Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihnea, student în Olanda: „Spunem că străinătatea este fabuloasă, că oferă o grămadă de șanse și că meritocrația este maximă. Nu este meritocrație. Contează foarte mult pe cine cunoști și când cunoști”

Mihnea Turcitu

Străinătatea poate părea un tărâm al oportunităților nelimitate, al meritocrației pure și al succesului garantat, însă realitatea este adesea diferită. Constatarea îi aparține lui Mihnea Turcitu (foto), 21 de ani, student în Olanda, Leiden University, la Relații Internaționale. Într-un interviu pentru Republica, rugat să dea câteva sfaturi tinerilor care își doresc să ajungă să studieze în afara țării, el avertizează că există provocări similare oriunde ai merge, inclusiv în Olanda, însă dacă vor da dovadă de răbdare și ambiție vor descoperi că, cu fiecare ușă care li se va închide în față, vor fi mai aproape de opțiunea pe care o caută cu adevărat.

„Spunem că străinătatea este fabuloasă, o să fie o grămadă de șanse, e meritocrația maximă. Nu este. Tinerii români veniți la studiu o să întâmpine în străinătate poate de multe ori lucruri care îi frustrează și acasă. Nu este meritocrație, contează foarte mult pe cine cunoști și când cunoști, la momentul potrivit, ca să primești chiar și șansa la un stagiu mai bun sau un internship. Trebuie să se aștepte că anumite lucruri sunt universale. Deci să aibă această gândire și să știe că a veni în străinătate este foarte realizabil, nu este un hop atât de mare cum li se poate părea atunci când li se povestea acasă. Îi îndemn să fie ambițioși, pentru că fiecare ușă închisă reprezintă o ușă mai aproape de cea care se va deschide, mai aproape de opțiunea pe care o caută cu adevărat”, spune Mihnea Turcitu.

Pe timpul liceului, Mihnea a locuit câțiva ani în Irak, unde a studiat la o școală internațională. A vrut să continue experiența internațională și a ales să aplice pentru studii în străinătate, consiliat educațional de Student Consulting. Și-a ales relații internaționale. „M-am uitat la oferte ale unor universități din Austria, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite. Olanda ieșea cea mai bună variantă, din mai multe puncte de vedere - costul studiilor, programele de studiu în limba engleză și chiar poziția geografică - fiind aproape de Haga sau Bruxelles”. În final a ales Leiden University, în Olanda. „Pot spune că nu regret absolut deloc alegerea făcută”

„Chiar dacă părea intimidant, procesul de admitere a fost destul de ușor”

Mihnea povestește că procesul de admitere a fost relativ simplu, deși la început „părea intimidant”. Primul pas a fost să pregătească documentele necesare, între care un certificat de competență lingvistică (IELTS sau Cambridge), asigurându-se că acesta nu era mai vechi de doi ani. Apoi a redactat o scrisoare de motivație și a obținut două recomandări de la profesori sau mentori.

După ce a trimis dosarul, a primit invitația pentru o a doua etapă, care consta într-un examen online, „mai degrabă un chestionar decât un test academic dificil”. 

„Am vorbit anterior cu mai mulți studenți care plecaseră înainte la aceeași facultate. Spuneau că este un examen greu, cu componente de statistică și matematică, dar în final este de fapt un fel de quiz online. Cu două săptămâni înainte, cei de la universitate îți trimit materia pe care trebuie să o înveți. Sunt întrebări simple, a fost de fapt un exercițiu mai mult pentru a vedea ei cum poți să înțelegi materia pe care ai putea să o ai în timpul facultății”,  explicat el. 

Admiterea s-a făcut în funcție de un scor general, iar cei între primii 600 au fost admiși. Pentru cei care nu au prins un loc direct, existau șanse suplimentare, în cazul în care alți candidați renunțau.

„Am fost tentat să mă întorc acasă, după primul semestru la universitate în Olanda”

Mihnea, care acum este student în ultimul an, anul III, a vorbit deschis și despre dificultățile întâmpinate în primele luni la universitate, când a fost tentat să se întoarcă în România. Deși studiile nu erau copleșitoare și se descurca financiar, integrarea socială s-a dovedit o provocare. El spune că mulți studenți noi simt singurătatea și lipsa prieteniilor strânse. 

  • „Simțeam că nu mă regăsesc, ceea ce așteptasem de fapt să văd acolo, nu era... Cred că avea legătură mai mult cu lipsa răbdării mele pentru a vedea de fapt ce se poate întâmpla dacă rămân acolo și ce se ivește ulterior. (...) Într-adevăr, am avut poate o problemă mai mare în primul semestru să-mi fac un grup de prieteni. Foarte mulți oameni se confruntă cu asta. Dacă vă spun câți studenți noi, care au venit acum la mine, unii chiar au plâns, că nu își găseau oameni cu care să stea sau le era teamă că nu se vor integra, cred că nu mi-ar ajunge timpul să-i enumăr pe toți. Deci chestia asta e un lucru real - cum te integrezi. Și atunci ajungi să spui: eu nu mă regăsesc aici, sunt singur.”
  • „Nu e vorba că nu te adaptezi pentru a studia. Studiul nu este greu. Nu este vorba că nu te descurci financiar, pentru că, până la urmă, chiar și cu o sumă modică de 300 de euro pe lună, poți să mănânci și poți să studiezi, dacă bugetul e unul foarte strict. Cred că, în final, este vorba de cum te adaptezi ca om în societate, să nu ai această singurătate. Să nu faci doar drumul între facultate și camera de cămin sau apartament, și practic să simți că singurele persoane cu care comunici sunt părinții tăi.

Cea care l-a convins să nu renunțe a fost mama lui. Așa că a decis să mai rămână un semestru, dându-și o șansă să vadă ce oportunități ar putea apărea. 

„Țin minte că vorbeam cu mama mea la telefon și îi spuneam că vreau să mă întorc în România. Și ea mi-a zis - și îi mulțumesc din nou, acum, pentru asta: Uite, Mihnea, în loc să zici că vrei să pleci după primul semestru, hai să pleci după primul an. Deja ai achitate lucrurile acolo, ai apartamentul plătit, ai facultatea plătită. Termină-ți anul întâi! Și vezi după aceea dacă vrei cu adevărat să pleci”

Și a mai fost încă un lucru, să fiu sincer, a adăugat Mihnea. Frica. Frica de a nu regreta mai apoi. 

  • „Am auzit atât de multe povești, în familie sau printre prietenii de liceu, ce aveau cunoștințe care, după ce au ajuns la facultate în străinătate, au plecat înainte să termine primul an și ulterior au regretat și au încercat să revină la facultate. Pentru că și-au dat seama că mai bine stăteau și vedeau ce se întâmplă. Mi s-a făcut frică să nu fiu și eu în poziția respectivă. Și mi-am zis: hai să încerc. Până la urmă, nah, sunt aici. Și am avut, pot să spun, un noroc de la Dumnezeu, pentru că au venit lucrurile după aceea în fața mea fără să le mai caut neapărat direct. Am început să vorbesc în stânga și în dreapta cu colegi de la diferite seminarii și ei au început să îmi povestească: A, eu săptămâna viitoare plec la Strasbourg. Păi de ce pleci? A, păi fac asta.. Și atunci am decis să mai rămân măcar câteva luni în plus. 
  • „Am început, de fapt, să învăț unde să caut ceea ce vreau să găsesc. Și asta m-a motivat. M-am zis: a, uite, există chestia asta. Am încercat. Și cam asta a fost. De fapt, cred că a fost frica. Cred că dacă ar trebui să scrie cineva o carte despre cum să fii motivat - frica este cel mai bun inițiator de acțiuni pe care poți să le dezvolți. Frica de a nu regreta. Frica aceasta m-a făcut să rămân. Iar după, faptul că ușor, ușor mi s-au dat, să spun, mici grăunțe, în față, ca pe un traseu, mi-am zis: there are small rewards (sunt mici recompense)”.  Micile succese și oportunități l-au încurajat pe Mihnea să continue și să își găsească locul în comunitatea internațională. Iar astăzi, tânărul este implicat în diverse organizații studențești, recunoscând că răbdarea și dorința de a depăși provocările l-au condus către succes.

„Da, e foarte posibil să te simți singur. E foarte posibil să plângi și mai mult mai târziu. Dar un drum care nu este greu, de multe ori nu merită să fie urmat. Și le mai spun: Stați să vedeți, pentru că ați ajuns aici cu un motiv. Și vezi unde te poate duce acest drum”.

„E foarte posibil să plângi. Dar un drum care nu este greu, de multe ori nu merită să fie urmat”

Acum, Mihnea este mentor pentru câțiva liceeni ce aspiră să devină studenți, dar și studenți din anul întâi. Unii i se plâng că nu vor face față la universitate sau îi mărturisesc că se simt singuri. Cum îi încurajează? „Până la urmă, toată puterea stă în voi. Deciziile pe care le luați stau în voi. Și trebuie să vă amintiți, până la urmă, că dacă ați reușit să ajungeți aici, înseamnă că ați avut un CV interesant în România, pentru că ați avut inițiativă. Puteți să aveți aceeași inițiativă și aici. 

Da, e foarte posibil să te simți singur. E foarte posibil să plângi și mai mult mai târziu. Dar un drum care nu este greu, de multe ori nu merită să fie urmat. Și le mai spun: Stați să vedeți, pentru că ați ajuns aici cu un motiv. Și vezi unde te poate duce acest drum. Când îi oferi unei persoane sentimentul că începe o misiune importantă în viața ei, îi oferi motivația de a persevera. Faptul că am rezistat, chiar dacă m-am simțit singur și mi-a fost greu, dar am îndurat, devine un motiv de mândrie. Le oferi oamenilor motivația nu neapărat să dovedească altora cine sunt, ci să își dovedească lor înșiși că pot”, vede Mihnea.

Cum decurge o zi obișnuită. „Dacă lucrez - sunt sub-șef la o pizzerie -, mă trezesc, apoi la 9 dimineața sau la 11 dimineața am cursuri. Le termin ori la ora 12, ori la ora 13 sau 14. După aceea, de obicei, îmi aloc un buffer de două ore, până să încep lucrul. Îmi aleg zilele de lucru să fie lungi, dar puține - lucrez de două ori pe săptămână, dar lucrez poate 12-13 ore în ziua respectivă. Îmi aleg zilele în care nu am alte cursuri. Încerc cât de mult pot să nu lucrez în timpul weekend-ului, ca să am senzația că e weekend. Deși învăț, să zic, dar e weekend. Dacă este o zi în care nu mă duc la job, am cursuri de dimineață, apoi îmi aloc un anumit timp să învăț pentru cursuri din ziua următoare. Sunt voluntar la un think tank studențesc și uneori trebuie să pregătim un brief despre o problemă de securitate din Europa. Sau trebuie să pregătesc ceva sau să mai fac cercetare pentru acel topic. Seara pe la ora șase, depinde de zi, mă întâlnesc cu colegii de la clubul de alergat, înființat cu prietenul meu. După alergare, mă întorc acasă și mai termin diferite treburi pe care le am”.

„Niciodată să nu faci mai mult de două, trei activități majore”

Studentul a împărtășit o lecție importantă, aflată de la un profesor care îi e și mentor: prea multe angajamente duc la scăderea calității muncii și pot afecta sănătatea sau relațiile personale.

„Un profesor de-ai mei și mi-a spus următorul lucru: Niciodată să nu faci mai mult de două, trei activități majore. De ce? Pentru că, de la trei lucruri în sus, nu poți să faci acele lucruri la capacitate maximă și îți vei bate joc de ele”. Mihnea și-a redus activitățile la trei priorități principale: facultatea, voluntariatul la un grup de cercetare și un club de alergat. El subliniază că este esențial să abordezi oportunitățile cu răbdare - fără să te lași copleșit de dorința de a face totul dintr-odată - pentru a putea performa la capacitate maximă.

Ce experiență din România l-a ajutat să se adapteze în Olanda?

  • „Cred că, în primul rând, libertatea de a-mi gestiona singur timpul, deși poate suna contraintuitiv. În România, nu ești neapărat presat de o structură riguroasă în ceea ce privește cum și când să înveți. Mulți dintre colegii mei din alte țări mi-au povestit că ei știau exact ce trebuie să învețe și când, iar apoi, în facultate, erau lăsați pe cont propriu. În România, cel puțin în ultimii doi ani de liceu, am simțit că mi-am organizat singur aceste lucruri, pentru că noi trebuie să ne pregătim de examen sau de bacalaureat cum știm mai bine. Această libertate de a-mi aloca perioadele de studiu m-a ajutat foarte mult în gestionarea timpului în facultate. Pregătirea pentru bacalaureat este un exemplu perfect, pentru că trebuie să-ți organizezi studiul pe tot parcursul anului, astfel încât să ajungi pregătit la final. Același lucru se întâmplă și acum, la facultate în Olanda, în timpul sesiunilor de examene, pentru că nimeni nu-ți spune când și cum să înveți. Dar dacă îți aloci din timp orele necesare pentru fiecare curs, vei fi pregătit. Bacalaureatul chiar este o simulare bună pentru sesiunile din facultate.”
  • „Cred că în România sunt foarte mulți studenți ambițioși și faptul că te obișnuiești cu această ambiție încă din liceu te ajută să gândești diferit în facultate. Vrei să acumulezi cât mai multe cunoștințe și să te remarci. Cultura olimpicilor și a studenților foarte buni este o realitate, iar acești oameni sunt prezentați ca exemple în fața colegilor lor. Acest lucru te motivează să îți menții ambiția.”
  • „În plus, românii sunt foarte descurcăreți. Avem un instinct de supraviețuire foarte dezvoltat. Dacă o ușă ni se închide, știm cum să intrăm pe altă ușă. Sistemul din România, care nu funcționează întotdeauna bine, te învață să navighezi prin el pentru a supraviețui, iar acest lucru ne pregătește foarte bine. De aceea mulți români au succes în străinătate. În final, învățăm cum să depășim fiecare obstacol pe care îl întâlnim.”

În viitor, Mihnea plănuiește să urmeze un master în domeniul securității și apărării, explorând posibilitățile de carieră atât în cercetare, cât și în consultanță guvernamentală. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Nu este meritocrație, contează foarte mult pe cine cunoști și când cunoști, la momentul potrivit, ca să primești chiar și șansa la un stagiu mai bun sau un internship”.

    Nu. Asta se cheama pur si simplu „sansa”, si atat. Sansa de a fi in locul potrivit, la momentul potrvit, de a cunoaste oameni care te pot ajuta, sprijini sau incuraja.
    De multe ori angajatorii prefera sa lucreze cu persoane recomandate. E acea senzatie pe care o ai ca te increzi mai mult, te bizui mai mult pe o persoana prezentata de cineva pe care-l cunosti, dar nimeni nu refuza o persoana bine pregatita si foarte dedicata.

    „Micile succese și oportunități l-au încurajat pe Mihnea să continue și să își găsească locul în comunitatea internațională. Iar astăzi, tânărul este implicat în diverse organizații studențești, recunoscând că răbdarea și dorința de a depăși provocările l-au condus către succes”.

    Deci, pana la urma razbesti si fara „pile”.

    Lasand la o parte aberatia "political correctness", in viata este vorba foarte mult de intamplare, sansa si noroc. Adica, pe langa munca, talent, seriozitate ai nevoie intotdeauna de acea sansa ce poate sa te propulseze. De multe ori sansa sta intr-un om pe care-l cunosti.

    Marile talente ale lumii au plecat din anonimat si au ajuns stele pe firmament pentru ca cineva, undeva, la un moment dat le-a vazut talentul, potentialul si le-a dat sansa sa se afirme.

    Nu traim singuri, avem oameni in jur si la randul nostru suntem in jurul altor oameni.

    Mihnea, iti urez sa ai bafta pe mai departe!

    P.S. Nepotismul este altceva. Este oricare birou din oricare institutie a statului roman intesat de nepoti, veri, cumnati, frati si surori, copilul lui X, amanta lui Y, iubitul lui Z. Cand toti astia sunt niste terchea-berchea si lucrurile se duc de rapa pe banii cetateanului roman.
    • Like 5
  • andrei andrei check icon
    daca esti barbat, alb si straight nu mai baga nimeni in seama pe meritrocratie. politicile Diversity, equity and inclusion au ajuns la nivel de fanatism ideologic
    • Like 2
    • @ andrei
      Dan check icon
      Tai-o-n rusia, atunci, vei fi ferit de toate astea.
      Nu știu, totuși, dacă vei mai putea fi straight, dacă ajungi la **** lui krăkănel.
      • Like 2
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Uite-l pe idiotul de serviciu care e prea sensibil sa faca față criticii și nu are capacitatea mintală sa înțeleagă ce e aia critica.haha
      • Like 2
    • @ andrei
      Dan check icon
      Mda, ai dat dovadă de o extramediocritate excepțională, geniule pustiu.
      Orice rusofil are mintea pe măsura „inteligenței” de a susține dușmanul civilizației occidentale.
      P.S. Chiar nu am nevoie să-mi răspunzi, scârba față de voi nu-mi va scădea oricât te-ai strădui.
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Din momentul in care ai dovedit ca nu gândești decât în sistemul "alb/negru" sau "cine nu e cu noi r împotriva noastră" ai dovedit ca nu ai capacitatea intelectuală de a înțelege critica. Dar ăștia de stânga, ca tine,(comic cum voi, comuniștii ideologici aveți ceva cu Rusia) dovediți cat de greu va r sa înțelegeți ceva. As hominem se numește când ataci persoana in loc de argumente. Hai mars, puroi
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Scârbă? Când te uiți în oglindă și vezi ca ești un extremist se stânga comunist cu vise umede cu secera și ciocanul? Din nou, niciun argument la ce am zis
      • Like 0
    • @ andrei
      Dan check icon
      Eu sunt „de stânga” cum ești tu popă, capacitatule intelectual (că tot nu te ocupi cu ad hominem, vezi că ai buton de edit, sfertodoctule), în schimb voi, idioții utili ai rusiei, văd că n-aveți nicio jenă.
      Nu te-ai prins că prezența voastră (că mai sunt câțiva mancurți care mișună pe-aici) pe un site care n-are NICIO LEGĂTURĂ cu „valorile” voastre vă cam dă de gol că ați fost trimiși aici doar ca să vă vărsați borhotul antieuropean, să înjurați autorii și publicul „Republica” (care numai comunist nu e, dar hei, dacă așa scrie în înstrucțiuni, așa tastați și voi)?
      P.S. Marș în rusia, dacă tot am ajuns la marșuri.
      • Like 1
    • @ Dan
      Oho! A reintrat pe forum Dan, singuraticul gay transnistrean. Acum cu ceva amaraciune (a trecut referendumul in Moldova lol) si cu ceva bani noi in buzunar. Ce tot faci propaganda anti-UE pe aici, gay vodcar? Lasa-i pe aia care inteleg ce si cum sa vorbeasca, tu vezi-ti de vodca si pederatia ta in Tiraspol. Cat mai e vodca pe acolo?
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Hai sictir, putinistule. Era de așteptat ca voi ăștia, țuțerii lui krăkănel, să vedeți numai gay în jur, că toți concurați care să i-o ***** mai abitir.
      P.S. De ce nu ne zici tu cum e la tiraspol, că văd că ești conectat la situația de acolo? Câtă nesimțire, să fii putinist și să arunci cu „propaganda anti-UE” ca cimpanzeii cu rahat când n-au alte arme.
      • Like 1
    • @ Dan
      Hei pederast transnistrean, inteleg eu de unde ai entuziasm: astepti sa nu castige Maia Sandu alegerile si, fara ajutor de la UE si Romania, Moldova va ramane in fundul gol, ceea ce tie iti pare o situatie de vis.
      Cat mai e vodca la Tiraspol, antieuropeanule?
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Tot putinist rămâi, indiferent cât îți refulezi fanteziile cu pederastie pe-aici, tot idiotul util al rusiei rămâi, așa că dacă se strică treaba mai tare, ar trebui să te gândești mai bine cum să te retragi la tiraspol (dacă nu cumva deja scrii de acolo, că altfel nu se explică obsesia pe care o manifești).
      P.S. Simplul fapt că ai sărit în apărarea lui „andrei” de mai sus te dă de gol. Dar e cam greu să-i ceri să judece unui putinist.
      P.P.S. Al doilea lucru care te dă de gol e strategia kaghebistă „ba pe-a mă-tii”. În plus, ai avut destule comentarii pe „Republica” la alte articole, care-ți arată adevărata natură. Spre deosebire de voi, cititorii „Republica” intră de plăcere pe site, nu ca să înjure autorii ori pe alți cititori, și vor intra în continuare indiferent de gunoaiele cu care încercați voi să-l poluați.
      • Like 1
    • @ Dan
      Dan, pederast transnistrean, nu mai incerca sa te joci pe forum: tu o dai inainte cu imaginea unei Uniuni Europene dictatoriale, ce nu accepta nicio opinie afara de cea dominanta/oficiala, care nu admite discutii si negocieri ale directivelor. Incerci sa prezinti imaginea unui mostru de sistem totalitar si absurd. Exact asta e imaginea pe care propagandistii rusi tot se screm sa o transmita. Fiindca asta esti, troll tiraspolean.
      Afara de asta, nici nu pari sa ai prieteni, viata sociala etc (famile inteleg sa n-ai, ca doar esti gay, deci lipsa familei e normala la tine) si iti petreci week-end-urile (pana si duminicile!) scriind prostii fara noima pe forumuri (te-am mai vazut si prin alte parti, tot asa de troll pro-rus erai si pe acolo).
      Urata e viata de troll, probabil de asta iti ineci amarul in vodca.

      Cat mai e vodca la Tiraspol?
      • Like 0
    • @ andrei
      dincolo de remarca, da, am citit povestea unei femei de origini africane si ce juca in echipa cealalta (sau cum s-o zice la lgtb ii) , cu studii universitare si joburi f. bine platite, care de cateva ori a descoperit colegi de echipa barbat + alb + straight platit cu 25-30% mai mult ca ea desi ea avea mai multa experienta si responsabilititi. Femeia asta a reusit insa altceva: extra mici joburi + studiu si investitii incat sa nu mai stea la frica sefului barbat + alb + straight. Si tot a primit replica cum ca sigur a furat cumva, desi multi stia ca lucreaza de la 16 ani, ca multi alti olandezi.
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      andrei andrei check icon
      Așa din burta sunt mii de cazuri haha. Doar din faptul ca ai zis într-o singură persoană toate minoritățile e clar cat de mult adevăr e in povestea ta haha. Și e doar 30%? Pai credeam ca voi neo fasciștii adunați sporurile astea și de fapt femeia din povestea ta plătea sa lucreze. Dar dacă tu așa ai descoperit e clar cat de adevărat e haha
      • Like 0
    • @ andrei
      lucrez cu olandezi. Nu stau astia la inflorit, ca romanii. Le infloresc la altele barbatii olandezi, nu la rasisme si misoginisme.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      andrei andrei check icon
      Data viitoare când vrei sa inventezi povesti încearcă ceva mai realist. Nu femeie, de culoare și gay și pe deasupra și 30% mai mic salariu, ok, kiddo? Din astia cs tine sunt peste tot

      Uite și aici

      https://www.independent.co.uk/news/world/europe/norwegian-rape-victim-feels-guilty-the-man-who-raped-him-was-deported-a6975041.html
      • Like 0
    • @ andrei
      Hai in Olanda. Tara asta a avut colonii cu populatii de peste 10 ori mai mare de catzi olandezi sunt cu totul in lume. O sa ai dureri de cap cate femei de origine africana sunt. Sau poate or sa iti placa ;)
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      andrei andrei check icon
      Cine a zis ce nu sunt femei de culoare acolo? Am zis ca ce spui tu e exagerat atât de evident încât e clar fals. Și vezi ca câți se scrie astfel, domnul olandez. Bănuiesc ca iar ne dăm seama ca bagi minciuni
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult