Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Educației, despre amendamentul care ar putea amâna concursurile de director: Politicul nu vrea să piardă controlul asupra școlilor. Ce spune despre Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, amendamentul din Comisia de Învățământ din Senat, care ar putea duce la amânarea concursurilor pentru directori până în 2017. 

„Cei care l-au depus nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor. Controlul se manifestă în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, dacă amendamentul va fi adoptat în Senat până la data la care este programată începerea concursului, 12 octombrie, procedura va trebui oprită. 

Mircea Dumitru a mai arătat și că aceste concursuri ar fi trebuit organizate încă din 2008 și că au tot fost amânate, deși la nivel declarativ toți factorii de decizie din Ministerul Educației au spus că acestea ar trebui să aibă loc. „Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 și până acum sunt cel puțin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deși, declarativ, toți actorii principali din politică, din Ministerul Educației, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar și doamna Andronescu. Dacă o întrebați o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a afirmat ministrul Educației.

El a mai spus că metodologia de organizare a concursurilor nu permite aranjamente, însă dacă se va organiza, așa cum prevede amendamentul din Senat abia în 2017, acestea ar putea să nu fie atât de corecte sau transparente. Ministrul a explicat că "prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor", un director poate promova acțiunile "unui partid sau altuia". "Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a spus Mircea Dumitru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Politicul nu vrea să piardă controlul asupra școlilor.” / Frumos. / Dar ce se întîmplă dacă politicul are sau n-are control asupra școlilor? Se duce dl elev acasă și cucerește părinții spre opiniile electorale ale directorului? / Pe de altă parte, și ca opinie strict personală: e mai rău fără politic.
    • Like 0
  • Cea mai dezastruasă faptă de arme a Abramburicăi a fost desființarea școlilor profesionale; prin această ispravă a obligat toată tinerimea să facă liceul. De acolo rezultatele ”remarcabile” de la bac precum și penuria de meșteri reclamată în economie. De ce n-are bunul simț să mai stea pe bară?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult