Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Metoda Bolojan schimbă regulile jocului. Cum va împărți CJ Bihor banii către autoritățile locale în funcție de 12 indicatori de performanță

Ilie Bolojan - FB

Foto: Facebook/Ilie Bolojan

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat în premieră că, începând de anul viitor, cele 101 primării din județ vor primi fonduri de la consiliul județean în funcție de 12 indicatori de performanță.

CJ Bihor este astfel primul consiliu județean din ţară care a anunțat aplicarea unor criterii obiective și transparente pentru alocarea banilor către primării, ceea ce ar pune capăt alocărilor discreţionare, pe criterii politice, în funcţie de apartenenţa edililor locali la un partid sau altul, scrie eBihoreanul.ro

Criteriile se referă, printre altele, la cheltuielile de personal din primării pe cap de locuitor, gradul de colectare a veniturilor la bugetele locale, modul de gestionare a fondurilor şi curăţenia din oraşe şi comune. 

Ilie Bolojan a anunțat că în prezent 42 din cele 101 primării din Bihor nu îşi acoperă cheltuielile de salarii din impozitele încasate de la locuitori, în schimb unele plătesc salarii mai mari decât cele din Primăria Oradea, iar serviciile asigurate cetăţenilor lasă de dorit.

„Propunem ca începând de anul viitor relația dintre CJ Bihor şi primăriile din judeţ în alocările de fonduri să se bazeze pe chestiuni obiective, astfel încât criteriile politice să devină total secundare (...) Avem în Bihor 101 unități administrativ-teritoriale, din care 42 nu-şi acoperă cheltuielile de personal din impozite de la cetățeni. Acestea trebuie să primească bani de la statul român şi de la alte localități ca să funcționeze", a arătat Bolojan, dar a evitat să dea exemple concrete de astfel de primării, pentru a nu crea „turbulenţe" în plină campanie electorală.

Cheltuielile cu personalul din administraţie raportate pe cap de locuitor reprezintă unul dintre criteriile în funcție de care primăriile vor primi fonduri de la CJ.

„Costul în Oradea este de 174 lei pe an, cel mai mic din Bihor, datorat și faptului că, cu cât numărul de locuitori e mai mare, cu atât cheltuielile se distribuie la mai mulți", a exemplificat Bolojan. În medie, la celelalte primării din judeţ costul de funcţionare a administraţiilor locale este de 400 lei pe an pe cap de locuitor.

„Cele mai scumpe servicii oferite de o primărie din Bihor sunt de 1.090 lei pe an, de 2,5 ori cât media pe judeţ. Domnul primar de acolo va primi datele şi sper să ia măsurile care se cuvin", a afirmat Bolojan, care a adăugat că primarii vor trebui fie să facă reduceri de personal și salarii, fie să renunţe să mai ceară bani de la CJ.

„Dacă această primărie şi-ar reduce cheltuielile la media pe judeţ ar face o economie de 300.000 euro şi şi-ar creşte veniturile cu 60%", a spus Bolojan despre respectiva primărie, afirmând că va spune despre care este vorba după alegeri.

„Din păcate, avem primării în judeţ cu grade de încasare a veniturilor de 30%”

Printre criteriile de performanţă care urmează să fie aplicate se mai numără cheltuielile de personal raportate la veniturile proprii (care arată dacă o primărie îşi poate plăti singură funcţionarii), nivelul veniturilor din impozitul pe venit global (care indică felul în care administraţia locală s-a preocupat de sprijinirea economiei locale) și nivelul veniturilor proprii din impozitele pe proprietate (care arată dacă primarul s-a preocupat de actualizarea şi colectarea impozitelor sau, dimpotrivă, pentru a fi „popular", a păstrat impozitele mici şi nici nu le-a încasat).

Bolojan a dat ca exemplu Primăria Oradea, unde în doar trei ani gradul de încasare a urcat de la 70% la 90% prin facilităţile oferite, dar şi prin constrângerile aplicate rău-platnicilor.

„Din păcate, avem primării în judeţ cu grade de încasare a veniturilor de 30%, 40%, 50% sau 60%. Cei care au grade de colectare sub 80% vor trebui să ajungă la acest nivel în primul an şi la 90% în al doilea an", a spus Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro, adăugând că alocările de fonduri de la CJ Bihor către primăriile din județ se vor face proporţional cu gradul de încasare a veniturilor fiscale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • NORMALITATEA prezentată ca SENZAȚIONAL ! Iohannis, Orban și partidele ar trebui întrebate: TERMENUL asumat pentru implementarea ”normalității” . Prin OUG totul se poate realiza într-o săptămână! Presimt că BOLOJAN, după alegeri, va fi anchetat de DNA pentru ”informația nu poate fi dată publică”. Ghinion, nu ?
  • Like 0
 • Un adevarat om chipzuit ca la el acasa,altfel n-ar fi avut rezultate de necontestat ,dar,mare lucru sa nu fir luat la "OCHI"de cei din fruntea partidului,ca isi creeaza prea multa popularitate amenintand functiile de conducere ale PNL-ului,tot msi psd-izat pe zi ce trece.Sunt votant pnl de cand ma stiu,dar acum BA.
  Asa bine mi-ar pare sa treaca frumos la USR+,si ii DORESC SANATATE,din Australia.
  • Like 1
 • Propun clonarea domnului Bolojan! Pentru introducerea criteriilor si pentru ... hai sa-i zicem eleganta, privind expunerea primarului cheltuitor.
  • Like 5
 • Dorin check icon
  Performanță la bugetărimea din primârii ??Vise,Vise.Nu o să o vedem nici dacă îi pici cu ceară
  • Like 0
  • @ Dorin
   Da, performanta in Oradea si cu Bolojan la carma o sa vedem in tot judetul! din pacate, primarii pesedisti au reusit sa altereze complet increderea oamenilor ca intr-o primarie se pot face si performante. Ce ma uimeste pe mine este faptul ca in alte zone, acei primari ''performanti'' doar cu averea proprie au mai fost votati de populatie-desi sper ca incet, incet se lamuresc tot mai multi! Scriu despre Oradea si Bihor, in cunostinta de cauza, cat de cat-in niciun caz nu din stiri citite in ziare sau auzite doar la TV-desi jurnalistii de la Republica sunt demni de toata increderea!
   • Like 0
  • @ Dorin
   La Oradea s-a putut.Doare dar se poate.Sila Ciugud langa Alba Iulia s-a putut.Si a fost primar PSD.Pana acum cativa ani cand a aflat din presa ca a fost dat afara din partid de seful PSD pe judet.Dar a ramas independent.Si comuna lui este etalon.Daca se vrea se poate.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult