Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Muncii: Marile companii trebuie să înțeleagă că românii nu sunt sclavii nimănui

Companie.

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus la Antena 3 că "marile companii private trebuie să înțeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui și că trebuie să muncească și ei pe salarii decente”.

Aceasta a susținut că firmele își vor permite să mărească salariile, dacă statul le dă facilități fiscale. „Poate că nu vor putea din primii ani să facă salariile cum sunt în Uniunea Europeană, dar în mod sigur își vor permite să crească toate aceste venituri ale angajaților lor, în condițiile în care statul român le face facilități fiscale”, a afirmat Olguța Vasilescu citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a declarat că își dorește un mediu de afaceri „poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană”.

„Ne dorim de la mediul de afaceri să-i dăm cât mai multe facilități fiscale, să avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană din punct de vedere al fiscalizării, dar în același timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scăzut de la 24% la 19%, din taxa de stâlp care nu se mai colectează, din accizele scăzute la începutul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scăzut de la 16% la 5% și de la anul o să fie zero, în condițiile în care dăm mediului de afaceri toate aceste facilități, ne așteptăm ca banii respectivi să se ducă nu numai în profitul lor, în buzunarul lor, ci să meargă și către partea de investiții, să meargă și către partea de salarizare, ca să poată aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc", a spus Olguța Vasilescu, potrivit sursei citate.

Marja de salarizare în mediul privat pornește de la salariul minim pe economie câștigat de lucrători din industrii precum cea textilă. În anumite sectoare însă, angajații pot câștiga în medie până la 7.137 de lei, salariul mediu net oferit de ING Bank în 2015 angajaților din sectorul bancar, conform datelor prezentate de Ziarul Financiar. IBM oferea, în 2015, salarii medii de 6.471 de lei celor care furnizau consultanță în IT, în timp ce OMV Petrom oferea salarii medii nete de 6.115 lei pentru angajații care lucrau în domeniul extracției de petrol. 

În prezent, un operator la Dacia câștigă un salariu lunar de 5.200 de lei brut, bonuri de masă a căror valoare este din aprilie de 12 lei și o primă anuală de 1.450 de lei brut, arată datele citate de Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult