Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul interimar al Justiției oprește procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere în DIICOT și DNA: „Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este politică pe termen lung”

Lucian Bode - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul interimar al Justiției Lucian Bode (PNL) a anunțat că suspendă procedura de numire a șefilor DIICOT și DNA, motivând că procedura nu poate fi derulată pe parcursul mandatului unui ministru interimar. 

Ministrul revocat Stelian Ion (USR PLUS) lansase în august concursul pentru numirea șefilor de la vârful parchetelor, care urma se încheie pe 15 septembrie. 

„Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din minister un punct de vedere și sunt convins că structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunț în acest sens”, a declarat ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, scrie News.ro.

Propunerile pentru șefii DIICOT și DNA ar fi trebuit să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, după avizul Consiliului Superior al Magistraturii. 

După ce premierul a anunțat miercuri noapte revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion a făcut publică lista cu candidații care și-au depus dosarele pentru ocuparea funcțiilor de procuror-șef și adjunct la DIICOT, adjunct la DNA și șef de secție la Parchetul General.

„Domnul președinte nu și-ar fi dorit să fac numirile procurorilor (…) Sunt foarte convins că ăsta este unul dintre motivele principale ale revocării”, a precizat fostul ministru al Justiției, pe Facebook, imediat după revocare.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut joi Ministerului Justiției să continue procedura de numire a procurorilor cu funcții de conducere în DIICOT, DNA și Parchetul General, potrivit unui comunicat al CSM, citat de G4Media. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu stiu daca este la presiunea primului schior al tarii, sau a fost o sclipire de geniu in asa fel incat el sa nu aiba nici o implicatie - mai ales negativa - care sa ii dauneze uneri reputatii politice destul de controversate
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult