Ministrul Educației, Adrian Curaj, este membru pe viață al Academiei de Științe ale Securității Naționale, înființată în 2012 de Gabriel Oprea, a arătat EurActiv.ro, care a precizat că informația se găsește în declarația de interese a ministrului.
Ulterior, Curaj a recunoscut printr-un comunicat de presă că primește lunar o indemnizație din partea acestei instituții, indemnizație pe care o donează, de când este ministru.
Calitatea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale se păstrează pe viață, conform statutului Academiei.
„Am devenit membru al acestei instituții în 2015, în perioada în care Președinte al Academiei era actualul ambasador al României în SUA, domnul George Maior. Rațiunea de a fi membru vine din credința mea că educația, cercetarea și inovarea trebuie să fie la masă atunci când se discută, în cele mai înalte foruri, despre mecanisme de asigurare a securității naționale. Eu consider, și am declarat de multe ori, că investiția în educație, tehnologie și inovare este critică pentru competitivitatea României și bunăstarea cetățenilor ei, esențiale, la rândul lor, pentru incluziune și toleranță. De acestea din urmă depind, în mare parte, siguranța și securitatea României. Nu am ascuns acest lucru, informația se regăsește în declarația mea de interese. De la numirea mea ca ministru al Educației Naționale, am donat banii primiți din calitatea de membru al ASSN și voi face în continuare acest lucru”, a spus Adrian Curaj.
Academia de Științe ale Securității Naționale a fost înființată în anul 2012 ca „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”. Legea în baza căreia s-a înființat Academia l-a avut ca principal inițiator pe Gabriel Oprea.
Potrivit Euractiv.ro Academia de Științe ale Securității Naționale este finanțată de la bugetul de stat, sumele fiind cuprinse în anexa nr. 3/25 a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, la capitolul 53.01 „Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.