Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Metroul din Cluj ar putea să circule „în cel mai fericit scenariu” începând din 2030. Metroul până la Băneasa s-ar putea face puțin mai repede

metroul Cluj

Foto captura Facebook Emil Boc

Metroul din Cluj ar putea să circule „în cel mai fericit scenariu” abia începând din 2030, iar până în 2026 este fezabilă doar realizarea structurii – săparea galeriilor și 9 stații, pe intervalul Sfânta Maria-Sopor, din totalul de 19 stații, fiind asigurată finanțarea doar pentru această primă etapă, a spus Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Vor merge mai repede clujenii cu metroul decât bucureștenii cu metroul până la Otopeni?

„Tind să cred că nu”, spune el, adăugând că „se pune foarte multă presiune” pentru construirea liniei de metrou care să ajungă la Aeroportul Otopeni. „Cel puțin până la centrul comercial Băneasa o să mergem înaintea clujenilor”, vede el, estimând că din 2029 este posibil să fie pus în circulație tronsonul de metrou de la stația 1 Mai, până în zona centrului comercial Băneasa, adică înainte de darea în funcțiune a metroului ușor de la Cluj, mai exact cele 9 stații, de la Sf Maria la Sopor.

Cât privește linia până la Otopeni, aici este o problemă cu finanțarea, explică Ciurea, având în vedere că este nevoie de fonduri de la bugetul de stat, pentru că finanțarea de la guvernul japonez nu este suficientă. „Nu avem fonduri europene (pentru linia de metrou spre Otopeni) pentru că porțiunea Băneasa - 1 Mai a fost refuzată la finanțare europeană, din diverse motive”, spune reprezentantul Pro Infrastructura, care crede că acest tronson „nu este o prioritate”. „Ar trebui să se facă M5, M4, poate chiar M7, M4 spre sud, M5 continuarea de la Eroilor spre Iancului. Dacă se insistă pe Băneasa - Otopeni și dacă se asigură finanțare suficientă de la bugetul de stat, atunci am putea avea un decalaj de 2-3 ani, în cel mai fericit caz, față de 2029”, spune Ionuț Ciurea.

Data de 28 februarie este termenul-limită pentru evaluarea ofertelor la contractul Magistralei de Metrou M1 din Cluj. Pentru primele 9 stații din proiect (lucrări la structură) este asigurată o finanțare de 300 de milioane de euro prin PNRR. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atat de sufocat incepe sa-mi para orasul, cu cat mai repede cu atat mai bine!
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult