„Mi-a placut gluma cu „cel mai mare urs din Europa””, a comentat pe blogul său vânătorul Adrian Năstase, după ce opinia publică a aflat că Arthur a fost vânat de prințul Emanuel de Lichtenstein.
„Arthur – cel mai mare trofeu din Europa. E o exagerare. Daca am înțeles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul în România a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Și mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a plăcut gluma cu „cel mai mare urs din Europa”. Recordurile în Europa au fost: Cehoslovacia – 367 pct, Bulgaria 375, Croația 448, Iugoslavia 582. Este vorba, într-adevăr, de un trofeu important dar discutăm doar de trofee din Romania, celelalte nu prea există sau poate le-au împușcat în secolele trecute. Daca veți merge la Clubul de vânătoare din Paris, veți vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Când m-am uitat la etichetă, am văzut că fusese vânat în Romania, de un francez, prin anii ’70”, a scris Năstase.
Acesta a ironizat asociațiile de protecția mediului care au făcut public cazul. „Vă rog să nu vă enervați foarte tare citind aceste rânduri. Mă adresez în special celor din asociațiile „patru piciorușe”. Nu am gândit să le afectez finanțările, dar mi s-a părut nedrept că ministrul mediului, Tanczos Barna, să fie pus la zid și lăsat singur în aceasta chestiune”, a susținut fostul premier, care a pledat pentru vânarea urșilor.
„Nu știu cum a avut loc „extragerea” lui Arthur, dacă s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este că prin isteria declanșată de unele ong-uri ecologiste (mai ales din străinătate), vor apărea presiuni legislative interne ce vor determina efecte în lanț. Vânătoarea are ca rezultat, atunci când este rațională, să păstreze un echilibru intre populația de ursi și arealul în care aceștia trăiesc. Acest areal însuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe această suprafață erau estimați 4050 de ursi în 1968, Acum numărul lor este peste dublu în suprafețe despădurite masiv. De ce ne miram că în aceste condiții, ei coboară spre zona de dealuri”, a mai scris Năstase care a susținut că „Isteria cu împușcarea ursului Arthur (nu putea să-l cheme Ion sau Nicu) a cuprins Romania și Europa și acoperă scandalul vaccinărilor”.
În vremurile lui de glorie, Adrian Năstase participa la partide de vânătoare în timpul cărora erau împușcate zeci sau chiar sute de animale sălbatice. În 2005, Năstase a fost invitat de Ion Țiriac, alături de milionari din Europa, la vânătoarea de la Balc la care au fost uciși 185 de porci mistreţi. 23 dintre aceștia au fost împuscați chiar de Năstase, care a fost desemnat cel mai bun vânător.
Fostul premier a mai participat, în 2003, la partida de vânătoare în timpul căruia fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu a fost rănit cu propria armă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si legat de ursi, cum ar fi sa sa avem o gradina zoo cu toti puscariasii diin marea politica vizitata obligatoriu de toti cei carndideaza la alegeri. Banii incasati ar trebui sa mearga la opozitie.