Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vânătorul Adrian Năstase: Mi-a plăcut gluma cu Arthur - cel mai mare urs din Europa

„Mi-a placut gluma cu „cel mai mare urs din Europa””, a comentat pe blogul său vânătorul Adrian Năstase, după ce opinia publică a aflat că Arthur a fost vânat de prințul Emanuel de Lichtenstein.

„Arthur – cel mai mare trofeu din Europa. E o exagerare. Daca am înțeles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul în România a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Și mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a plăcut gluma cu „cel mai mare urs din Europa”. Recordurile în Europa au fost: Cehoslovacia – 367 pct, Bulgaria 375, Croația 448, Iugoslavia 582. Este vorba, într-adevăr, de un trofeu important dar discutăm doar de trofee din Romania, celelalte nu prea există sau poate le-au împușcat în secolele trecute. Daca veți merge la Clubul de vânătoare din Paris, veți vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Când m-am uitat la etichetă, am văzut că fusese vânat în Romania, de un francez, prin anii ’70”, a scris Năstase.

Acesta a ironizat asociațiile de protecția mediului care au făcut public cazul. „Vă rog să nu vă enervați foarte tare citind aceste rânduri. Mă adresez în special celor din asociațiile „patru piciorușe”. Nu am gândit să le afectez finanțările, dar mi s-a părut nedrept că ministrul mediului, Tanczos Barna, să fie pus la zid și lăsat singur în aceasta chestiune”, a susținut fostul premier, care a pledat pentru vânarea urșilor.

„Nu știu cum a avut loc „extragerea” lui Arthur, dacă s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este că prin isteria declanșată de unele ong-uri ecologiste (mai ales din străinătate), vor apărea presiuni legislative interne ce vor determina efecte în lanț. Vânătoarea are ca rezultat, atunci când este rațională, să păstreze un echilibru intre populația de ursi și arealul în care aceștia trăiesc. Acest areal însuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe această suprafață erau estimați 4050 de ursi în 1968, Acum numărul lor este peste dublu în suprafețe despădurite masiv. De ce ne miram că în aceste condiții, ei coboară spre zona de dealuri”, a mai scris Năstase care a susținut că „Isteria cu împușcarea ursului Arthur (nu putea să-l cheme Ion sau Nicu) a cuprins Romania și Europa și acoperă scandalul vaccinărilor”.

În vremurile lui de glorie, Adrian Năstase participa la partide de vânătoare în timpul cărora erau împușcate zeci sau chiar sute de animale sălbatice. În 2005, Năstase a fost invitat de Ion Țiriac, alături de milionari din Europa, la  vânătoarea de la Balc la care au fost uciși 185 de porci mistreţi. 23 dintre aceștia au fost împuscați chiar de Năstase, care a fost desemnat cel mai bun vânător.

Fostul premier a mai participat, în 2003, la partida de vânătoare în timpul căruia fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu a fost rănit cu propria armă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fiecare cu trofeul lui ...
  • Like 0
 • Dna altceva de scris nu aveti decat despre acest individ cu privire de VULPOI,de infractor notoriu,de vagabond de cartier cu ceva scoala pe care el insusi face ceva urat mirositor,un NIMIC uns cu toate alifiile de Ferentari,un batjocoritor la adresa societatii,un MONSTRU care a ocupat postul numai in interesul sau de imbogatire ca talharii la drumul mare.
  • Like 2
 • Primul prim ministru puscarias pentru coruptie al tarii, nu poate fi decat de partea vanatorului, nu a ursului.Prin vanatoare se face o selectie inversa decat cea naturala, ”se recolteaza” ursi mari, trofee, care ar continua sa perpetueze specia cu exemplare capitale, nu cei mici sau bolnavi care raman sa se inmulteasca depreciind specia. La faptul ca ursii si-au pierdut din areal prin despaduriri necontrolate a contribuit si acest individ care daca ar avea un minim de bun-simt s-ar ascunde in gaura de sarpe.
  • Like 1
 • Daca tot ati pomenit (cred ca nu intamplator) de partida de vanatoare din 2003 la care au participat printre altii Adrian Nastase si Ilie Sarbu, socrul lui Viorel, ar fi fost interesant sa ne spuneti care este versiunea care a circulat la vremea respectiva cu privire la imprejurarile in care a fost ranit prin impuscare Iliuta, cu indicarea zonei corpului in care a primit impuscatura cu alice :)
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Trebuia sa isi spuna parearea si "marele fost" prim vanator al tarii. Intr-o privinta are dreptate si anume ca au fost despaduriri masive iar aceastea ar putea fi compensate acum cu fonduri din PNRR. In rest sa se respecte cadrul legal pentru vanatoare, ar fi un inceput.
  • Like 1
 • unul din politicienii mai rasariti de dupa 90, pacat ca s-a sinucis politic prin patronarea coruptiei la cel mai inalt nivel. Pana la urma a fost arestat pentru gainarii cu materiale pentru renovarea casei, jalnic. Arogant si zeflemist pana dincolo de limite. Cu cateva clase peste gainarii politici de astazi, lipsiti de scoala si educatie dar la fel aroganti si nesimtiti.
  Si legat de ursi, cum ar fi sa sa avem o gradina zoo cu toti puscariasii diin marea politica vizitata obligatoriu de toti cei carndideaza la alegeri. Banii incasati ar trebui sa mearga la opozitie.
  • Like 4
 • A vorbit si asta care nu a reusit sa se impuste in cap de la 5 cm,hai sictir !!!
  • Like 5
 • Trebuia sa cuvante si intaiul vanator al tarii care a ratat "marele trofeu" cu simulacrul de sinucidere, atarnarea propriului cap la poarta de la cornu. Marele puscarias al tarii pentru o gainarie si nu pentru faptele criminale faptuite.
  • Like 4
 • Din nou, am demonstrat lumii că România este o țară unde cu bani poți depăși orice reglementare.
  • Like 0
 • În România, avem deja o lungă experiență istorică în ceea ce se cheamă ”Aranjamentul bate regulamentul”. Aici avem un caz clar de corupție cu iz de acoperire legislativă. Derogarea pentru împușcarea unui urs care reprezenta un risc pentru oameni a fost folosită ca acoperire pentru uciderea unui urs care nu era un astfel de pericol și care este protejat prin lege. Din păcate pentru acel urs, s-a lăsat păcălit de cei care au organizat împușcarea lui , fiind atras , într-un fel sau altul, la locul unde a fost ucis (de regulă cu mâncare lăsată periodic în același loc). Așa că ar fi bine să avem pesonalizarea clară a întregului lanț care a făcut posibilă uciderea acestui urs.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult