Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Coronavirus în România, stare de urgență: de ce ne este cel mai frică

Coronavirus, stare de urgență

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Toată viața mea de adult am suferit de mare anxietate. Mi-a fost mereu teamă să dorm singură în casă. Mă apuca groaza, îmi creștea pulsul, frica mă paraliza când se făcea noapte, iar eu mă știam singură în casă. Scenariul era mereu același: când se termina ziua, când era întuneric, iar eu, cu carte în mână, în pat, mă pregăteam să adorm, începeam să tremur. Îmi imaginam că un hoț încearcă să intre în casă și reușește. Urma să mă amenințe, scenariul la această fază deja mă făcea să aprind toate luminile din casă.

Ca să îmi domolesc pulsul, îmi forțam mintea să adopte alt scenariu. Mă forțam să gândesc: am telefonul încărcat, la îndemână. Am timp să sun la 112 și să anunț că am nevoie de ajutor.

Până aici, teoretic, toate bune, dar realitatea îmi cam strica filmul cu final fericit. Eu știam cum e să suni la 112, pentru că mi s-a întâmplat să fiu lângă cineva care își pierduse cunoștința. Sau să văd un accident de mașină tragic. Odată, o vecină a venit la mine cu copilul în brațe, urlând că îi moare, că nu mai respiră. De fiecare dată am sunat, încercând să îmi păstrez calmul. Conversația la 112 a durat mult. Operatorul care răspundea îmi făcea legătura în altă parte, pierdeam 30 de secunde numai până ajungeam la serviciul care îmi trebuia, nu pricepeau adresa, voiau repere, peste toate astea, li se părea că exagerez. 

Cu toții am avut nevoie măcar o dată ca Poliția sau o ambulanță să intervină pentru ceva și am fost dezamăgiți.

Cazul Caracal a avut loc recent. Cine nu a rămas înmărmurit ascultând înregistrările în care copila era certată pentru că nu știe adresa exactă la care este ținută, numele celui care o răpise și numărul mașinii în care s-a urcat? Până la cazul Alexandrei, au mai fost mii de apeluri disperate, sunt convinsă, care au fost tratate prost. Cu toții știm asta.

Îmi amintesc când mi s-a furat telefonul mobil și apoi un băiat din cartier a încercat să mi-l vândă. Avea încă o pată de cafea pe ecran, cum era când mi se furase. Am fost la poliție să declar cine și cum mi l-a furat, nici până azi nu l-a căutat nimeni pe tâlhar.

Sau cum sun frecvent la Poliție când în locul de joacă din cartier se adună găști de tineri dubioși care fumează, beau alcool, fac mizerie, urinează lângă bănci și rup leagănele pentru copii. Poliția se face că nu îi vede, iar un polițist mi-a zis odată să nu uit că am fost și eu cândva tânără, că e normal ce fac.

Pe timp de coronavirus, cu ăștia defilăm. Cu vecinul care mi-a furat mobilul și a încercat să mi-l vândă, cu adolescenții care cred că sunt cool dacă folosesc un loc de joacă pe post de bar și de latrină, cu operatori care ceartă oamenii care sună să ceară ajutor, cu polițiștii care ridică din umeri.

La o adică, ne e frică de un virus, dar și de noi înșine și mai ales de lipsa unui stat funcțional. De lipsa noastră de educație și de disciplină, de respect față de cei din jur. Golim rafturile magazinelor și ne facem scenarii în care ne bazăm pe lopata de zăpadă ca armă albă în lupta corp la corp pentru supraviețuire, ca-n filmele cu zombi, nu pentru că nu înțelegem cum funcționează acest virus. Ne-am uitat cu toții la știri. Am prins ideea. Însă nu avem încredere.

Să ridice mâna sus cine se bazează pe statul român dacă are nevoie de hrană! Vizualizează cineva tiruri cu pachete de alimente de bază distribuite în toată țara sau ne vine tuturor să râdem?

Dar cine are nevoie de tratament pentru o boală cronică, fără să dea pandemia peste noi? Cine se tratează fără cunoștințe, prieteni, pile și relații? E vreo mână ridicată?

Cine face planurile de acțiune pentru situații de urgență? Mulți sunt experți cu diplome cumpărate ca la piață, doctori în științe cu lucrări trase la xerox, oameni de afaceri specializați de falimentarea statului cu orice consecințe. Se diluează dezinfectantul care ar trebui să ne scape de infecții, se cumpără WC-uri la spital cu un preț de 15 ori mai mare decât prețul pieței, nu mai rămân bani de paturi, se schimbă bordurile și apoi iar se schimbă bordurile. Și tot așa.

De aceea ne e frică. Nu atât de virus, cât de stat. Suntem fiecare pentru el. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se poate lua coronavirus de la un tensometru cu care se ia tensiunea la mai multe personaje?
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Asa e, trebuie sa ne incredem doar in expertii de pe feisbuc si de pe iutub. Si de la TV.
    Bine ca astia care scriu articole despre cum sa ne bagam picioarele in ce spun expertii sau autoritatile sunt destepti, cu diplome cumparate nu din piata si din magazine autorizate.
    • Like 1
  • Nu cred că în societatea în care trăim se poate ajunge ușor la criză de alimente (spre deosebire de alimente ieftine). Exemplu concret: la hypermarket era gol raftul de mălai, dar se găsea mălai la raful bio, unde e un pic mai scump. Europa e de ani buni în supraproducție de alimente.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Alimentele bio sunt o gaselnita de marketing ! Cum poti sa vinzi acelasi lucru mai scump !
      • Like 0
  • Da, traversam o perioada atipica, Luptam cu un virus fara istoric. Nu neg lentoarea autoritatilor in anumite cazuri dar, pe toate canalele se repeta obsesiv ce trebuie sa facem, toti! Acum apelam la simtul civic si, in extremis la instinctul primar de supravietuire. Spre exemplu, angajatorul meu ne-a trimis o saptamana in concediu, cu conditia ca daca apar urgente, cine este mai aproape de firma sa intervina. Evident, lucram pe cat posibil de acasa. Nu luam cu asalt magazinele, stam in casa , nu suntem in vacanta ! In rest, raman optimista, va trece si asta ! Mi-e groaza de consecintele din economie insa!
    • Like 0
  • Buna ziua dragii mei de mult nu am mai postat nici un comentariu dar acum simt nevoia să scriu .Acest asa zis Covid 19 nu este alt ceva decit gripa punct .Doar ca i-au dat un nume pompos sa bage frica și groaza în populație. Uitați cum sta treaba :de acest virus se îmbolnăvesc doar bătrînii cei cu HIV cei care au boli cardiovasculare cei cu leucemii și cancere .Ce vreau sa va spun acum patru săptămîni am făcut și eu gripa și o pneumonie pentru ca am la activ doua embolii pulmonare nu am murit .Trebuie să se știe următoarele lucruri dacă la primele semnale o sa mergeți din timp la medic nu patiti nimic .Nu lăsați ca boala sa ia proporții. Doar cei care nu merg la medic din timp mor .Să ne înțelegem. Dupa ce mi-a fost depistată gripa și pneumonia la Spitalul Militar Cluj mi-a fost prescris o reteta cu antibiotice tamiflu Cal -C - Vita adica calciu cu vitamina C 1000 de miligrame si Baraka capsule gelatinoase pe baza de chimen negru ca sa imi creasca imunitatea sunt foarte bune .Am stat în casă 4 săptămîni după care pina acum am fost la două controale pina acum sunt cu analizele și radiografiile la zi si acum sunt bine .Deci nu va mai panicati aiurea nu goliti HYPERMARKETURILE nu ne vor lasa sa murim de foame sa fim seriosi .Alimente de baza vor fi pîine lapte etc .Si mergeți din timp la medici la primul stranut dacă e nevoie iar pe strada purtați măști. Cu drag din Cluj va săruta Cihodaru Catalina
    • Like 0
    • @ Cihodaru Catalina
      Porniti de la premise false. Covid 19 NU este gripa sau guturaiul comun.
      Va felicit ca va simtiti bine dar cu conditiile de sanatate pe care le descrieti, cred ca altfel ar fi fost comentariul dvs daca ati fi contractat Covid 19 si nu gripa cea de toate zilele.
      • Like 1
    • @ Cihodaru Catalina
      Delia MC Delia MC check icon
      La medic? Tușind și strănutând? Cea mai mare greșeală! Nu, evitați să-i îmbolnăviți pe alții! Izoleta și gata.
      Multă sănătate în continuare!
      • Like 0
    • @ Cihodaru Catalina
      Faceți niște confuzii mari. Una ar fi că COVID-19 e gripă, nu e, familia coronavirusurilor include răceala, nu gripă. O altă confuzie ar fi că doar unele categorii se îmbolnăvesc, nu, toți se pot îmbolnăvi, dar cazurile grave se manifestă la anumite categorii.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Simplu, tot be or not to be...prepper, aceasta-i întrebarea. Orice escaladare a măsurilor creează un nou val de panică și de Hamsterkauf.
    Cu toate că am cârcotit și eu destul, măsurile acum imi par corecte. Întorcându-mă însă la cronica cârcotașilor: primarul Iașului, dl Chirică, afirmă că nimeni n-a cerut livrare de alimente la domiciliu. Cum să ceară, când nici n-a anunțat că-i posibil? Fluturași, pliante, anunț la tv s-au inventat deja!
    Medicul de familie nu-ți dă rețeta cu câteva zile înainte! Te mai plimbă un pic prin oraș, doar-doar te-ai alege cu corona...Solicit la cel mai serios mod, posibilitatea de a face un stoc de medicamente necesare pentru bolnavi cronici. Sau de eliberare fără prezența fizică a pacientului la cabinet. Și internetul există deja! Mai ales că exact aceia sunt din grupul de risc. Rog, nu ne mai plimbati părinții și bunicii inutil!!!
    • Like 1
  • Fara a fi o infocata sustinatoare a institutiilor statului, care m-au dezamagit si ne-au dezamagit adeseori, cred ca exista si persoane sau situatii in care unii oameni ai institutiilor au dat masura capacitatii lor de empatie, a profesionalismului si a tot ce mai este amintit in articol. Hai sa incercam, in aceste conditii, sa ne aducem aminte de ei, de cei buni si sa-i lasam pe cei "virusati" sa moara precum va muri pandemia. Aminiti-va politistul care a condus o batrana nevazatoare pe trecerea de pietoni pe rosu, de doctorul de la urgente care a chemat reprezentanti ai tuturor specialitatilor sa fie sigur ca pleci de la el teafar, al doamnei de la Arhive care explica pe larg fiecarui solicitant ce are de facut sa-i fie cat mai usor, etc. Fiecare avem in memorie un astfel de eveniment, un ghiocel in zapada, dar...speranta moare ultima!
    Si inca ceva: desi mi-e frica de inconstientii - cu diploma sau fara, cu bani sau fara, care sfideaza orice masura de bun-simt, hai sa facem efortul de a-i civiliza, chiar daca ne injura, ne batjocoresc in fata sau chiar - experimentata, ne scuipa la propriu! Impreuna, sustinandu-ne reciproc, vom reusi! Lamentandu-ne, ba!
    • Like 1
  • Aşa este, strig şi eu de zile bune. Singura noastră şansă este să ne bazăm pe noi, şi, cine are norocul, pe un angajator cu mintea la el!
    • Like 0
  • check icon
    "Go and hide in a hole if you wish, but you won't live one instant longer. Your fate is fixed. Fear profits a man nothing."
    • Like 1
  • Eu simt ca nu mai are legatura doar ideologiile sau functionalitatea statului, partidele, coruptia. Noi avem o epidemie culturala si nimic nu o sa se se schimbe Pana nu ne tratam: incubam anxietatea, dam frau rautatii, negativismului , senzationalismului si in cele din urma ramanem egoisti.
    Asta e un moment bun sa facem un pas in spate si sa intelegem, pentru ultima oara, ca suntem parte din problema.
    M-as bucura daca am citi articole constructive, orientate spre solutii decat capsule de angoase in situatii de criza. Inspirati-ne sa coacem ganduri bine, utile, sanatoase.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult