Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul de Interne anunță noi măsuri, înainte de decretarea stării de urgență: Toți cei care vin din țări cu mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră în izolare

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență înainte de decretarea stării de urgență. Începând de duminică, ora 21:00, toți cei care vin din țările în care sunt mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră obligatoriu în izolare la domiciliu timp de 14 zile, chiar dacă sunt asimptomatici. 

Totodată, ITM-urile vor verifica respectarea măsurilor de decalare a programului de lucru, pentru a preveni aglomerațiile, iar organizarea tuturor târgurilor auto va fi suspendată până pe data de 31 martie. 

„Fac un apel la calm și solidaritate. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate”, a spus Vela, care a subliniat că instaurarea stării de urgență va permite autorităților să ia cele mai bune măsuri. 

Ministrul de Interne a dat și definiția „contactului apropiat” al unui bolnav de COVID-19. Este vorba despre persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, care a avut contact fizic direct (ex. strângere de mână neurmată de igienizare) cu un bolnav de COVID-19, care s-a aflat în aceeași încăpere cu un pacient cu coronavirus pentru mai mult de 15 minute sau care a stat la o distanță mai mică de 2 metri față de aceasta pentru mai mult de 15 minute.

Personalul medical care intră în contact cu purtători ai coronavirusului sau personalul de laborator care intră în contact cu probe de la aceștia fără un echipament adecvat de protecție intră la rândul lor în definiția contactului direct.

Ministrul de Interne a făcut apel la populație să se informeze din surse oficiale și să nu contribuie la răspândirea informațiilor false.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult