Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici, despre protestul #șîeu: „Și eu mă alătur. Înțeleg că vin colegi din alte structuri în fața ministerului. O să particip și eu”. UPDATE

Eugen Teodorovici - Daruieste Viata - sieu - Inquam Photos / Alberto Groșescu

(Foto Inquam Photos / Alberto Groșescu)

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat că va participa la protestul "România vrea autostrăzi", iniţiat de omul de afaceri Ştefan Mandachi.

"Am să particip (la protest, n.r.). Am înţeles că în faţa ministerului vor veni câţiva colegi din alte structuri. Am să particip şi eu cu mare drag pentru că ne dorim cu toţii autostrăzi, categoric", a declarat ministrul Finanţelor.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață care construiește primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, protestează azi în fața Ministerului Finanțelor după ce ministerul a solicitat tuturor ONG-urilor să se înscrie până la 1 aprilie într-un registru care nu există încă. 

Citește și:

UPDATE: Mai jos, un fragment din dialogul purtat în fața clădirii Finanțelor, între cofondatoarele Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici:

Carmen Uscatu: Ne-am oprit activitatea 15 minute, pornind de la campania #șîeu și am venit aici să protestăm față de abuzul pe care îl comiteți din nou asupra ONG-urilor, cu acest registru în care ne cereti să dăm declarații pe propria răspundere, cum că noi ne facem activitatea în baza motivului pentru care ne-am înființat și ne cereti, de asemenea, să ne ducem la Direcția de Impozite și Taxe, care este în subordinea Ministerului Finanțelor, a ANAF, ca să obținem de acolo o hârtie prin care să dovedim din nou că noi ne plătim taxele și impozitele, de parcă dvs nu ați ști deja că le plătim.

Eugen Teodorovici: A fost pus pe site un proiect. Dacă vreți și aveți posibilitatea să discutăm pe acest document..

Oana Gheorghiu: Vă trimitem pe email, pentru că nu avem acum pregătit. L-ați publicat azi-noapte sau nu știu când l-ati publicat..

Eugen Teodorovici: ...pe ascuns...

Oana Gheorghiu: Nu pe ascuns, dar nu la timp, dle ministru. Vă vom trimite obiecțiile noatre. Suntem deschiși la o întâlnire în momentul în care vom avea și o propunere coerentă la propunerea dvs abuzivă.

Eugen Teodorovici: Este un proiect de document pus tocmai pentru dezbatere publică. Dacă aveți observații, propuneri de simplificare, sunteți binevenite cu aceste documente.

Carmen Uscatu: Puteți să ne spuneți în acest moment care e motivul înființării acestui registru și ce are la bază acest registru? Ce aduce contribuabilului român acest registru? Companiilor care ne sponsorizează ce le aduce ? Ce aduce bun? Vă rog frumos să îmi răspundeți la întrebare și apoi dvs puteți să spuneți orice altceva.

Eugen Teodorovici: Eu am coborât din bun simț, nu sunt aici să fiu luat la întrebări.

Carmen Uscatu: Dvs, din moment ce ați înființat acest registru, ați vrea să ne răspudeti la această întrebare? Ce aduce bun?

Eugen Teodorovici: Vă răspund. Deci în primul rând, dacă stiți de unde a plecat această propunere... este o recomandare a Curtii de Conturi a României care spune foarte clar că aceste fonduri, care sunt din ceea ce statul ar trebui să încaseze, trebuie să știm exact unde ele se duc.

Carmen Uscatu: Nu aveți soft din care să știti exact? Softuri plătite cu zeci, sute de milioane de euro, care să vă arate?

Oana Gheorghiu: Nu contestăm necesitatea registrului, dar nu trebuie să ne obligați pe noi să depunem încă o dată lucruri pe care deja le-am depus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult