Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul de Interne anunță noi măsuri, înainte de decretarea stării de urgență: Toți cei care vin din țări cu mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră în izolare

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență înainte de decretarea stării de urgență. Începând de duminică, ora 21:00, toți cei care vin din țările în care sunt mai mult de 500 de cazuri de COVID-19 intră obligatoriu în izolare la domiciliu timp de 14 zile, chiar dacă sunt asimptomatici. 

Totodată, ITM-urile vor verifica respectarea măsurilor de decalare a programului de lucru, pentru a preveni aglomerațiile, iar organizarea tuturor târgurilor auto va fi suspendată până pe data de 31 martie. 

„Fac un apel la calm și solidaritate. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate”, a spus Vela, care a subliniat că instaurarea stării de urgență va permite autorităților să ia cele mai bune măsuri. 

Ministrul de Interne a dat și definiția „contactului apropiat” al unui bolnav de COVID-19. Este vorba despre persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, care a avut contact fizic direct (ex. strângere de mână neurmată de igienizare) cu un bolnav de COVID-19, care s-a aflat în aceeași încăpere cu un pacient cu coronavirus pentru mai mult de 15 minute sau care a stat la o distanță mai mică de 2 metri față de aceasta pentru mai mult de 15 minute.

Personalul medical care intră în contact cu purtători ai coronavirusului sau personalul de laborator care intră în contact cu probe de la aceștia fără un echipament adecvat de protecție intră la rândul lor în definiția contactului direct.

Ministrul de Interne a făcut apel la populație să se informeze din surse oficiale și să nu contribuie la răspândirea informațiilor false.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult