Foto Facebook/Ilie Bolojan
Banii economisiți la Consiliul Județean Bihor, prin reducerea la jumătate a personalului, vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de investiții în județ, a declarat vineri, la Digi24, șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan.
„Și acum 12 ani (la preluarea mandatului de primar la Oradea – n.n.) am făcut o reducere de personal la Oradea. A fost și atunci dureroasă din păcate, dar nu aveam ce face. 30 la sută din colegi nu au mai avut posturi. S-a dovedit că am funcționat la fel de prost ca înainte, să nu spun mai bine, dar economiile anuale s-au ridicat la aproximativ 4,5 milioane de euro, în salariile de astăzi, ceea ce înseamnă în fiecare an valoarea unui pod peste Crișul repede. Acești bani au fost practic redați cetățenilor din Oradea. Și banii economisiți la Consiliul Județean Bihor (prin reducerea la jumătate a personalului – n.n.) vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de investiții în județul Bihor, pentru susținerea autorităților locale, a primăriilor de comune și de orașe în vederea cofinanțării proiectelor europene. În felul acesta acești bani vor fi folosiți pentru cetățeni, deci nu vor fi angajați alți oameni în consiliul județean”, a spus vineri Ilie Bolojan la Digi24.
Citiți și:
Foto Facebook Ilie Bolojan
Șeful Consiliului Județean Bihor spune că „supradimensionarea de personal este o boală” în multe instituții din sistemul public.
„De ce se întâmplă asta? Din păcate nefiind niște date transparente legate de costuri de salarizare, de număr de angajați, de ceea ce fac ei, cetățenii simpli nu percep din păcate aceste costuri, care de fapt sunt bani luați indirect de la ei. Nu se realizează din acești bani lucrări de investiții. De asemenea, din păcate, în jurul multor oameni politici există o formă de clientelă politică sau personală care e răsplătită prin înființarea de posturi în sistemul public, pentru că nu sunt plătiți din banii omului politic respectiv, ci din banii cetățenilor”, a explicat Ilie Bolojan.
În prima conferință după preluarea mandatului la CJ Bihor, Bolojan a declarat că a găsit în instituție persoane „fără obiectul muncii”, cu salarii mari și bonusuri de 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici, precum și angajați care nu aveau loc fizic corespunzător în birouri, fiind prea mulți. El a anunțat reorganizarea masivă a CJ Bihor, care presupune, printre altele, concedierea de la 1 decembrie a 86 de angajaţi, din totalul celor 174 salariați. Ulterior Romeo Dunca, noul președinte al CJ Caraș Severin, a anunțat că peste 500 de angajați din această instituție ar urma să fie concediați, iar economia la bugetul instituției este estimată la aproximativ 600.000 de euro lunar.
Aflați și:
- Alex Livadaru: De la Oradea la București, faceți ca Bolojan!
- Modelul Bolojan se extinde. Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, anunță 500 de concedieri: „Muzicanții angajați la CJ au avut fond de salarii, într-un singur an, de 1.300.000 lei”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- organigrame umflate, versus organigrame blocate -
Cu bine,
Purice N.