Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mii de bucureșteni, fără căldură și apă caldă. Firea: „E un sabotaj”. Elcen: „Primăria cheltuie sute de milioane de lei pe festivaluri şi iepuraşi, ignorând problemele structurale”

Gabriela Firea - santier - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Bucureștenii din sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă şi căldură. Primarul Gabriela Firea acuză un sabotaj din partea Elcen, instituție în subordinea Guvernului, care ar fi „greșit” cu 20 de grade la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. 

Elcen o contrazice și spune că problema a apărut din cauza avariilor de pe reţeaua de termoficare învechită, aflată în responsabilitatea Primăriei Capitalei, și nu a unei creşteri tranzitorii de temperatură, aşa cum a arătat Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

„Vom depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezintă infrastructura critică și trebuie asigurată continuitatea, conform legii. Nu credem în varianta unei erori tehnice. Diferența de temperatură este mult prea mare, iar tehnicienii care au făcut manevrele știau că vor provoca o mare avarie.

Acest sabotaj vine la două zile după ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucrează la o lege prin care Primăriei Capitalei să i se interzică plata subvenției pentru agentul termic, cu exceptia unui număr mic de persoane. Asta înseamnă facturi enorme pentru cetățeni”, scrie Gabriela Firea pe rețeaua socială.

Elcen o contrazice pe Firea și susține că problema a apărut din cauza avariilor rețelei de termoficare, aflată în responsabilitatea Primăriei, nu din cauza creșterilor de temperatură. Aceste creșteri au apărut la peste zece ore după avarie, subliniază Elcen într-un comunicat, citat de News.ro.

„În ciuda afirmaţiilor tendenţioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajaţii Elcen, în colaborare cu angajaţii Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopţii şi în cursul zilei de astăzi, pentru ca situaţia să nu scape de sub control. Ceea ce omite să sublinieze Primarul Capitalei, în mod intenţionat, este faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti aflat în grija Primăriei Municipiului Bucureşti este în prag de colaps, că ţevile sunt vechi şi ruginite, iar pierderile de apă caldă pe reţea sunt imense. Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna Primar mai omite să afirme că sunt necesare eforturi uriaşe pentru a menţine sistemul pe linia de plutire în situaţia dezastruoasă în care a ajuns”, conchide Elcen, adăugând că „reţelele de conducte au nevoie de reparaţii urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acţiuni de imagine, târguri, festivaluri şi iepuraşi, ignorând cu bună ştiinţă problemele structurale”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se confirmă de ce radiatoarele sunt, mai tot timpul călâi. Nemernicii de firea îi convenea de minune temperatura de plecare de 30-40° și o presiune scăzută. Nu se vedea, prin avarii, hoția. Cum elcen a livrat agentul termic la temperatură adecvată și presiune idem cum au început să cedeze țevile și să se vadă, in acest fel cum jigodia de firea și "consilierii aferenți au furat și nu au făcut nimic pentru cetățeni. Boală veche, hoția, la radet, preluată de firma căpușă a firei. Da este sabotaj, dar firea și clica au fost " sabotați ". Evident, ca în toate hoțiile " aleșilor" noștri, cei ce suferă sunt cei multi, jupuiți de bani și constrânși să stea în frig. Jigodia trebuie alungată cu pietre din primărie, drept la ocnă.
  • Like 2
 • Poate o intreaba cineva pe entitatea asta, poreclita primarete general al capitalei, cateva chestiuni de ordin tehnic - cum ar fi:
  1. Care sunt parametrii maximi de lucru (admisibili) ai conductelor in cauza (presiune & temperatura)? Banuiesc ca, fiind echipamente sub presiune, nu sunt facute dupa ureche - iar parametrii nu sunt la cheremul muschiuletilor vreunui director oarecare.
  2. Exista sisteme de protectie pentru cazul in care parametrii sunt depasiti?
  3. Daca da - de ce nu au functionat?
  4. Daca nu - ce fel de masuri sunt luate in considerare pentru astfel de situatii? Exista asa ceva? Ori singurele masuri constau in zbieretele inepte ale mambei fierea?
  Dar sa vorbesti de tehnica in fata fierei - pare ceva de domeniul SF, nu? Sau tocmai in asta consta sabotajul. Cineva a vorbit in termeni tehnici (deci subversivi) in fata entitatii asteia, ceea ce i-a indus o stare de angoasa - deci SA-BO-TAJ.
  • Like 1
 • Firea se grebeste sa tipe ""sabotaj!!!"de parca oamenii cu scaun la cap si un dram de memorie nu stiu ca de fapt reteaua radet este varza, trebuia de mult sa se faca ceva, dar tot ce s-a facut a fost marirea (de altfel nejustificata) a salariilor acestei regii. Pana la urma a intrat in faliment, aia au ramas cu salariile alea mari (care vor conta la stabilirea pensiei de la sta), iar bucurestenii au ramas cu buzele umflate de frig.... Firea mai bine ar tacea, e penibila....
  • Like 4
 • Nu cred ca mai conteaza acum daca a fost sabotaj sau o durere imensa in c.. a dnei Firea si/sau a radetului . Conteaza sa se repare cat mai repede defectiunea si sa nu lase in frig o multime de bucuresteni , care ar putea sa ii dea votul sau ... nu ! Cum dna Firea a lucrat in jurnalistica stie cu sa dea prosteala pe fata si unii chiar sa o creada ca ce spune ea e adevarat. Scoala lui Dragnea de la psd !
  • Like 3
 • Elcen are dreptate. Vita asta ordinară, ajunsă prin fraudă primar al capitalei, și-a bătut joc de banii bucureștenilor îmbuibând nemernicii de popi, pe nemeritat de fericitul patriarh, parazit evazionist, pentru ambiția dementă din a ridica o monstruozitate numită catedrală în plin dezastru economic, ciuma roșie din primăria capitalei a dat vaucere pentru tot felul de porcării tuturor profitorilor nemernici, votanți psd, a aruncat bani pe mizeriile, după gustul ei de țoapă, care au împopoțonat un oraș mizerabil, împuțit și haotic, pe tot felul de manifestări așa zis artistice, de factura de mahala și guriști ratați, plătiți să perpetueze prostul gust și indobitocirea maselor. Nu a interesat-o nicio clipă să facă ceva util pentru bucureșteni. Acuma urlă că este sabotaj! Ea și consilierii favorabili hoaței au sabotat Bucureștiul. Nu trebuie realeasă ci trimisa, împreună cu toți foștii primari ai capitalei și cu întreg psd-ul în pușcărie pentru furt, sabotaj, trafic de influentă, trădare națională.
  • Like 6
 • E clar, sabotaj pe faţă! Sabotaj orchestrat de Soros, de Brucsăl, de Johannis, de Orban, de Kovesi, de NATO, de haştagişti, de agenturili străine şi de cei patru asasini de la Athene Palace!
  Aşteptăm ca miliţia să-i ridice, să-i puie să dea cu sucsemnatu' la secţie şi să-i trimită încolonaţi în Siberia, la reeducare.
  • Like 6
 • AlexisZ check icon
  Dupa episodul atentatul, cu sârma scoasa dàn matz, acu' e àl cu sabotaju'. Aacchh ! Sabotaaaj !! Partizaaanen !!! Schneller, loos !!!
  Duamna prompteritza capitalei, in delirul ei din ce in ce mai manifest dar si ingrijorator (nu pentru ea ci pentru cetatenii acestei urbe), sigur mai toarna acum un episod din serialul Un august in februarie si flacari, de la cata apa fiarta si aburi curg pe conductele capitalei. Mai lipseste doar Florin Càlinescu sa'i tragà un misto pe stilul lui, poate s'o mai trezi un pic la realitate cucoana asta.
  • Like 6
 • profun check icon
  Pentru informarea voastră, a celor care îi aruncați toată vina în capul primăriței:

  RADET a avut de acum 12 ani încoace numai conducere PDL-PNL-istă. Conducerea RADET a fost responsabilă de întreținerea și exploatarea celor aprox. 4000 Km de conducte (în care se includ și cei 1000 din proprietatea Primăriei generale). Primăria i-a acordat dreptul de exploatare precum și subvenționarea prețului gigacaloriei pentru populație.

  Cei creduli sau incapabili să gândească logic, sau sunt doar postaci politici, pot da vina pe cea care este de doar 3,5 ani primar al capitalei, dar asta nu înseamnă că este și adevărat.
  • Like 0
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/
   Lista_primarilor_Bucure%C8%99tiului
   Nu știu cât de importantă era conducerea Radet (că nu-i stat în stat) DACĂ primăria s-ar fi ocupat serios de problemă. Ar fi refuzat ei banii de a primărie pentru reparații dacă i-ar fi cerut? Nu cred.
   Iar primăria a fost psd. Au furat mână în mână.

   PS: dacă s-ar fi ocupat serios n-ar fi fost nevoie de atâtea ajutoare pentru încălzire (decât pentru persoanele sub un anume venit, cum se face în mod normal), prețurile s-ar fi menținut moderate nu artificial ci prin creșterea randamentului, diminuarea pierderilor, etc.
   Așa ce-a rezolvat? Oamenii s-au bucurat să primească căldură subvenționată (un soi se pomană) și nu și-au pus centrale. De altfel psd voia demult să pună multe bețe în roate, și celor care vor dar și celor care au deja centrală. A dat pomeni în loc să repare și modernizeze. Acum duamna culege ce-a semănat.
   • Like 2
  • @ profun
   Da și radetul este o cloacă de borfași, protejați de legile și actuale și comuniste. Ei fură, cu protecția statului, din 1980. Numai ca azi nu mai vorbim de radet ci de firma înființată de firea. Evident că a văzut cum se poate fura sub protecția legii și a monopolizat ea firea acest "filon de aur". Și nu numai.
   • Like 5
 • Să știți că madam Primar General se străduiește să facă bine,dar....atâta poate.Si pt. a avea condiții la fel că plătitorii de rând,a oprit în locuința personala căldură și apă caldă.Asa că votati-o încă odată.
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Bineînțeles ca toți comuniștii pur sânge Madam Firea dă vina pe un Sabotaj nu pe incompetența ei.
  • Like 12


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult