(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Ministerul Finanţelor Publice a făcut publică noua formă a așa-numitei ordonanţe a lăcomiei. Noul proiect, aflat în dezbatere publică, schimbă modul de calcul al taxei pe activele bancare, care nu va mai fi legată de nivelul ROBOR, ci va fi o taxă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%, și de 0,2% pe an, pentru instituţiile bancare cu o cotă de piaţă mai mică de 1%.
Cota de piață este stabilită la sfârșitul semestrului/anului pentru care este datorată taxa. Băncile vor trebui să calculeze semestrial, respectiv la sfârșitul anului taxa pe active.
În ce privește Pilonul II de pensii, proiectul prevede o amânare, până la 31 mai, a termenului până la care administratorii fondurilor de pensii private trebuie să își majoreze capitalul social.
„Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (referitor la majorarea capitalului social, n.r.), se suspendă până la data de 31 mai 2019. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro", se arată în proiectul de OUG.
Pe de altă parte, Guvernul modifică și OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori și OUG 52/2016 privind creditele ipotecare și introduce un nou mod de calcul al referinței pentru creditele în lei. Astfel, creditele în monedă națională nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective ce va fi calculat trimestrial de Banca Națională a României.
De asemenea, ordonanţa scoate de sub taxare CET-urile şi producătorii de curent pe bază de cărbune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.