Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Educației: „Învățământul este foarte bun și este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele"

„Este păcat să umbrim valorile învăţământului prin scoaterea în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, precum cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult despre de 0,1% din tezele de doctorat care ar fi plagiate”, a susținut noul ministru al Educației, Valentin Popa, după audierile din Comisie. 

„Nici legea după care ar trebui sa îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm, sau citarea imediată după el, deşi azi cercetătorii noştri aşa fac. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac în acest mod, citarea era la final, dar nu să o faci imediat lângă text”, a continuat Popa, citat de Mediafax

El a pus greșelile de exprimare făcute pe seama emoțiilor. „Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu pot să cred ceea ce citesc !!!! Asta înseamnă că este încurajat furtul intelectual! Rușine domnule ministru!! Vă transmite cineva din sistem !! Avea dreptate un fost distins profesor pe care l-am avut în copilărie, de la țară și care în urmă cu câțiva ani a ieșit la pensie din funcția de director al școlii din comuna natală (mult respect pentru dl. Peter!) Luându-l într-o zi la ocazie și întrebându-l ”ce mai ziceți despre învățământul de azi?”, a răspuns cu tristețe în voce: ”ce a fost la pământ până acum - învățământul - de acum o să fie sub pământ!”... nici nu mă miră răspunsul dânsului, Cu așa oameni care ne conduc, acolo o să ajungă învățământul !!
    • Like 0
  • Îmi pare rău că o personalitate care se dorește a fi „Ministrul Educației” în România are o asemenea părere despre plagiat. Procentul atît de mic amintit de el (doar 0,1% teze plagiate) se datorează faptului că au fost depistate și verificate doar foarte puține teze de doctorat. Ar fi o mare surpriză să fie verificate toate. Ar apare surprize neplăcute și dacă s-ar verifica calitatea conducătorilor de doctorat. Mai amintesc domnului ministru care acceptă că face multe greșeli gramaticale din cauza „emoțiilor” că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut un rector în persoana acad.prof.dr. ing. Emanoil Diaconescu care oricât de mari ar fi fost emoțiile n-ar fi făcut asemenea dezacorduri. Păcat că de la un asemenea model n-a învățat nimic.
    • Like 0
  • Ăsta e de o mizerie inimaginabilă..... Cum adică să acoperi furtul din plagiate?
    E incredibil de tupeist.....
    • Like 0
  • Anon check icon
    Sa uitam de plagiate? Dar de ce, domnu' Popa, te simti cu musca pe caciula cumva?
    • Like 0
  • MCG check icon
    "Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”,...Nu, nu mai gasim. Fiindca "persoanele publice"de care se gudura domnul asta sunt de fapt niste glume proaste ale spiritului natiei de azi...de fapt daca nu mai conteaza gramatica, ortografica, de e ar conta un plagiat? Si mai mult, de ce conteaza aceste lucrari de doctorat si doctoratele in sine ?! A! pentru CV ul la angajare ca functionar public....Un fleac! 0.1pc din teze sunt plagiate....fiindca 0.1 dintre cei ce dau doctorate sunt si politicieni cu "pretentii"vide...bleoah! desfiintati universitatea aia din Suceava ca mai moare odata Stefan...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult