Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#NoiFacemUnSpital. Cum sabotează Ministerul de Finanțe ONG-urile care construiesc: le obligă să se înscrie până la 1 aprilie într-un registru care nu există

Șantier spital

#NoiFacemUnSpital, Ministerul de Finanțe nu e în stare să facă un registru. Un amărât de registru în care să se înscrie ONG-urile.

Dar să începem cu începutul: de mai bine de un an, ONG-urile din România sunt atacate permanent de mai marii zilei. Se încearcă blocarea activității noastre prin legi aberante, în Parlamentul României, dar și mai mult, prin decizii ale Ministrului de Finanțe, menite să ne îngreuneze sau chiar blocheze accesul la finanțări.

Anul trecut, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, ministrul Teodorovici a decis ca microîntreprinderile să aibă dreptul să direcționeze 20% din impozitul pe venit doar către unitățile de cult și către ONG-urile care asigură servicii sociale acreditate, adică doar către 1% din ONG –urile din România.

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

La presiune publică, în ianuarie 2019, Ministerul de Finanțe corectează decizia discriminatorie, dar inventează un “Regsitru special”, la nivelul ANAF, în care ONG-urile ar trebui să se înscrie până la data de 1 aprilie 2019, altfel nu mai pot primi sponsorizări de la companii.

Dar care este logica acestui registru? Niciuna! ANAF are deja toate informațiile necesare, știe dacă ne-am depus la timp declarațiile și bilanțul, știe dacă avem datorii la stat, are deja la îndemână toate mijloacele necesare pentru a ne monitoriza. Și atunci? De ce acest registru? De ce această birocrație inutilă care îi va sufoca atât pe funcționarii ANAF, cât și pe noi, cei care încercăm să suplinim statul, total absent din viața celor aflați în cele mai dificile situații? Poate că domnul Ministru Teodorovici ne va da o explicație. De ce, domnule ministru?

Dincolo însă de inutilitatea acestui Registru, azi, 15 martie 2019, el încă nu există, nimeni nu știe care este procedura prin care ONG-urile se pot înregistra și ce documente ar putea să mai solicite ANAF. Ne aflăm așadar în situația în care ONG-urile au obligația legală de a se înregistra într-un registru care nu există.

Pe 15 martie, la ora 15:00, vom fi timp de 15 minute în fața Ministerului de Finanțe. Căci da, noi vrem și autostrăzi. Și spitale. Și școli.  Doar că în timp ce noi vrem toate astea și #NoiFacemUnSpital, ei nu sunt în stare să facă un registru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un raspuns la intrebare ar putea fi urmatorul: in goana nebuna dupa fonduri , vor ca banii redirectionati de catre persoane fizice sau juridice catre ONG-uri sa le ramana lor pentru pensiile si salariile lor nesimtite. Pe de alta parte unele dintre aceste ONG-uri sunt eficiente,fac intr-adevar ceva in tara demonstrand ineficienta guvernantilor iar altele scot la iveala matrapazlacurile acestora.Cred ca este si o aversitate impotriva a tot ce este privat si onest.
    • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult