Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul de Interne anunță noi măsuri, înainte de decretarea stării de urgență: Toți cei care vin din țări cu mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră în izolare

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență înainte de decretarea stării de urgență. Începând de duminică, ora 21:00, toți cei care vin din țările în care sunt mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră obligatoriu în izolare la domiciliu timp de 14 zile, chiar dacă sunt asimptomatici. 

Totodată, ITM-urile vor verifica respectarea măsurilor de decalare a programului de lucru, pentru a preveni aglomerațiile, iar organizarea tuturor târgurilor auto va fi suspendată până pe data de 31 martie. 

„Fac un apel la calm și solidaritate. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate”, a spus Vela, care a subliniat că instaurarea stării de urgență va permite autorităților să ia cele mai bune măsuri. 

Ministrul de Interne a dat și definiția „contactului apropiat” al unui bolnav de COVID-19. Este vorba despre persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, care a avut contact fizic direct (ex. strângere de mână neurmată de igienizare) cu un bolnav de COVID-19, care s-a aflat în aceeași încăpere cu un pacient cu coronavirus pentru mai mult de 15 minute sau care a stat la o distanță mai mică de 2 metri față de aceasta pentru mai mult de 15 minute.

Personalul medical care intră în contact cu purtători ai coronavirusului sau personalul de laborator care intră în contact cu probe de la aceștia fără un echipament adecvat de protecție intră la rândul lor în definiția contactului direct.

Ministrul de Interne a făcut apel la populație să se informeze din surse oficiale și să nu contribuie la răspândirea informațiilor false.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult