Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Boloș dă o informație extrem de gravă: Naționalizarea pilonului II de pensii a fost discutată acum o lună în coaliția de guvernare, subiectul a fost propus de „cineva care nu face parte din structurile politice”

bolos.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat marți seara la un post de televiziune că naționalizarea pensiilor din pilonul II a fost discutată în urmă cu o lună în coaliția de guvernare, la propunerea unei persoane care „nu face parte din structurile politice”, ideea fiind însă respinsă. 

„Soră cu nebunia” , așa a caracterizat Boloș încercarea de introducere a acestui amendament în proiectul de măsuri fiscale. Pilonul II de pensii cuprinde fonduri de peste 100 de miliarde de lei, de la mai mult de 8 milioane de salariaţi din România.

„Vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliția de guvernare și a ajuns tot în această abordare să zic așa de respingere a acestei idei și am crezut că lucrurile s-au potolit și că urmăm calea bună. Discutăm de interesul României și de sustenabilitatea financiară a României, un obiectiv de țară. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată în ....sau inflație de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliției, a fost dusă la bun sfârșit”, a declarat Boloș la Antena 3.

„Astăzi am aflat şi având în vedere atribuțiile pe care le are un secretar de stat nu ştiu cum au ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma se pare cerută pentru amendamente, nu cred în această formă este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân. În fondul de pensii private sunt 103 miliarde de lei, discutăm de un număr de 8.2 milioane de oameni. Sunt nişte decizii pe care nu trebuie să le discutăm. Acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii. Eu nu ştiu să fi ajuns în comisii”, a declarat marți seara Marcel Boloș.

Despre secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru (PSD), care a propus acest amendament în proiectul cu măsurile fiscale, Boloş crede că este „un profesionist de bună credință şi cu valori morale foarte corecte”. 

„Nu cunosc detaliile întregii povesti şi nici nu vreau să le cunosc pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuție şi în aplicare. Aici discutăm de active nete de 100 de miliarde de lei şi nu s-a pus în discuție. Este jenant să o întreb eu (pe Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, n.red.) de astfel de lucruri care sunt de acţiuni individuale”, a adăugat ministrul Finanțelor.

„Această chestiune care ține de o acțiune a doamnei secretar de stat pe propria ei răspundere și care nu este poziția oficială a Ministerului de Finanțe nu pot decât să spun că ar trebui să nu îi dăm atenția necesară, v-am spus și argumentul - că trebuie să ne gândim prima dată la interesele financiare ale României”, a continuat Boloș.

Cine a avansat, în discuţiile din coaliţie, ideea introducerii unei prevederi care să dea posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii? Boloş a refuzat să dea nume: „Să zicem că nu face parte din structurile politice, dar prefer ca acest subiect să nu îl aprofundez tocmai din respect pentru ţară şi interesele ţării”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Minciuni sfidatoare si explicatii chiar jignitoare la adresa poporului roman. O explicatie mai ordinara nu am auzit in viata mea. Cum adica, tu, marele ministru de finante nu poti sa iei la intrebari o subordonata care a introdus in document un amendament care nu a fost agreat? Cum adica a introdus amendamentul pe persoana fizica? Ce explicatie este aceasta? Nu v-ar fi rusine pentru o astfel de explicatie? Ah, si nu poti sa ne spui despre cine a initiat propunerea din respect pentru tara si pentru interesele ei, dar sa o concediezi pe duamna care lucreaz e persoana fizica ca secretar de stat iarasi nu se poate, tot din in respect fata de tara?
    Credeam ca nu se poate ajunge vreodata la un nivel atat de jos in institutiile de stat. Nu comentam deciziile luate - care parca sunt la un concurs mondial de cele mai proaste decizii luate cu buna stiinta - dar sa schimbi documente agreate la nivel de secretar de stat pentru a introduce pe nevazute astfel de reglementari este mai mult decat intentie rea. Este chiar subminare a puterii statului cand un angajat face ce vrea pe persoana fizica si nu pateste nimic. Prin urmare tot timpul este loc de mai rau in institutiile statului si niciodata de mai bine. Puneti-va centura de siguranta ca este numai inceputul...se pare
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult