Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„De ce să nu așteptăm 2017? Se vede foarte clar că vor să debarce actualii directori”. Cum a apărut „amendamentul Andronescu” și povestea unei semnături-fantomă

Pentru prima dată în ultimii opt ani, directorii școlilor și liceelor din România urmează să își ocupe funcțiile în baza unui concurs, desfășurat în perioada 12 octombrie-17 noiembrie, și nu a unei numiri politice.

Însă pe 14 septembrie ajunge în Comisia de Învățământ din Senat un proiect de lege referitor la orientarea școlară a elevilor. Propunerea nu apare pe ordinea de zi, dar se îmbogățește cu un amendament care nu are legătură cu obiectul actului normativ. Potrivit acestuia, concursurile pentru posturile de director și director adjunct de școală urmează să fie amânate până în 2017.

„Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar", prevede noul amendament la articolul 257 din Legea 1/2011. 

Raportul ședinței în care este introdus amendamentul este semnat de președintele comisiei Ecaterina Andronescu. Sub numele secretarului Dumitru Oprea apare, de asemenea, o semnătură, cu bară. „Eu nu am semnat, este probabil semnătura unui coleg”, spune Dumitru Oprea, care a lipsit de la respectiva ședință. Potrivit acestuia, proiectul de lege nu figura pe ordinea de zi. 

„În Camera Deputaților a trecut propunerea legislativă cu un articol. Ca la noi să vină și să ne trezim noi că mai adăugăm un articol care nu avea nicio treabă cu orientarea profesională și viza stoparea concursurilor până în 2017. Eu citesc o formă de deranj provocat unor, care ar asista la concursuri și nu la numiri, așa interpretez eu. Altfel nu pricep de ce atâta zarvă, atâta forțare de notă? Că ei au puterea votului, și în plen, și în comisii, da. Dar aici a fost totul contra cronometru. Adică s-au agățat de o propunere legislativă care a parcurs un ciclu destul de lung, care a necesitat timp, rapoarte, avize. Și aici ei aveau propunerea legislativă în Camera Decizională”, a spus Dumitru Oprea pentru Republica.ro.

Cine a semnat totuși în locul lui pe raport? Potrivit Digi 24, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Mihai Cristian Dănuț, spune că el nu a semnat însă semnătura seamănă cu a lui și că va face o notă scrisă către președintele Senatului în care să ceară lămurirea incidentului.

Deși este susținut de PSD, președinta Comisiei, Ecaterina Andronescu, a refuzat să răspundă cine a fost cel care a inițiat amendamentul. „Dar ce, asta e important sau fondul este important?”, a răspuns ea pentru Digi 24

„Orice examen este pus sub semnul incertitudinii, n-ai cum să fii sigur că-l promovezi sau nu-l promovezi. Dar să spunem că-l vor promova jumătate, ştiţi ce înseamnă pentru cealaltă jumătate? Înseamnă ca 3-4.000 de directori să se întoarcă pe normele lor de profesori, care de regulă, sunt în alte şcoli decât cele în care ei au fost directori, normele acelea fiind acum ocupate de alte cadre didactice. Asta înseamnă o mişcare de personal, pentru că directorul se întoarce pe norma lui, profesorul care pleacă de unde pleacă, de la ce clasă? Poate a dus clasa aceea trei ani”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Florin Pâslaru, liderul deputaților PSD, susține și el amânarea concursului până la anul. „Mie mi se pare ca e total aiurea ceea ce face ministrul Învățământului, ca să nu mă leg acum și de premierul Cioloș. Păi ai o vară la dispoziție și nu faci niciun fel de concurs și acum după ce a început școala faci concurs? Mi se pare total anormal și caut să înțeleg care este scopul acestui concurs după începerea anului școlar. Nu aș vrea să mă gândesc că cineva se gândește să folosească cadrele didactice în scopuri electorale. De ce să nu așteptăm 2017? Se vede foarte clar că vor să debarce actualii directori și să pună directori care nu știu ce capacitate au. Bine, eu nu mă îndoiesc de capacitatea celor care vor câștiga, dar nu pot să nu mă gândesc la tot felul de lucruri care nu sunt la locul lor”, a declarat acesta pentru Republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca să nu mai fie nici o influien-ă politică, nu înţeleg ce caută în comisii reprezentanţi ai primăriilor. Nu credeţi că cei care ar trebui să hotărască sunt cadrele didactice? Înţeleg participarea părinţilor,dar nu şi a primăriilor. Uneori, primarii nu se înţeleg cu directorii şi atunci vor să-i schimbe. Alteori, au ei pe cineva mai apropiat şi-l vor la conducere. Concursul ar trebui să fie concurs, în care candidatul la funcţia de director să-şi eteleze calităţile de manager, nu aceste concursuri surogat şi de tot râsul.
    • Like 0
  • check icon
    Madam ecaterina Andronescu nu face nimic de capul ei: amintiți-vă cum a fost cu doctoratul imposibilului bonta! Și acum, să ne amintim ... dacă memoria nu mă înșeală, politizarea în învățământ și-a început frumosu-i drum sub un guvern Poc - pardon, boc - cu toate că atunci au fost multe voci care s-au arătat împotrivă. Astăzi, se vede că școala a devenit sluga guvernului, așa că trebuie renunțat la acest sistem ce se arată păgubos: cine nu crede, să arunce o privire către liceul Bolintineanu din București, acolo unde din cauza susținerii „de sus”, țața vărzaru, condamnată definitiv, s-a întors la vechea ei catedră și - colac peste pupăză - mai este și diriginte! Pardon, dacă pentru dragnea se poate ... păi cine-i vărzaru să nu se poată și pentru ea? Concluzia este necesitatea schimbării sistemului și nu data concursului!
    • Like 0
  • Androneasca, fostă ministru peste învăţământ, ne trimite către ce este mai important. Aceleaşi fraze cu important şi prioritar le folosea şi Năstase, dar ambii nu ne precizează pentru cine prezintă importanţă acţiunile lor. Cu trecerea timpului constatăm că important este pentru partid şi pentru o gaşcă de politicieni şi nu pentru copii sau în general pentru vreo comunitate oarecare. Din păcate, observăm cu toţii că factorul politic modifică regulile jocului după cum îi convine, dar nu avem nici o reacţie, chiar dacă ne-am cîştigat dreptul la opinie. De fapt, am văzut numai reacţii negative ale parlamentarilor la părerea poporului.
    • Like 0
  • O pertinentă analiză se poate găsi aici, pe blogul domnului Șerban Iosifescu:
    https://deceeducatia.blogspot.ro/2016/09/despre-concursul-de-directori-si-nu.html
    • Like 0
  • Calităţile intelectuale, morale şi profesionale ale unui director de şcoală îşi pune în mod clar amprenta asupra rezultatelor unităţii şcolare respective, însă este exagerată ideea ca directorii de şcoli pot influenţa rezultatele unui scrutin electoral organizat şi supravegheat de către alte autorităţi ale statului. În orice concurs în care este implicat
    factorul politic de partid, rezultatele nu pot fi decât contestabile.
    • Like 1
  • IM check icon
    De ce sa nu așteptam sfârșitul lumii ca atunci s-ar putea sa nici nu mai fie nevoie sa ne obosim? De ce sa așteptam doar vara lui 2017? S-ar putea sa stricam vacanta cadrelor didactice si nu e bine. Mai ales ca s-ar putea repeta situația de acum câțiva ani când s-a mai încercat un concurs (de mai mica anvergura) pentru directori in urma căruia cei care s-au prezentat (ocupantii functiei) nu au reușit sa obțină punctajul minim si, ce sa vezi, ca sa nu fie periclitat procesul instructiv-educativ, au fost tot ei numiți pe funcție! Si așa au rămas de atunci. Si daca ipocrita coada de topor a PSD, apărătoarea minciunii, plagiatului si incompetentei, ea însăși autoare a unor fapte cu iz penal (cum e si acest amendament semnat de nu se știe cine) se întreabă " de ce acum?", i se poate raspunde: 1) pentru ca e mai probabil ca actualul ministru sa organizeze un concurs corect si relevant; 2) pentru ca lipsa unor concursuri serioase pentru ocuparea unor funcții cheie e una din cauzele pentru care,iată, apare alternativa "home schooling"; 3) pentru ca amânarea poate transforma o inițiativă buna intr-o acțiune formala (bifata in calendarul de activități) făcută de ochii si de gura lumii dar fara nicio relevanta practica; 4) pentru ca oamenii s-au cam saturat de numiri politice, de ipocrizie si de mimarea interesului pentru cei multi când, in realitate, tot ce-i interesează pe autorii acestor amendamente dubioase e sa se perpetueze ei si-ai lor la putere cat mai mult, daca se poate etern; 5) pentru ca proiectul a fost amendat neregulamentar si pe șest având o serie de vicii de procedura si ilegalități.
    • Like 3
  • Această talibană a învățământului românesc, după ce a distrus consecvent sistemul îşi dovedește, dacă mai era nevoie, incapacitatea de a gândi constructiv, pt. generațiile viitoare, atât de elevi cât şi de învățători şi profesori !
    • Like 2
  • Tehnica clara a politrucilor care si-au insusit lectia: cand il prinzi cu ocaua mica, baga repede un text lacrimogen, ca el de fapt face bine, nu face rau, ca el nu vrea sa isi pastreze "patatii" in scoli cat sa ii treaca alegerile astea ("ai nostri" trebuie sa intre la putere, ca daca ei nu, patriotii de ei, atunci cine? Dupa cum zicea faimosul domn Copos in filmul acela prea putin proiectat "Kapitalism - ...".
    Clar este ca guita ca la taiere daca au ajuns sa faca niste jocuri atat de meschine ca sa stopeze prabusirea altui bastion al alegerilor bine fardate. Ca distruge generatii peste generatii de copii, ca au ruinat oameni la propriu aducandu-i la stadiul de asistati direct de pe bancile scolii. Ce mai conteaza? Lor sa le fie cald si bine...
    • Like 0
  • Întrebarea care mă frământă pe mine este: Nu cumva doamna Ecaterina Andronescu vrea să amâne concursul până în 2017, doar ca politrucii de directori să poată influența decizia parinților de a vota pe cineva? Sau chiar pe cea a cadrelor didactice? Odată ce directorii sunt numiți de politic, atunci ei sunt obligați moral față de partidul care i-au numit să- ajute candidații pentru parlamentare. Partea care mă trăsnește este că toată viața am crezut că directorii ocupă funcția prin concurs. Acest amendament nu trebuie să fie votat. E împotriva oricărei tendințe de a reforma sistemul educațional.
    • Like 2
  • femeia asta, adica baba Ecaterina Andronescu, nu mai dispare din peisaj??? tot ce a facut femeia asta a fost pentru distrugerea si politizarea invatamantului romanesc....... se vede unde am ajuns sub directa indrumare a psd si doar ei stiu sa organizeze concursuri caci stiu ei cum sa numeasca politic si la sanatate si la invatamant...............nu mai scapam de ciuma rosie in veci de veci ca si pensionarii astia voteaza doar PSD chiar daca au primit 5 la suta la pensie....... si-au batut joc si de pensionari si ei tot psd voteaza.................sunt multi pensionari si PSD stie............
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult