Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministerul Sănătății anunță o testare la nivel național pentru coronavirus. „Va începe după 1 iunie”

Ministrul Nelu Tătaru

Foto: Inquam Photos/Virgil Simionescu

Nelu Tătaru, a anunțat duminică, la Europa FM, că ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național pentru a verifica nivelul de imunizare a populației la coronavirus, dar și gradul de răspândire a virusului.

Testarea la nivel național ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. 

Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în conteztul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a declarat Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila: Vor fi făcute zeci de mii de teste la nivel național

Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat, la Digi24, că testarea populației pentru coronavirus se va face cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie și că vor fi recoltate „zeci de mii de probe”.

„E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.

În cursul lunii iunie probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu iar în a doua parte a lunii iunie, luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil o să fie niște zeci de mii de teste la nivel național”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit lui, teste ar trebui făcute după ce va scădea numărul de cazuri.

„Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populației și este foarte important să ai teste de bună calitate care să nu dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative și să-ți dea indicații foarte clare legate de acest fenomen.

Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt totusi curios Mr.Tataru ( suleiman magnificul al guvernului ) prin cate zone infectate a umblat este sanatos tun ?. sau masca neagra pe care o poarta prin delegatii covid-ate este facuta cu tranzmitatori si nu cu receptori....( o opinie personala cred ca un sfert din guvern este infectat deja problema lor este cum sa scape de bacil furnizandu-si escapade prin teritoriu )
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Și cum vor fii aleși cei care care fac testul ?Cu PCR ul,( pile , relații și cunoștințe) ? Să vedeți atuncia șpăgi grase luate de cei care fac testul.
  • Like 0
  • @ Dorin
   check icon
   Exagerați, e vorba de un test (nici măcar foarte relevant la nivel individual - adică, personal, nu te ajută cu mai nimic rezultatul), nu de un tratament.
   • Like 0
  • @
   Dorin check icon
   Ați înțeles cum stau lucrurile,dar foarte mulți nu sunt in stare s-au nu vor să înțeleagă și vor face totul că să fie testați inclusiv să de-a șpagă și să treacă peste rând .
   • Like 0
  • @ Dorin
   check icon
   OK, am înțeles, dar... în afară de informare, nu prea poți face mare lucru ca să-mpiedici niște... cetățeni să-și ”cheltuie” (piardă) banii...
   Eu, de exemplu, mi-aș ceda ”rîndul” fără nicio pretenție...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult