Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Muncii: Marile companii trebuie să înțeleagă că românii nu sunt sclavii nimănui

Companie.

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus la Antena 3 că "marile companii private trebuie să înțeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui și că trebuie să muncească și ei pe salarii decente”.

Aceasta a susținut că firmele își vor permite să mărească salariile, dacă statul le dă facilități fiscale. „Poate că nu vor putea din primii ani să facă salariile cum sunt în Uniunea Europeană, dar în mod sigur își vor permite să crească toate aceste venituri ale angajaților lor, în condițiile în care statul român le face facilități fiscale”, a afirmat Olguța Vasilescu citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a declarat că își dorește un mediu de afaceri „poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană”.

„Ne dorim de la mediul de afaceri să-i dăm cât mai multe facilități fiscale, să avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană din punct de vedere al fiscalizării, dar în același timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scăzut de la 24% la 19%, din taxa de stâlp care nu se mai colectează, din accizele scăzute la începutul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scăzut de la 16% la 5% și de la anul o să fie zero, în condițiile în care dăm mediului de afaceri toate aceste facilități, ne așteptăm ca banii respectivi să se ducă nu numai în profitul lor, în buzunarul lor, ci să meargă și către partea de investiții, să meargă și către partea de salarizare, ca să poată aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc", a spus Olguța Vasilescu, potrivit sursei citate.

Marja de salarizare în mediul privat pornește de la salariul minim pe economie câștigat de lucrători din industrii precum cea textilă. În anumite sectoare însă, angajații pot câștiga în medie până la 7.137 de lei, salariul mediu net oferit de ING Bank în 2015 angajaților din sectorul bancar, conform datelor prezentate de Ziarul Financiar. IBM oferea, în 2015, salarii medii de 6.471 de lei celor care furnizau consultanță în IT, în timp ce OMV Petrom oferea salarii medii nete de 6.115 lei pentru angajații care lucrau în domeniul extracției de petrol. 

În prezent, un operator la Dacia câștigă un salariu lunar de 5.200 de lei brut, bonuri de masă a căror valoare este din aprilie de 12 lei și o primă anuală de 1.450 de lei brut, arată datele citate de Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult