Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministerul Finanțelor a făcut publică noua formă a OUG 114. Ce modificări aduce

Eugen Teodorovici - Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Ministerul Finanţelor Publice a făcut publică noua formă a așa-numitei ordonanţe a lăcomiei. Noul proiect, aflat în dezbatere publică, schimbă modul de calcul al taxei pe activele bancare, care nu va mai fi legată de nivelul ROBOR, ci va fi o taxă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu  1%, și de 0,2% pe an, pentru instituţiile bancare cu o cotă de piaţă mai mică de 1%.

Cota de piață este stabilită la sfârșitul semestrului/anului pentru care este datorată taxa. Băncile vor trebui să calculeze semestrial, respectiv la sfârșitul anului taxa pe active.

În ce privește Pilonul II de pensii, proiectul prevede o amânare, până la 31 mai, a termenului până la care administratorii fondurilor de pensii private trebuie să își majoreze capitalul social.

„Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (referitor la majorarea capitalului social, n.r.), se suspendă până la data de 31 mai 2019. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro", se arată în proiectul de OUG.

Pe de altă parte, Guvernul modifică și OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori și OUG 52/2016 privind creditele ipotecare și introduce un nou mod de calcul al referinței pentru creditele în lei. Astfel, creditele în monedă națională nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective ce va fi calculat trimestrial de Banca Națională a României.

De asemenea, ordonanţa scoate de sub taxare CET-urile şi producătorii de curent pe bază de cărbune.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult