
Un comisar de la Protecția Consumatorului Brașov a spus vineri că a amendat cu 10.000 de lei hypermarketul Kaufland din Odorheiu Secuiesc, după ce a repetat experiența unui vlogger care a susținut că a încercat să comande în românește mici și a fost refuzat. Comisarul-șef regional Sorin Susanu afirmă că și el a fost refuzat după ce a vrut să vadă dacă acest lucru este adevărat și a folosit româna la cumpărături. „Pentru că este vorba despre o practică, nu un accident, a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei”, a declarat Sorin Susanu, citat de NewsBv.
Amenda vine după ce, joi, un vlogger a postat pe Facebook un filmuleț, în care susține că o angajată a Kaufland a refuzat să îl servească pe motiv că ar fi dat comanda în română, nu în maghiară. Din imagini nu reiese însă clar de ce nu se produce până la urmă schimbul, dacă este vorba despre un refuz sau o neînțelegere. Potrivit reprezentanților Kaufland, care citează procesul verbal din data de 1 septembrie 2017, sancțiunea despre care vorbește Susanu ar fi fost dată însă în baza filmului postat de vlogger pe internet.
Kaufland: Discuția are loc înainte de începerea programului. Vloggerul era la cea de-a treia discuție cu angajata
Într-un comunicat de presă, Kaufland a explicat că, la ora la care vloggerul i-a cerut angajatei o porție de mici, casa nu era încă operațională pentru că programul de lucru nu începuse încă. Mai mult decât atât, vloggerul era la cea de-a treia discuție cu angajata, după ce i se spuse în prealabil că programul începe mai târziu. „La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10.00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma. De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil. Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9.37 și apoi a treia oară la ora 9.47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare”, se arată în răspunsul Kaufland.
„Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc”, adaugă reprezentanții hypermarketului, care precizează că vor organiza cursuri de limba română pentru angajații lor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vă răspund tot eu: pentru că au bun simț, au răspunderea celui ce respectă aproapele și comunitatea în care trăiesc, respecta legile Statului Român.
La fel Cum s-a întâmplat cu ani în urmă cu Târgu Mureș însângerat în cele din urmă
PSD este o haită de oameni lipsiți complet de scrupule și care sunt gata de orice care le aduce lor avantaje în orice direcție fără să le pese de câtă suferință lasă în urmă lor
Dar domnul acela care zicea: "du-te la Bucuresti!" , el ce scuza are?
O persoană, care își ia curajul de a investi într-o companie, afacere, nu are dreptul să angajeze pe cine vrea? Oare, limbile vorbite și nevorbite de angajați trebuie să fie subiectul activității unui organ de control?
Prin acest principiu, dacă într-un restaurant denumit Restaurant Franțuzesc, și nici un angajat nu vorbește franceza, pot să le raportez la ANPC?
Dacă vrei să faci vânzări, angajezi pe oameni care împreună acoperă 3- 4 limbi. Dacă nu vrea să fac vânzări mari, îmi angajezi rudele sau câțiva etiopieni vorbitor de nu știu ce limbă.
Dar dincolo de aceste chestiuni minore, întrebarea mea era și este dacă statul, prin organele sale poate să-mi impună acest lucru. Ca persoană de drept privat, am dreptul să refuz servirea unei persoane. Ca persoană de drept public, nu am acest drept. Ca persoană de drept privat, angajez pe cine vrea și în ce condiții vreau. Nimeni nu mă poate obliga să vorbesc în limba română sau maghiară sau engelză. Ce face ANPC-ul, dacă eu, am o firmă în Romania, unde toți vorbesc doar limba germană, adică sunt cetățeni germani? Mă amendează?
Deci din punct de vedere moral, ai dreptate: cei care lucrează în domeniul comerțului, și deservesc oameni, trebuie să cunoască limba română. Din punct de vedere legal, nu poți însă să impui acest lucru, mai ales nu este normal să dai amendă pentru acest lucru. Poți să dai amendă pentru că nu ai fost informat corect în legătură cu produsul pe care ai cumpărat, dar nu poți să dai amendă pentru că nu am vrut să-ți vând un produs.
sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup
de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităŃi atrage
răspunderea contravenŃională conform prezentei ordonanŃe, dacă nu intra sub incidenta legii
penale. Acum pricepeti, sau trebuie o schita? Poate, si schita sa fie in limba maghiara...
Ca persoana de drept privat poti sa angajezi pe orice ungur vorbitor de o singura limbă, insă daca pui persoana respectivă în contact cu clientii atunci ai grija sa o pui doar intr-un magazin din Ungaria, ca altfel iti iei amenda si in Romania si in Bulgaria si in orice alt stat.
Sau poti sa o pui si intr-o pozitie de comunicare cu clientii dar sa fii sigur ca pe langa analfabetul ala exista inca o persoana vorbitoare a tarii in care ai bodega deschisa.
E o situație ce durează de zeci de ani...perpetuată de organele de ordine,care ar trebui să ia măsuri.
P.s. stiti cum se obtine o cetatenie? Daca esti chinez de exemplu si vrei sa devii si cetatean roman?
Ne mai descrețim frunțile.
Personal (si banuiesc ca multi altii) vreau ca Transilvania sa mearga bine economic iar oamenii indiferent de etnie sa traiasca o viata de calitate. Ptr asta e nevoie de o convietuire buna care are la baza respectul si acceptarea. Respectul si increderea se castiga doar in timp prin comportamente/o serie de experiente pozitive, asa ca fiecare tre sa puna osul la bataie sa le obtina. Noi majoritarii tre sa facem primii pasul. Daca zona se dezvolta si apar oportunitati o sa vina si interesul de a invata limba, in mod natural, nu rastit si fortat. Iar daca nu invata nu trebuie sa fie sfarsitul lumii. In toate tarile dezvoltate sunt oameni care nu stiu limba tarii - dezavantajul lor.
Gandirea ca tre raspuns cu aceiasi moneda e de gradinita. Ca oameni maturi tre sa alegem sa facem ceea ce ne duce in directia unei vieti mai de calitate. Nu as lua Budapesta ca exemplu bun de urmat; cred ca putem rezolva problemele mai bine decat ei.