Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Mediului Tanczos Barna: Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a povestit pe Facebook că, în cursul dimineții, s-a întâlnit cu un urs, într-o localitate din Covasna. Mamiferul nu a părut să se sperie de prezența umană. „Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de mașini și nici de oamenii trecători”, a scris ministrul pe rețeaua socială și a publicat o poză cu animalul.

Foto: Facebook Tanczos Barna

Tanczos Barna a profitat de ocazie pentru a menționa câteva detalii din proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Mediului și despre care ministrul anunța recent că ar urma să intre pe circuitul de avizare interministerială.

„Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă «animalul a fost observat ocazional în intravilan» sau «animalul nu se retrage la observarea oamenilor», acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin îndepărtarea prin alungare din intravilanul localității”, a precizat ministrul.

Cititi și:

Postarea ministrului s-a viralizat și a adunat în câteva ore peste 190 de comentarii. Câteva dintre acestea:

„De regulă dacă s-a obișnuit deja cu prezenta omului îl puteți alerga pana pe culme, el tot se întoarce unde găsește hrana din abundenta. Chiar și în cazuri de relocare de la Brasov=>Făgăraș, exemplarele s-au întors dupa o perioadă. Asigurarea numărului optim de efective prin recoltare este singura soluție. Când s-a făcut ultima inventariere a efectivelor ? Care este numărul optim si care este cel existent?”.

„Ce gafă d-le ministru! Tocmai aceşti urşi devin periculoşi în situatii adecvate. Aceste exemplare ,, socializate" sunt degenerate față de comportamentul celor care trăiesc în mediul lor natural departe de localități. Aceştia din urmă se indepărtează chiar de mirosul omului, nemaivorbind de prezența fizică apropiată a omului. Vă sfătuiesc să angajați specialişti în etologie sau cel puțin un vânător priceput cu experiență!”.

„Trebuie aplicate soluții eficiente imediat. nu locuim la tzara, ci langa padure in Brasov. am dat nas in nas cu un pui de urs destul de mare pe drumul asfaltat din apropierea casei / acolo unde copiii mei se joaca uneori. Acum nu se mai pot juca acolo si nici la plimbare nu mai pot merge in natura. Do something!”.

„Domnule ministru Tánczos Barna, in acest weekend, pe Transfagarasan, am vazut nu mai putin de 13 ursi pe ruta lacul Balea - baraj Vidraru. 13!! Toate animalele asteptau sa fie hranite de masinile care treceau. Ne-am dat foarte usor seama de asta pentru ca se apropiau de masini si miroseau asfaltul dupa ce trecea fiecare masina. Nu reactionau la claxoane. Indepartarea prin alungare funtioneaza doar temporar pentru ca ursii s-au obisnuit sa obtina usor mancare de la curiosii care se simt ca la Zoo pe Transfagarasan. Construiti o campanie de comunicare care sa explice cat de important este ca oamenii sa NU hraneasca ursii. Le facem rau hranindu-i. Apoi, sustineti & obligati ca in locurile frecventate de ursi pubelele sa fie inchise. Este mai simplu si mai putin costisitor sa prevenim decat sa reactionam agresiv.”

„La marginea Sighișoarei precum și în localitatea Daneș ursul atacă noapte de noapte. În ultimele 4 nopți a ucis 4 porci, un berbec și câteva găini. Lumea e disperată și autoritățile locale sunt,, legate de maini". Fenomenul ia amploare! Numa bine!”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • otheh check icon
    Cum ne zice nea ministru, ursu’ nu s-a speriat de ,, oamenii trecatori” . Pai normal, se sperie numai de nemuritori. Ia sa -i fi aparut in fatza Highlander, sa vezi ce filme’ i dadea - se kka pe el de frica ursu’ si se tira in muntzi. Dar, na, cand l-a vazut pe asta , nea minstru, asa trecator cum e, si-a dat in petic. .
    • Like 1
  • Laura check icon
    Ursul de la Bixad este necuvantator dar el a spus in sinea lui: " Ia uite, de dimineata ma intalnesc cu pazitorul meu, Ministrul Mediului. Mergi Dmnule Ministru in pace la locul de munca, unde ai datoria sa ma protejezi si sa te asiguri de biodiversitate, la care eu, un ursulet mic si scump contribui extraodinar de mult. Uite ca nu iti fac rau, pentru ca nu este in intentia mea sa atac fara sa simt un pericol. "
    • Like 2
    • @ Laura
      Totuși cam nesimțit acest Țanțoș, putea să invite ursul la o cafea din termos, cât îi lua, 5 minute?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult