Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Finanțelor: Eu nu am pronunțat cuvântul „gaură”

„Nu am pronunțat cuvântul gaură”, a spus marți dimineață în Parlament ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, întrebat de jurnaliști dacă există gaura de 10 miliarde de lei la buget despre care a vorbit duminică liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Nu am pronunțat cuvântul gaură. Vă mulțumesc pentru colaborare. Nu am pronunțat cuvântul gaură. Am spus că a fost o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare din rațiuni politicianiste, ceea ce este greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un astfel de comportament. De aici mai departe va veni Curtea de Conturi și va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar al Guvernului Cioloș.

Ministrul Finanțelor a declarat că din cauza neaccesării de fonduri europene a constatat o nerealizare a veniturllor la bugetul de stat.

„Eu am spus că nu se justifică și nu găsim explicații în legătură cu faptul că în cursul anului, prin cele două rectificări bugetare, au crescut previziunile pe venituri în condițiile în care în mod evident pe execuție se constata o nerealizare a veniturilor. Această nerealizare se explică în primul rând prin neaccesarea de fonduri europene. Deci un gestionar responsabil și corect în rectificare ar fi intervenit cu o corecție în minus, diminuând volumul veniturilor și nu crescându-l în mod nejustificat. Aici avem marea problemă”, a spus Viorel Ștefan.

Oficialul de la Finanțe vede „rațiuni politicianiste” pentru care Guvernul Cioloș a procedat la două rectificări pozitive.  

„Ne punem întrebarea de ce au procedat așa. Răspunsul pe care îl avem la îndemână este că au procedat din rațiuni politicianiste. În luna august guvernul își făcea planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă. Și își pregăteau terenul încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări pe plus, adică țara merge bine și nu era așa. A fost o minciună grosolană. Acest lucru ne deranjează. Mai departe, pe legalitate și oportunitate se va pronunța auditul Curții de Conturi”, a spus Viorel Ștefan. 

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că noul buget se va încadra în deficitul de 3 la sută, iar programul de guvernare va fi aplicat întocmai. 

„Cu siguranță ne vom încadra în deficitul de 3 la sută. Cu siguranță vom respecta integral și la termenele la care ne-am angajat tot ce scrie în programul de guvernare”, a spus Viorel Ștefan. Ministrul a adăugat că „deja în prima ședință de guvern mare parte din angajamentele din programul de guvernare au fost adoptate”.

Ministrul Finanțelor a precizat că reprezentanții Guvernului vor prezenta Cotroceni „un concept în legătură cu proiecția bugetară”, urmând ca proiectul de buget pe 2017 să fie prezentat în Parlament până la sfârșitul lunii ianuarie.

„Este prima dată când se întâmplă ca veniturile să cadă atât de mult. Eu nu îmi amintesc ultimul an când veniturile au fost sub 30 la sută din PIB. Acum, o cifră preliminată ne duce la 29,2 la sută din PIB. Am fost și la 32 -33 la sută din PIB”, a constatat ministrul Finanțelor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • omu' pusese ochii pe astea 10 miliarde, ca stia cam pe unde sunt, cand colo surpriza .... cineva a mutat borcanul ... extraordinar nici o prajitura .... deci, rahatul mancat in campanie o sa-l imparata acum cu votanti sai :) sa vedem daca produce cat a promis :)
  • Like 0
 • george check icon
  Nu cumva a pronuntat cuvantul"borta"?
  • Like 0
 • check icon
  Astia rosii sunt tare cusurgii de cand si-au luat tara inapoi...tehnocratii sa le dea cele 10 miliarde.Au o singura problema:previziune inseamna estimarea tendintelor economice viitoare,nu venituri incasate.Ca Ciolos si echipa sa nu vor fi admisi la Hogwarts pentru capacitatea lor de a face previziuni e tema pentru o comisie parlamentara,asta da stire.Sa-i vedem in schimb pe minunati cum scot ei 271 miliarde necesari masurilor lor fara a ne indatora pentru urmatoarea suta de ani...si asta ar fi motiv de discutie ca diferenta de 45-50 miliarde intre veniturile de anul trecut si necesarul lor e mare,nici daca-si vinde dragnea castelu' nu acopera necesarul.Hai sa traim bine!
  • Like 0
 • Ok, omul nu a pomenit de gaura dar asta doar pentru ca o are in cap. El afirma ca guvernul Ciolos se pregatea de alegeri, ori asta este o afirmatie post-factum, deci nu o previziune.... Ori, guvernul Ciolos nu se poate afirma ca a a incercat sa obtina capital politic, el neparticipand, in integralitatea sa, la alegeri... Pe de alta parte, Ciolos a guvernat dupa in buget PSD, respectand un program fiscal marca PSD iar intregul buget a fost construit pe o previziune falsa si exagerata in ceea ce priveste veniturile/incasarile, previziune exagerata tocmai pentru ca, statistic, sa ne incadram in deficitul maxim impus de UE, respective 3%. Ori, nu cumva cele 10 miliarde in plus la venituri, tocmai acest rol statistic de corectie il au??? Se pare ca Dragnea vrea, cu orice pret, sa afle Uniunea cu cata "placere" ii furnizam statistici false (exact cum proceda Grecia) nu doar de acum, ci chiar de la accederea in Uniune.
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Nimeni din guvern nu pronunta nici un cuvint, de altfel, in afara de dragnea. Daca miauna cineva ceva, din greseala, asa ca Daniel Constantin, imediat e pus la colt de prima mustata zbirlita a Teleormanului. Ministrii au doar voie sa presteze oral pt. jupin, cum tot face ministra de interne: 'am invatat cum e cu situatiile de urgenta de la un maestru, dl. DRAGNEA'. Hai mai repede cu sanctificare aia a vrednicului, lucrezi Daniele sau ce faci?
  • Like 0
 • "Cu siguranță ne vom încadra în deficitul de 3 la sută. Cu siguranță vom respecta integral și la termenele la care ne-am angajat tot ce scrie în programul de guvernare”, a spus Viorel Ștefan. Ministrul a adăugat că „deja în prima ședință de guvern mare parte din angajamentele din programul de guvernare au fost adoptate”."
  Cel mai usor este sa dai drumul la cheltuieli! Apoi, cand tre' a te apuci de proiecte si de investitii, care sa genereze crestere, dezvoltare si in ultima instanta venituri marite la buget... e mai greu...! Nu pot sa nu continui sa ma minunez, unde au fost pana acum aceste adevarate LUMINI de intelepciune si know-how ce alcatuiesc acum Guvernul, de nu ne-au scos din marasmul asta mai repede!!!! Si unde a fost dl. Dragnea, de nu a fost lasat sa produca asa un program-de-guvernare-Biblie... de ne-a lasat pe toti bujbe!
  Este evident ca au vrut sa para mai mult decat sunt: guvernul NU era pregatit nici pe departe (dovada balbele de la nominalizari precum si calitatea extrem de discutabila a celor investiti in final) iar bugetul NU era nici macar schitat!
  Le urez sincer succes dar cred ca mai degraba are sanse echipa nationala de fotbal sa castige in 2018 Campionatul Mondial decat acest Guvern-Partid-Parlament sa indeplineasca acest program de guvernare: toate cheltuielile si investitiile si incadrarea in deficitul de 3%!
  • Like 1
 • Se pune batista pe tambal, Dl Dragnea s-a cam repezit cu marea ancheta a tehnocratilor si chiar a presedintelui, care "dau gauri" in bugetul tarii. Ministrul PSDist de finante bate in retragere, lasand doar Curtea de conturi sa auditeze precedentul minsteriat, candva pe la vara. Ramane acum sa se mostofloceasca bugetul pe 2017, care desi trebuia votat in 3 zile , vad ca se cam lungeste. Semn rau! Daca la cheltuieli avem Biblia guvernarii PSD de unde luam cifrele, la venituri e mai greu , dar sa pun ceva mai mare la cresterea economica si vedem noi la rectificari cum dregem busuiocul. Doar nu este asta primul Guvern roman caruia nu i-au iesit veniturile!
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult