Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministru neinvitat

„Vreau să felicit încă o dată canotorii români, dar și antrenorii, Federația și pe toți cei care au pus umărul la rezultatele lor remarcabile, pentru performanțele istorice de la Campionatele Europene. Am transmis mesaje de felicitare, publice și private, și în timpul competițiilor, pe care le-am urmărit îndeaproape, cu emoție, mândrie și interes. (…) Canotorii români sunt niște eroi”.

Păi, dacă așa stau lucrurile, avea nevoie să fie chemat, precum pretinde, ministrul Novak, ca să fie prezent la întoarcerea eroilor?

Nu i-a trimis Federația de Canotaj o invitație? Așa, și? Ce se petrecea pe aeroport era un party privat, exclusivist, unde nu se intră altfel? Dacă îi urmărești „cu emoție, mândrie și interes” pe canotori, și ai vrea să-i vezi, ce te oprește să te informezi ca orice suporter (sau nu ca orice suporter, că ai consilieri) când se întorc, și să vii fără să te cheme nimeni?

Există un singur răspuns: aroganța (nu vreau să-l iau în considerare pe al doilea, mai grav, care ar ține de refuzul demnitarului român Novak de a rosti măcar prima strofă din imnul care s-a intonat de 5 ori – or fi fost prea multe? – la München, când România a câștigat aurul). Ministrul Novak îmi amintește, astfel, de gestul președintelui Iohannis de a-și arunca pardesiul pe capota mașinii oficiale pentru că nu i-l lua niciun servitor din mână.

I-aș mai pune o singură întrebare dlui Novak: a primit vreo invitație din partea vreunei federații a sportului românesc sau din partea sportivilor români să fie ministrul Sportului?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult