Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce face Ilie Bolojan cu banii economisiți la CJ Bihor, prin reducerea la jumătate a personalului: „Vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de investiții în județ”

Ilie Bolojan - FB

Foto Facebook/Ilie Bolojan

Banii economisiți la Consiliul Județean Bihor, prin reducerea la jumătate a personalului, vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de investiții în județ, a declarat vineri, la Digi24, șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. 

„Și acum 12 ani (la preluarea mandatului de primar la Oradea – n.n.) am făcut o reducere de personal la Oradea. A fost și atunci dureroasă din păcate, dar nu aveam ce face. 30 la sută din colegi nu au mai avut posturi. S-a dovedit că am funcționat la fel de prost ca înainte, să nu spun mai bine, dar economiile anuale s-au ridicat la aproximativ 4,5 milioane de euro, în salariile de astăzi, ceea ce înseamnă în fiecare an valoarea unui pod peste Crișul repede. Acești bani au fost practic redați cetățenilor din Oradea. Și banii economisiți la Consiliul Județean Bihor (prin reducerea la jumătate a personalului – n.n.) vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de investiții în județul Bihor, pentru susținerea autorităților locale, a primăriilor de comune și de orașe în vederea cofinanțării proiectelor europene. În felul acesta acești bani vor fi folosiți pentru cetățeni, deci nu vor fi angajați alți oameni în consiliul județean”, a spus vineri Ilie Bolojan la Digi24.

Citiți și:

Foto Facebook Ilie Bolojan

Șeful Consiliului Județean Bihor spune că „supradimensionarea de personal este o boală” în multe instituții din sistemul public. 

„De ce se întâmplă asta? Din păcate nefiind niște date transparente legate de costuri de salarizare, de număr de angajați, de ceea ce fac ei, cetățenii simpli nu percep din păcate aceste costuri, care de fapt sunt bani luați indirect de la ei. Nu se realizează din acești bani lucrări de investiții. De asemenea, din păcate, în jurul multor oameni politici există o formă de clientelă politică sau personală care e răsplătită prin înființarea de posturi în sistemul public, pentru că nu sunt plătiți din banii omului politic respectiv, ci din banii cetățenilor”, a explicat Ilie Bolojan. 

În prima conferință după preluarea mandatului la CJ Bihor, Bolojan a declarat că a găsit în instituție persoane „fără obiectul muncii”, cu salarii mari și bonusuri de 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici, precum și angajați care nu aveau loc fizic corespunzător în birouri, fiind prea mulți. El a anunțat reorganizarea masivă a CJ Bihor, care presupune, printre altele, concedierea de la 1 decembrie a 86 de angajaţi, din totalul celor 174 salariați. Ulterior Romeo Dunca, noul președinte al CJ Caraș Severin, a anunțat că peste 500 de angajați din această instituție ar urma să fie concediați, iar economia la bugetul instituției este estimată la aproximativ 600.000 de euro lunar.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dintr-un calcul rapid am aflat ca la CJ Caras-Severin salariul mediu ar fi de 6.000 lei pe cap de crapcean. Asta trai, nineaca.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Cu cătiva bugetari dați afară nu se întâmplă nimic.Mai avem 1300000, dintre care foarte mulți tăietori de frunze la câini,cu ei ce facem???
    • Like 0
  • Liberty check icon
    da-da... in judetul lui, doar el si este Baronul...!
    • Like 0
  • Salve, //Administrator//!

    - organigrame umflate, versus organigrame blocate -

    Cu bine,
    Purice N.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult