Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Metroul din Cluj ar putea să circule „în cel mai fericit scenariu” începând din 2030. Metroul până la Băneasa s-ar putea face puțin mai repede

metroul Cluj

Foto captura Facebook Emil Boc

Metroul din Cluj ar putea să circule „în cel mai fericit scenariu” abia începând din 2030, iar până în 2026 este fezabilă doar realizarea structurii – săparea galeriilor și 9 stații, pe intervalul Sfânta Maria-Sopor, din totalul de 19 stații, fiind asigurată finanțarea doar pentru această primă etapă, a spus Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Vor merge mai repede clujenii cu metroul decât bucureștenii cu metroul până la Otopeni?

„Tind să cred că nu”, spune el, adăugând că „se pune foarte multă presiune” pentru construirea liniei de metrou care să ajungă la Aeroportul Otopeni. „Cel puțin până la centrul comercial Băneasa o să mergem înaintea clujenilor”, vede el, estimând că din 2029 este posibil să fie pus în circulație tronsonul de metrou de la stația 1 Mai, până în zona centrului comercial Băneasa, adică înainte de darea în funcțiune a metroului ușor de la Cluj, mai exact cele 9 stații, de la Sf Maria la Sopor.

Cât privește linia până la Otopeni, aici este o problemă cu finanțarea, explică Ciurea, având în vedere că este nevoie de fonduri de la bugetul de stat, pentru că finanțarea de la guvernul japonez nu este suficientă. „Nu avem fonduri europene (pentru linia de metrou spre Otopeni) pentru că porțiunea Băneasa - 1 Mai a fost refuzată la finanțare europeană, din diverse motive”, spune reprezentantul Pro Infrastructura, care crede că acest tronson „nu este o prioritate”. „Ar trebui să se facă M5, M4, poate chiar M7, M4 spre sud, M5 continuarea de la Eroilor spre Iancului. Dacă se insistă pe Băneasa - Otopeni și dacă se asigură finanțare suficientă de la bugetul de stat, atunci am putea avea un decalaj de 2-3 ani, în cel mai fericit caz, față de 2029”, spune Ionuț Ciurea.

Data de 28 februarie este termenul-limită pentru evaluarea ofertelor la contractul Magistralei de Metrou M1 din Cluj. Pentru primele 9 stații din proiect (lucrări la structură) este asigurată o finanțare de 300 de milioane de euro prin PNRR. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atat de sufocat incepe sa-mi para orasul, cu cat mai repede cu atat mai bine!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult