Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

#NoiFacemUnSpital. Cum sabotează Ministerul de Finanțe ONG-urile care construiesc: le obligă să se înscrie până la 1 aprilie într-un registru care nu există

Șantier spital

#NoiFacemUnSpital, Ministerul de Finanțe nu e în stare să facă un registru. Un amărât de registru în care să se înscrie ONG-urile.

Dar să începem cu începutul: de mai bine de un an, ONG-urile din România sunt atacate permanent de mai marii zilei. Se încearcă blocarea activității noastre prin legi aberante, în Parlamentul României, dar și mai mult, prin decizii ale Ministrului de Finanțe, menite să ne îngreuneze sau chiar blocheze accesul la finanțări.

Anul trecut, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, ministrul Teodorovici a decis ca microîntreprinderile să aibă dreptul să direcționeze 20% din impozitul pe venit doar către unitățile de cult și către ONG-urile care asigură servicii sociale acreditate, adică doar către 1% din ONG –urile din România.

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

La presiune publică, în ianuarie 2019, Ministerul de Finanțe corectează decizia discriminatorie, dar inventează un “Regsitru special”, la nivelul ANAF, în care ONG-urile ar trebui să se înscrie până la data de 1 aprilie 2019, altfel nu mai pot primi sponsorizări de la companii.

Dar care este logica acestui registru? Niciuna! ANAF are deja toate informațiile necesare, știe dacă ne-am depus la timp declarațiile și bilanțul, știe dacă avem datorii la stat, are deja la îndemână toate mijloacele necesare pentru a ne monitoriza. Și atunci? De ce acest registru? De ce această birocrație inutilă care îi va sufoca atât pe funcționarii ANAF, cât și pe noi, cei care încercăm să suplinim statul, total absent din viața celor aflați în cele mai dificile situații? Poate că domnul Ministru Teodorovici ne va da o explicație. De ce, domnule ministru?

Dincolo însă de inutilitatea acestui Registru, azi, 15 martie 2019, el încă nu există, nimeni nu știe care este procedura prin care ONG-urile se pot înregistra și ce documente ar putea să mai solicite ANAF. Ne aflăm așadar în situația în care ONG-urile au obligația legală de a se înregistra într-un registru care nu există.

Pe 15 martie, la ora 15:00, vom fi timp de 15 minute în fața Ministerului de Finanțe. Căci da, noi vrem și autostrăzi. Și spitale. Și școli.  Doar că în timp ce noi vrem toate astea și #NoiFacemUnSpital, ei nu sunt în stare să facă un registru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un raspuns la intrebare ar putea fi urmatorul: in goana nebuna dupa fonduri , vor ca banii redirectionati de catre persoane fizice sau juridice catre ONG-uri sa le ramana lor pentru pensiile si salariile lor nesimtite. Pe de alta parte unele dintre aceste ONG-uri sunt eficiente,fac intr-adevar ceva in tara demonstrand ineficienta guvernantilor iar altele scot la iveala matrapazlacurile acestora.Cred ca este si o aversitate impotriva a tot ce este privat si onest.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult