Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mici porcării din Țara Marelui Porcar

„Îndrăgostit și tandru… așa cum nu l-am văzut vreodată… îndrăgostit”, ne tentează această mână molatecă și catifelată de poetă.

Pentru Bubulina de la Q Magazine, dragostea este cuvântul definitoriu pentru Liviu Dragnea, ea este începutul și sfârșitul, în acest mic giuvaer de limbă literară dată metodic și ciclic, ca în romanul „Ion”.

Deci nu glasul pământului îi erectează mustața acestui țăran lacom de Teleorman, nu hectarele de beline luate cu japca, nu milioanele supte de la ugerul statului, nu pulanele date pe spinarea mamelor și a bătrânilor, nu gazele lacrimogene cu care a deratizat Piața de niște oameni reduși la nivelul de șobolani, nu setea de putere și de înavuțire, ci glasul iubirii.

Să vezi tandrețe și dragoste acolo unde e ticăloșie, ură, viclenie și violență animalică nu este un gest de umanitate, ci un act oportunist și slugarnic de a servi grupul violatorilor de țară. Poate că și Ilie Gâzea a avut „vulnerabilități umane”, poate că și el a fost odată „îndrăgostit și tandru”, dar din păcate el n-a mai apucat să-și spună povestea revistelor glossy.

A apucat însă să o facă Elena Udrea, pe care revista Viva o mângâie tandru pe burtică, așteptând cu sufletul la gură miracolul nașterii. Revista crede că Elena Udrea e mai mult decât o simplă graviduță sau o femeie ca toate femeile, ci este „o refugiată”, o femeie care „trăiește în exil”, semn că Dana Enache - autoarea articolului - s-a ridicat la înălțimea momentului istoric pe care „femeia care a vrut să conducă România” a avut generozitatea să i-l ofere în exclusivitate. 

Înțelegem că Elena Udrea nu este o parvenită din Pleșcoi, plină de tupeu și de ambiție, capabilă să calce pe cadavre, condamnată penal definitiv în țară, ci o Romanoavă alungată de regimul opresiv din România. Pe Udrea o căuta pușcăria, dar a găsit-o Viva, care i-a servit o copertă-preș, poate în amintirea vremurile bune în care doamna împărțea cu generozitate, de la stat, bugete de publicitate personală.  

Tot de publicitate pe bani este vorba și în cazul vigilentului Rudolph Giuliani, asta dacă nu cumva Liviu Dragnea a ajuns să plătească serviciile de lobby internațional în carcase de porc, așa cum își ungea pe vremuri protecția de la „statul paralel” la vilele de protocol ale SRI. Am vaga bănuială că Giuliani nu s-a mulțumit doar cu șorici și jumări precum Coldea și că banii pentru scrisoare au cumva legătură cu sumele nerecuperate de ANAF în urma unor condamnări definitive. Luat la întrebări de presa din țara lui și de Departamentul de Stat, Giuliani a admis ceea ce era evident pentru toată lumea, mai puțin pentru trinomul Dragnea-RTV-Antena 3, care se grăbise să anunțe că seismul are epicentrul „direct la Casa Albă” - Giuliani a spus că a fost plătit, că a făcut-o de capul lui, fără să-l informeze pe președintele Trump, trinomul s-a făcut că plouă, iar Liviu Dragnea a rămas și îndrăgostit, și cu banii luați.

Cu mulți bani pierduți vor rămâne, din păcate, foarte mulți români, care vor rămâne fără porc de Crăciun. În Țara Marelui Porcar, felul în care Guvernul gestionează criza pestei porcine este o mare porcărie, cu hei-rup, cu amatorism, cu incompetență, cu dispreț suveran față de suferințele oamenilor. Potrivit șefului Autorității Sanitar Veterinare, este cea mai mare criză de acest fel de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca să limiteze răspândirea molimei, inspectorii le iau oamenilor porcii din bătătură, fără niciun fel de explicație sau despăgubire, în ciuda promisiunilor ministrului Agriculturii. Oamenii se revoltă pe bună dreptate: „Pentru ce mi-au luat mie porcul?! Ce pestă porcină? Asta e pestă omenească, nu e pestă porcină (…) A lăsat lumea muritoare de foame, chiar muritoare de foame, le-a luat mâncarea de la gură copiilor”.

La nunta lui Dragnea Jr. a cântat Salam, iar Liviu Dragnea, îndrăgostit și tandru, a dansat pe maneaua „Lasă lumea să vorbească”. N-a dansat decât o vară. Cu porcii luați din bătătură, românii vorbesc acum că vor face de Crăciun salam din hamster.

Udrea - Dragnea
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru paralela cu Ion, vă dau eu 10 la română pe linie, deși cred că nu ați luat vreodată mai puțin!... E urât și trist... Dacă asta este ceea ce se întâmplă la vârf, dacă acestea sunt modele, îmi vine greu să cred în puterea oamenilor de a fi altfel. Până acum știam de la Pintilie că omul e frate cu porcul. Acum nici măcar...
  • Like 2
 • Udrea, ca şi toţi ceilalţi celebri pungaşi din politică, e o victimă absolut nevinovată a statului oblico-paralelo-perpendicular, cel finanţat de Soros şi de multinaţionalele care sug sângele boborului şi nu ne lasă să facem autostrăzi.
  Până la alegeri, pesedeii vor demonstra cu acte în regulă că pesta porcină a fost adusă pe şest în ţară de Johannis, de Kovesi şi de Coldea, ca să lovească îm bazinul electoral al psd.
  • Like 0
 • Mi-am amintit de "Groapa" lui Eugen Barbu.Atunci cand holera a atins Bucurestiul tot asa luau oamenii muribunzi,uneori chiar sanatosi,dar din zona unde aparuse focarul de holera si ii aruncau intr-o groapa la maeginea Bucurestiului.Acum se intampla acelas lucru cu porcii,dar doamne fereste sa nu ne pricopsim si cu o holera africana,cum am vazut acum cativa ani ca mureau oameni pe capete in tarii africane precum Liberia,ereau strazile pline de morti si zic din nou doamne fereste ca,cu un asemenea guvern nu am avea nici o scapare.
  • Like 0
 • Felicitari!
  • Like 1
 • Gargamel scorneste tot timpul rezonuri sa infunde justitia, ce sa se ocupe el de dreptate ?!!! In loc sa vorbeasca numai despre atatea dosare de furt si coruptie la scara mare neelucidate si atatia fugari care ne rad in nas de prin tari straine, unde mai pui ca si platesc avocati vestiti sa scrie scrisori de sfatuit presedintele, el se leaga de niste protocoale fara sa detalieze in ce consta raul pe care acesta il reprezentau. Fara sa-l preocupe de fapt VINOVATIA atator personaje ca nu protocoalele i-au facut vinovati, ci erau vinovati!!! Nu se poate sa nu fie gasiti vinovatii de saracirea acestei tari !!! Dar nu se vrea. Iar Gargamel e o sluga exact pe aceasta linie.
  Iar aceste reviste care mangaie pe crestet fiinte ca Elena Udrea, sau televiziuni ca Antena 3 care dadea reportaje cu membrii suferinzi ai familei lui Voiculescu de parca erau cei mai buni si mai blanzi oameni si fusesera nedreptatiti, sunt semnul cel mai clar ca in Romania s-a ajuns in epoca haosului infractional si moral, nimeni nu da socoteala pentru nimic, o sa ajungem sa ne mancam unii pe altii de foame tot tolerand tamp atatea mizerii si absurditati, atatia hoti si slugi de hoti si atata desantare si necinste. Probabil ca ne-a luat Dumnezeu mintile pentru ca vrea sa ne piarda, cum zice omul din popor.
  • Like 2
 • Ar trebui ca pentru cei ce sunt dați în urmărire generală (măcar) să fie interzise a se publica foto. Nu se poate interpreta altfel decât că li se face publicitate. Mai ales Udrea care are o impresie atât de bună despre ea de parcă ar avea-o invers față de celelalte femei.
  • Like 1
 • Tot spectacolul asta grotesc pe care-l traim zi de zi este de fapt Romania profunda si majoritara. Iubitori de manele , mindri fara sa stie de ce , toape ce tin prima pagina a revistelor glossy. Dragnea , Udrea sunt numai exemplarele de succces modelat de securistii care ne pastoresc destinele . Spuneti-mi repede 10 oameni decenti din PSD ( mai breji decit Dragnea) . Va spun eu ca nu e un raspuns usor. Deci treaba este complicata . Si daca prin absurd opozita va cistiga urmatoarele alegeri , sa nu credeti ca ne-a reusit efemera chemare : "Desteapta-te Romane " . Se va intimpla probabil din cauza ca disparitia porcului de Craciun va lasa urme adinci in constiinta electoratului PSD-ist.
  • Like 6
 • Roxana B check icon
  PS.Eva Maria Udrea?Adica...tatal n-o recunoaste?
  • Like 0
 • chiar nu ma intereseaza subiectul si mi se pare o pierdere de vreme orice comentariu pe ac. tema:pe cine intereseaza sarcina e.u,ce mare act de sacrificiu a realizat ca face un copil,d-zeu sa-l ocroteasca cu asa o mama,pt. a scapa de inchisoare?! sa mai numesti asta si ''exil''?!pe cat de frumos a fost ce a facut s.will. care si-a sacrificat cariera la apogeu pt. a aduce pe lume un copil si care se lupta acum sa revina in vf. piramidei,pe atat de josnica este expunerea e.u!!!sa le fie rusine si ei(dar e clar ca nu are),si lui tolo si celor de le viva,oricine ar fi ei,caci oricum este o publ.care nu m-a interesat niciodata.....valva pe care a creat-o un asemenea subiect spune multe despre societatea ns:tara arde si babele discuta despre burta e.u ???!!!!!!
  • Like 1
 • Roxana B check icon
  Eu nu cred ca Udrea e gravida.
  Revenind la epidemia de pesta porcina, este adevarat ca la ora actuala cea mai cost-effective masura este sacrificarea, dar, se pare ca exista multe studii si cercetari referitoare la un vaccin viu atenuat.Pe efective mici a dat rezultate, dar nu e cost effective pe efective mari.
  Totusi, pt cei care cresc porci in batatura, cred ca nu era o mare cheltuiala de a diagnostica boala pt ca nu e vorba de multe animale.Si daca boala nu e prezenta, atunci se impuneau masuri de carantina
  • Like 2


Îți recomandăm