Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Educației, despre amendamentul care ar putea amâna concursurile de director: Politicul nu vrea să piardă controlul asupra școlilor. Ce spune despre Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, amendamentul din Comisia de Învățământ din Senat, care ar putea duce la amânarea concursurilor pentru directori până în 2017. 

„Cei care l-au depus nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor. Controlul se manifestă în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, dacă amendamentul va fi adoptat în Senat până la data la care este programată începerea concursului, 12 octombrie, procedura va trebui oprită. 

Mircea Dumitru a mai arătat și că aceste concursuri ar fi trebuit organizate încă din 2008 și că au tot fost amânate, deși la nivel declarativ toți factorii de decizie din Ministerul Educației au spus că acestea ar trebui să aibă loc. „Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 și până acum sunt cel puțin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deși, declarativ, toți actorii principali din politică, din Ministerul Educației, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar și doamna Andronescu. Dacă o întrebați o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a afirmat ministrul Educației.

El a mai spus că metodologia de organizare a concursurilor nu permite aranjamente, însă dacă se va organiza, așa cum prevede amendamentul din Senat abia în 2017, acestea ar putea să nu fie atât de corecte sau transparente. Ministrul a explicat că "prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor", un director poate promova acțiunile "unui partid sau altuia". "Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a spus Mircea Dumitru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Politicul nu vrea să piardă controlul asupra școlilor.” / Frumos. / Dar ce se întîmplă dacă politicul are sau n-are control asupra școlilor? Se duce dl elev acasă și cucerește părinții spre opiniile electorale ale directorului? / Pe de altă parte, și ca opinie strict personală: e mai rău fără politic.
    • Like 0
  • Cea mai dezastruasă faptă de arme a Abramburicăi a fost desființarea școlilor profesionale; prin această ispravă a obligat toată tinerimea să facă liceul. De acolo rezultatele ”remarcabile” de la bac precum și penuria de meșteri reclamată în economie. De ce n-are bunul simț să mai stea pe bară?
    • Like 2


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult