Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul interimar al Justiției oprește procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere în DIICOT și DNA: „Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este politică pe termen lung”

Lucian Bode - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul interimar al Justiției Lucian Bode (PNL) a anunțat că suspendă procedura de numire a șefilor DIICOT și DNA, motivând că procedura nu poate fi derulată pe parcursul mandatului unui ministru interimar. 

Ministrul revocat Stelian Ion (USR PLUS) lansase în august concursul pentru numirea șefilor de la vârful parchetelor, care urma se încheie pe 15 septembrie. 

„Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din minister un punct de vedere și sunt convins că structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunț în acest sens”, a declarat ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, scrie News.ro.

Propunerile pentru șefii DIICOT și DNA ar fi trebuit să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, după avizul Consiliului Superior al Magistraturii. 

După ce premierul a anunțat miercuri noapte revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion a făcut publică lista cu candidații care și-au depus dosarele pentru ocuparea funcțiilor de procuror-șef și adjunct la DIICOT, adjunct la DNA și șef de secție la Parchetul General.

„Domnul președinte nu și-ar fi dorit să fac numirile procurorilor (…) Sunt foarte convins că ăsta este unul dintre motivele principale ale revocării”, a precizat fostul ministru al Justiției, pe Facebook, imediat după revocare.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut joi Ministerului Justiției să continue procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere în DIICOT, DNA și Parchetul General, potrivit unui comunicat al CSM, citat de G4Media. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu stiu daca este la presiunea primului schior al tarii, sau a fost o sclipire de geniu in asa fel incat el sa nu aiba nici o implicatie - mai ales negativa - care sa ii dauneze uneri reputatii politice destul de controversate
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult