Peste 2000 de apeluri la 112 provocate de prezența urșilor în zonele locuite de oameni – adică de 8 ori mai multe decât în urmă 4 ani. Atât au numărat până acum autoritățile, iar cifrele sunt într-o continuă creștere - semn că toate măsurile luate nu doar că nu au dat roade, dar par și să aibă un efect invers. Iar și mai grav este că, în multe dintre cazuri, pompierii, polițiștii ori jandarmii ajunși la intervenție nu au făcut nimic ca să alunge animalele. Cum s-a întâmplat zilele trecute, de exemplu, în Săcele (Brașov), când proprietar și forțe de intervenție deopotrivă au privit împreună cum un urs golește cireșul din curte, apoi pleacă liniștit în treaba lui.
Pentru că par să nu se mai teamă de nimeni și de nimic, sălbăticiunile au devenit un real pericol atât pentru noi, cât și pentru gospodarii care își găsesc culturile distruse și animalele sfâșiate. Iar mai mult decât atât, am început să numărăm și din ce în ce mai multe victime omenești.
De ce? Ne explică consultantul pe probleme de biodiversitate al Uniunii Europene, Hervé Lethier, într-un interviu acordat site-ului de știri brasov.net.
E greu să iei măsuri eficiente peste noapte când de mai bine de două decenii facem fix invers. Vă mai amintiți cozile de mașini din Răcădăul anilor 2000, când tot poporul venea la hrănit și pozat urși?! Mno, acum a venit și nota de plată.
Dezastrul a început, spune specialistul, în momentul în care am început să punem mâncare în pădure pentru a hrăni animalele - fie ele urși, mistreți ori căprioare. Iar aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care omul o poate face în relație cu natura: „un urs hrănit este, pe termen mediu și lung, un urs mort”, ne transmite expertul.
Paradoxal, în toată această ecuație, victima este ursul, și nu omul. Ursul a ajuns să fie un pericol pentru om tocmai din cauza intervenției din ce în ce mai invazive a acestuia din urmă în viața pădurii, în cursul natural al lucrurilor.
Pe de altă parte însă, tot oamenii sunt cei care se revoltă: la Covasna au ieșit în stradă, iar în alte zone au început să ia problema în propriile mâini, văzând că autoritățile sunt complet depășite de situație.
Ce se poate face pentru ca urșii să nu mai ajungă în zonele populate de oameni? Ei bine, nu există un răspuns general valabil la această întrebare. Ce este însă clar: soluția e în mâna autorităților de la București, iar decizia trebuie luată de comun acord cu toți cei implicați: vânători, pădurari și ONG-uri deopotrivă.
Lethier vorbește despre un posibil cumul de soluții în managementul urșilor care implică, printre altele, atât vânătoarea, cât și relocarea. Urmărește interviul integral aici pentru a afla care sunt posibilitățile și de unde se poate începe.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
iedeia ca omul e de vina pt ca a produs dezechilibre (printre ele fiind si interzicerea avorturilor la ursi - glumesc - adica lasandui sa se inmulteasca, peste masura, dat fiind protejati!!!) e o prostie, dezechilibre in natura sunt de milioane de ani si fara om, si se regleaza uneori pri disparitii;
depinde a cui viata primeaza in fata legii si a legiutorului (de la oras, satul si protejat de serviciul de paza si protocol)
Cam asta mi-a lasat impresia articolul. De parca ursii din Racadau le-au povestit la toti ursii din tara ca la sate si orase este de mancare. Cand distrugi habitatul , normal ca trebuie sa ajuti animalele sa supravietuiasca , si incerci sa le suplimentezi hrana , in special pe timpul iernii. Dar se vede ca nu stii despre ce vorbesti , dar incerci sa pari intresanta. Nici naiba nu stie cati ursi sunt in Romania , si nici o alta tara nu ii intresata sa fie relocati ursi la ei in tara ( Italia , Germania, Austria , Franta). Acolo unde sunt pradatori mari apar si drame. O fi ei ursi , lei , tigri , crocodili , sau altii. Dar imi place ca francezii iar ne dau noua lectii , ca si cum la ei ar fii raiul pe pamant pentru ursi , cand de fapt nu au nici unul. Imi aduce aminte de cum ne dadeau ei noua lectii despre integrarea romilor inainte de 2004. Cum se descurca acum ei cu romii? Iar acum ne dau lectii despre ursi , iar tu ii mai bagi si in seama.