte dintre cheltuielile cu CASS să fie suportată de stat, astfel încât celor scutiți de impozit să nu le scadă salariul net, în timp ce salariații cu venituri brute mai mici de un salariu minim pe economie să datoreze contribuțiile la nivelul veniturilor obținute, diferența până la nivelul salariului minim brut urmând să fie suportată de angajator.

Măsurile prezentate sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018, în vigoare din 8 februarie 2018. 

Reglementarea calculului contribuției de asigurări sociale de sănătate

 • Reglementarea pentru persoanele scutite de plata impozitului pe salarii

Concret, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile la pensii și sănătate au fost transferate de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Totuși, de efectele reducerii cotei de impozit pe venit nu aveau cum să beneficieze și persoanele scutite de la plata impozitului pe venit, adică următoarele categorii de salariați:

- persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator;

- persoanele fizice care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare și inovare;

- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;

- persoanele fizice care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere.

Astfel, în cazul acestor persoane, menținerea, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, a aceluiași câștig salarial net din decembrie 2017 este posibilă doar dacă angajatorii majorează salariile brute cu cel puțin 20%. În caz contrar, programatorii și ceilalți angajați scutiți de impozit ar primi remunerații nete cu aproximativ 7-8% mai mici decât anterior.

Pentru a remedia situația, Guvernul a venit cu OUG nr. 3/2018, prin care stabilește că o parte din CASS datorată pentru salariații care beneficiază de scutirea de impozit să fie suportată de stat. Totuși, acordarea unei așa-zise compensări este condiționată de majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017.

Cu alte cuvinte, facilitatea fiscală nu se aplică acolo unde nu este prevăzută o majorare cu cel puțin 20% la salariul de încadrare plus sporuri permanente. În plus, actul normativ stabilește că deducerile vor fi suportate din bugetul de stat pentru 12 luni, adică pe parcursul anului 2018. Apoi, din 2019, angajatorii ar putea fi obligați să suporte costurile suplimentare cu forța de muncă din bugetul propriu.

În cazul majorărilor salariale cu mai mult de 20% față de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferența dintre CASS datorată și CASS reținută scade degresiv până la zero, cu cât majorarea este mai mare. În cazul în care CASS reținută este egală cu CASS datorată, dispozițiile actului normativ nu își mai produc efectele. Într-o astfel de situație, angajatorul asigură prin efort propriu un venit net cel puțin egal cu cel din decembrie 2017, caz în care nu se mai justifică susținerea de la bugetul de stat a angajaților respectivi.

Exemplu:

Venit brut – decembrie 2017: 10.000 lei

Contribuții sociale obligatorii – angajat: 1.650 lei, din care:

CAS (10,5%): 1.050 lei

CASS (5,5%): 550 lei

Somaj (0,5%): 50 lei

Venit net 2017: 8.350 lei

Venit brut 2018: 12.000 lei

(Venit brut ianuarie 2018 = Venit brut 2017 majorat cu 20% = 10.000+ 10.000 x 20% = 12.000 lei)

Contribuții sociale obligatorii – angajat:

CAS datorată (25%): 3.000 lei

CASS datorată (10%): 1.200 lei

CASS retinută: 650 lei

(CASS reținută = venit brut 2018 – CAS datorată în 2018 – salariu net decembrie 2017= 12.000- 3.000 – 8.350 = 650 lei)

Diferenta CASS dedusă de la bugetul de stat: 550 lei

(Diferenta CASS dedusă de la bugetul de stat = CASS datorată – CASS retinută= 1.200 – 650 = 550 lei)

Venit net 2018: 8.350 lei

(Venit net 2018 = Venit brut 2018 – CAS datorată – CASS retinută = 12.000 – 3.000– 650= 8.350 lei)

 • Reglementarea pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănîătate

Conform OUG nr. 3/2018, începând din luna ianuarie 2018, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale datorate pentru persoanele fizice care beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănătate este suma reprezentând indemnizația de asigurări sociale de sănătate, iar contribuția de asigurări sociale se suportă la nivelul cotei de 25% și se reține din indemnizația de asigurări sociale de sănătate.

Înainte de publicarea ordonanței, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale datorate pentru persoanele fizice care beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănătate era reprezentată de suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

Rezolvarea situației pentru salariații part time

OUG nr. 3/2018 vine să rezolve și situația salariaților care nu realizează venituri de 1.900 lei, atât din mediul privat, cât și de la stat, cei care urmau să primească salarii nete micșorate, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, ca urmare a transferului CAȘ și CASS în totalitate în sarcina salariaților (mai mult, salariații încadrați la 2 ore pe zi urmau să înregistreze un venit net negativ, în condițiile în care contribuțiile datorate la nivelul salariului minim brut, de 1.900 de lei, depășeau efectiv nivelul salariului încasat).

Potrivit actului normativ însă, salariații încadrați cu normă parțială vor datora contribuțiile la nivelul veniturilor obținute, nu la nivelul salariului minim brut, urmând ca diferența de contribuții până la nivelul de 1.900 de lei să fie suportată de angajator în numele salariatului. 

Noi conturi contabile

Important de menționat este faptul că a fost publicat totodată Ordinul nr. 1243/2018, privind completarea unor reglementări contabile în care se precizează conturile pentru înregistrarea contribuțiilor datorate pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Astfel, conturile introduse sunt:

4315 „Contribuția de asigurări sociale (P)”,

4316 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate (P)”,

436 „Contribuția asiguratorie pentru muncă (P)”

646 „Cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru muncă”.

Toate modificările mai sus menționate se aplică începând cu obligațiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, astfel, dacă au existat situații în care s-au realizat calculele de salarii până la această dată, acestea trebuie refăcute întocmai cu cele precizate mai sus.

Mențiune: normele de aplicare ale OUG 3/2018 urmează să fie aprobate și publicate în Monitorul Oficial, prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la data publicării ordonanței de urgență.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  https://m.youtube.com/watch?v=k0vdQyD3gpE
  https://www.curentul.info/politic/video-liderii-psd-si-alde-caracterizau-trecerea-contributiilor-in-2016-drept-tradare-de-tara-si-fascism/

  Va rugam sa nu ne mai iubiti atata.. :((((((((
  Rugaminte valabila si pentru unii lautari, pardon, jurnalisti..
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult