Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici ia prima măsură nepopulară pentru uriașul aparat de stat: anunță că taie 4000 de posturi, majoritatea de la ANAF

Eugen Orlando Teodorovici - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât şi bugetate din ministere vor fi tăiate, din care cele mai multe de la ANAF, a anunțat sâmbătă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, despre care a scris News.ro, vor fi desfiinţate mai exact 4.143 de posturi din 21 de ministere, din care peste 3.000 de la Fisc. Măsura nu vizează și personalul din cabinetele demnitarilor. Actul normativ stabileşte numărul maxim de posturi pentru 21 de ministere, precizându-se însă că acestea nu includ demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

„Este vorba şi de posturi bugetate, şi nebugetate. Administraţia cel puţin cea centrală este supraîncărcată şi vedem în economie efectul. Sunt foarte multe blocaje şi prevederi legale care ar trebuie să producă efecte benefice în economie şi nu se întâmplă, foarte multă rezistenţă la schimbările pe care secolul 21 le impune. E un prim pas acela de a tăia aceste posturi vacante. Ministerele şi-au reţinut posturile care erau deja lansate pentru procedura de concurs. (...) Sunt multe nemulţumiri. (...) Vorbim de posturile vacante, dar efectul poate fi şi acela de a duce la dispariţia unor funcţii de conducere în special”, a declarat Teodorovici, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Tăierea posturi se va face pentru a asigura creşterea calităţii şi a accesului la serviciile publice, fiind nevoie de o administraţie suplă, cu viteză de reacţie rapidă şi proactivă, consistenţă în decizii şi cu resurse umane motivate şi profesioniste, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG pus în dezbatere publică.

”Valorile care stau la baza dezvoltării unei asemenea administraţii sunt transparenţa, profesionalismul, predictibilitatea şi adecvarea la nevoi/receptivitate, toate subsumate interesului public. Astfel, se va genera un cadru de servicii adecvate nevoilor cetăţenilor şi ţintite pe eficienţă economică. De asemenea, reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, atât pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, cât şi la nivel inter şi intra-instituţional, sunt de natură să eficientizeze activitatea administraţiei publice (din perspectiva costurilor şi timpului de reacţie) şi să crească gradul de transparenţă şi integritate în prestarea serviciilor”, se adaugă în nota de fundamentare.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • He he. A venit si vremea taierilor.
    Astia par a fi mai deshtepti decat Basescu. Basescu a nemultumit pe toata lumea ca taiat 25% de la toti. Ashtia vor nemultumi doar 4000 de votanti.
    Dragi bugetari, chiar nu stiati ca maririle salariale pot veni doar prin rearanjarea termenilor ecuatiei? Adica aceeasi bani la mai putini oameni sau norme marite pe om (de ex. cresterea numarului de copii dintr-o clasa de la 30 la 35 inseamna vreo 15% in plus).
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult