Pentru prima dată în ultimii opt ani, directorii școlilor și liceelor din România urmează să își ocupe funcțiile în baza unui concurs, desfășurat în perioada 12 octombrie-17 noiembrie, și nu a unei numiri politice.
Însă pe 14 septembrie ajunge în Comisia de Învățământ din Senat un proiect de lege referitor la orientarea școlară a elevilor. Propunerea nu apare pe ordinea de zi, dar se îmbogățește cu un amendament care nu are legătură cu obiectul actului normativ. Potrivit acestuia, concursurile pentru posturile de director și director adjunct de școală urmează să fie amânate până în 2017.
„Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar", prevede noul amendament la articolul 257 din Legea 1/2011.
Raportul ședinței în care este introdus amendamentul este semnat de președintele comisiei Ecaterina Andronescu. Sub numele secretarului Dumitru Oprea apare, de asemenea, o semnătură, cu bară. „Eu nu am semnat, este probabil semnătura unui coleg”, spune Dumitru Oprea, care a lipsit de la respectiva ședință. Potrivit acestuia, proiectul de lege nu figura pe ordinea de zi.
„În Camera Deputaților a trecut propunerea legislativă cu un articol. Ca la noi să vină și să ne trezim noi că mai adăugăm un articol care nu avea nicio treabă cu orientarea profesională și viza stoparea concursurilor până în 2017. Eu citesc o formă de deranj provocat unor, care ar asista la concursuri și nu la numiri, așa interpretez eu. Altfel nu pricep de ce atâta zarvă, atâta forțare de notă? Că ei au puterea votului, și în plen, și în comisii, da. Dar aici a fost totul contra cronometru. Adică s-au agățat de o propunere legislativă care a parcurs un ciclu destul de lung, care a necesitat timp, rapoarte, avize. Și aici ei aveau propunerea legislativă în Camera Decizională”, a spus Dumitru Oprea pentru Republica.ro.
Cine a semnat totuși în locul lui pe raport? Potrivit Digi 24, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Mihai Cristian Dănuț, spune că el nu a semnat însă semnătura seamănă cu a lui și că va face o notă scrisă către președintele Senatului în care să ceară lămurirea incidentului.
Deși este susținut de PSD, președinta Comisiei, Ecaterina Andronescu, a refuzat să răspundă cine a fost cel care a inițiat amendamentul. „Dar ce, asta e important sau fondul este important?”, a răspuns ea pentru Digi 24.
„Orice examen este pus sub semnul incertitudinii, n-ai cum să fii sigur că-l promovezi sau nu-l promovezi. Dar să spunem că-l vor promova jumătate, ştiţi ce înseamnă pentru cealaltă jumătate? Înseamnă ca 3-4.000 de directori să se întoarcă pe normele lor de profesori, care de regulă, sunt în alte şcoli decât cele în care ei au fost directori, normele acelea fiind acum ocupate de alte cadre didactice. Asta înseamnă o mişcare de personal, pentru că directorul se întoarce pe norma lui, profesorul care pleacă de unde pleacă, de la ce clasă? Poate a dus clasa aceea trei ani”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Florin Pâslaru, liderul deputaților PSD, susține și el amânarea concursului până la anul. „Mie mi se pare ca e total aiurea ceea ce face ministrul Învățământului, ca să nu mă leg acum și de premierul Cioloș. Păi ai o vară la dispoziție și nu faci niciun fel de concurs și acum după ce a început școala faci concurs? Mi se pare total anormal și caut să înțeleg care este scopul acestui concurs după începerea anului școlar. Nu aș vrea să mă gândesc că cineva se gândește să folosească cadrele didactice în scopuri electorale. De ce să nu așteptăm 2017? Se vede foarte clar că vor să debarce actualii directori și să pună directori care nu știu ce capacitate au. Bine, eu nu mă îndoiesc de capacitatea celor care vor câștiga, dar nu pot să nu mă gândesc la tot felul de lucruri care nu sunt la locul lor”, a declarat acesta pentru Republica.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://deceeducatia.blogspot.ro/2016/09/despre-concursul-de-directori-si-nu.html
factorul politic de partid, rezultatele nu pot fi decât contestabile.
Clar este ca guita ca la taiere daca au ajuns sa faca niste jocuri atat de meschine ca sa stopeze prabusirea altui bastion al alegerilor bine fardate. Ca distruge generatii peste generatii de copii, ca au ruinat oameni la propriu aducandu-i la stadiul de asistati direct de pe bancile scolii. Ce mai conteaza? Lor sa le fie cald si bine...