Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mai mulți bugetari constată acum cu surprindere că le-au scăzut salariile cu procente între 10 și 40 la sută. Explicațiile ministrului Muncii, de la „nu va scădea niciun salariu”, la „scad salariile pentru foarte puțini”

oameni pe strada - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la Antena3 că în cazul unor bugetari salariile scad din această lună cu 10%-40%, și a dat exemplul președintelui României unde scăderea este cea mai mare, de 40%. 

„Președintele României va avea salariul tăiat pe legea salarizării, la fel și miniștri, alți demnitari și directori de instituții cu salarii foarte mari. (...) Noi am vrut să creștem salariile mici, adică la aproximativ 60% dintre bugetari. Vom face asta etapizat, până în anul 2022. Președintelui i s-a tăiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Și mie mi s-a tăiat salariul, la fel și altor miniștri. Toți bugetarii vor avea o creștere pe brut la 25% de la 1 ianuarie 2018, echivalentul de 4% net”, a declarat Olguța Vasilescu la Antena3.

Anul trecut ministrul Muncii dădea asigurări că bugetarii nu vor primi mai puțini bani din acest an. 

„Eu pot să garantez că niciun salariu din România nu va scădea în momentul în care vom schimba sistemul de contribuții. Este în Programul de Guvernare și cine a citit Programul de Guvernare a văzut încă de acum șase luni că asta se va întâmpla”, afirma Olguța Vasilescu, în iulie anul trecut.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a explicat la Digi24 că din estimările făcute de sindicatul pe care îl conduce circa 40% din salariaţii bugetari vor avea scăderi substanţiale la veniturile nete. 

„Cu combinaţia noua lege de salarizare cu faptul că există o limitare a sporurilor în structura bugetară şi cu transferul de taxe sociale, toate elementele vor conduce ca anumite categorii să aibă drept consecinţă scăderea salariilor”, a declarat Hossu la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-au scazut salariile, nici benzina nu s-a scumpit. UE ne obliga sa desfiintam independenta justitiei si puscariile sunt prea pline, deci suntem fortati de CEDO sa dezincriminam delictele!
  Plagiatele nu exista, caci ghilimelele nu sunt prevazute in Constitutie, Nici spionii straini nu exista, la noi spioneaza SPP, SRI si SIE, fug spionii pe coclauri, sa profite de alte democratii mai bolnave decat plaiurile Maicii Domnului.
  N-avem infectii in spitale, nici pedofili la catedra. Parintii dorm linistiti, de pedofili ne apara politisti si procurori integri, adevarati stalpi ai societatii.

  Acesta-i adevarul!
  Oricine spune altceva e un tefelist sorosist tradator de neam si tara, agent al statului paralel!

  • Like 5
 • Anon check icon
  Mai multi bani in buzunarele romanilor, uraa! :))
  • Like 0
 • Dan check icon
  Interesant este ca acesti bugetari inghit in continuare situatia. Nu organizeaza proteste de amploare, nu blocheaza activitatea, doar se agita putin prin presa. Asadar e bine la stat, chiar daca se mai taie pe ici, pe colo.
  • Like 0
  • @ Dan
   Cum ar fi fost dacă la protestul din 20 ianuarie ar fi ieșit în stradă și sindicatele care acum se miră că le scad salariile?
   • Like 0
 • Ionel check icon
  Cand cresc salariile la bugetari, ca de ce cresc asa salariile ? de unde iau bani sa le cresca alora slariile ? cand le scad salariile ,, ca de ce le scad ? uite domne ce ne-au pacalit !!! Nicicum nu este bine ! Lucrez intr-o mare multinationala si la noi nu a scazut la nimeni salariile. Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt nici contra nici pro masurilor astea cu mutarea contributiilor. Am inteles ca au fost mutate pentru a lua mai multi bani la fondul de pensii iar prin corelare cu noua lege a pensiilor sa ramana efectiv pensionarii adevarati sa fie platiti de la asigurarile sociale. De asemenea, sa creasca valoare punctului de pensie, astfel ca prin aplicarea acelui 45 % la val punctului sa creasca punctul de pensie pt pensionari. Pe 2018 sal mediu brut, un punctde pensie, este de 4162 lei. Poate nu am inteles eu bine.
  • Like 0
  • @ Ionel
   Anon check icon
   Cum sa nu fie bine nicicum? Ar fi foarte bine sa nu ne mai minta in fata. Au promis in campanie mai multi bani in buzunarele romanilor. Sii...hopa?? Dupa 2-3 iepuri scosi din joben si bagati la loc au rezultat mai putini bani in loc de mai multi. Curat numar de magie!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Ca deobice te bagi in seamă. Bați câmpii. Tu ești fericit cu nebunia creată de acești incompetenți. Și rău voitori. Ei nu urmăresc decât aservirea justiției in favoarea, in primul rând, a lui dragnea și adunătură de hoți. Ca să le reușească au mințit electoratul și cu prețul dezastrului economic au pus in aplicare gândirea bolnavă a unor slugi ordinare. Cască urechile la ce spun oameni cu pregătire și nu la vorbele goale ale analfabeților de la conducerea țării. Nu vezi, krbule și surdule, cr se trag întâmpla cu leul,cu dobânzile bancare, cu puterea de cumpărare? De când PSD este multinațională, la care lucrezi tu?
   • Like 0
 • cox check icon
  Bașca bonurile de masa care au fost eliminate ...
  • Like 0
 • Olguța iar a mințit (nu mă feresc de cuvinte), știrile și jurnaliștii pe holuri preluând pe nemestecate și foarte încântați că scad salariile Președintelui, miniștrilor (inclusiv ei, precum a glăsuit), adică vezi Doamne, se ia de la ăi bogați și se dă la săraci. Total fals, măririle de „25% așa de mult trâmbițate, sunt la funcționarii publici de 2-3 % la net, la alții deloc, iar la unii le scad. Vorbesc în cunoștință de cauză, fiind funcționar public actualmente.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult