Foto: Facebook/Ilie Bolojan
Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat în premieră că, începând de anul viitor, cele 101 primării din județ vor primi fonduri de la consiliul județean în funcție de 12 indicatori de performanță.
CJ Bihor este astfel primul consiliu județean din ţară care a anunțat aplicarea unor criterii obiective și transparente pentru alocarea banilor către primării, ceea ce ar pune capăt alocărilor discreţionare, pe criterii politice, în funcţie de apartenenţa edililor locali la un partid sau altul, scrie eBihoreanul.ro
Criteriile se referă, printre altele, la cheltuielile de personal din primării pe cap de locuitor, gradul de colectare a veniturilor la bugetele locale, modul de gestionare a fondurilor şi curăţenia din oraşe şi comune.
Ilie Bolojan a anunțat că în prezent 42 din cele 101 primării din Bihor nu îşi acoperă cheltuielile de salarii din impozitele încasate de la locuitori, în schimb unele plătesc salarii mai mari decât cele din Primăria Oradea, iar serviciile asigurate cetăţenilor lasă de dorit.
„Propunem ca începând de anul viitor relația dintre CJ Bihor şi primăriile din judeţ în alocările de fonduri să se bazeze pe chestiuni obiective, astfel încât criteriile politice să devină total secundare (...) Avem în Bihor 101 unități administrativ-teritoriale, din care 42 nu-şi acoperă cheltuielile de personal din impozite de la cetățeni. Acestea trebuie să primească bani de la statul român şi de la alte localități ca să funcționeze", a arătat Bolojan, dar a evitat să dea exemple concrete de astfel de primării, pentru a nu crea „turbulenţe" în plină campanie electorală.
Cheltuielile cu personalul din administraţie raportate pe cap de locuitor reprezintă unul dintre criteriile în funcție de care primăriile vor primi fonduri de la CJ.
„Costul în Oradea este de 174 lei pe an, cel mai mic din Bihor, datorat și faptului că, cu cât numărul de locuitori e mai mare, cu atât cheltuielile se distribuie la mai mulți", a exemplificat Bolojan. În medie, la celelalte primării din judeţ costul de funcţionare a administraţiilor locale este de 400 lei pe an pe cap de locuitor.
„Cele mai scumpe servicii oferite de o primărie din Bihor sunt de 1.090 lei pe an, de 2,5 ori cât media pe judeţ. Domnul primar de acolo va primi datele şi sper să ia măsurile care se cuvin", a afirmat Bolojan, care a adăugat că primarii vor trebui fie să facă reduceri de personal și salarii, fie să renunţe să mai ceară bani de la CJ.
„Dacă această primărie şi-ar reduce cheltuielile la media pe judeţ ar face o economie de 300.000 euro şi şi-ar creşte veniturile cu 60%", a spus Bolojan despre respectiva primărie, afirmând că va spune despre care este vorba după alegeri.
„Din păcate, avem primării în judeţ cu grade de încasare a veniturilor de 30%”
Printre criteriile de performanţă care urmează să fie aplicate se mai numără cheltuielile de personal raportate la veniturile proprii (care arată dacă o primărie îşi poate plăti singură funcţionarii), nivelul veniturilor din impozitul pe venit global (care indică felul în care administraţia locală s-a preocupat de sprijinirea economiei locale) și nivelul veniturilor proprii din impozitele pe proprietate (care arată dacă primarul s-a preocupat de actualizarea şi colectarea impozitelor sau, dimpotrivă, pentru a fi „popular", a păstrat impozitele mici şi nici nu le-a încasat).
Bolojan a dat ca exemplu Primăria Oradea, unde în doar trei ani gradul de încasare a urcat de la 70% la 90% prin facilităţile oferite, dar şi prin constrângerile aplicate rău-platnicilor.
„Din păcate, avem primării în judeţ cu grade de încasare a veniturilor de 30%, 40%, 50% sau 60%. Cei care au grade de colectare sub 80% vor trebui să ajungă la acest nivel în primul an şi la 90% în al doilea an", a spus Bolojan, potrivit eBihoreanul.ro, adăugând că alocările de fonduri de la CJ Bihor către primăriile din județ se vor face proporţional cu gradul de încasare a veniturilor fiscale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asa bine mi-ar pare sa treaca frumos la USR+,si ii DORESC SANATATE,din Australia.