Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Multinaționalele și corporatiștii, noii „soroși” ai lui Dragnea. PSD a scos cutia cu monștri din '90

Demisia - foto Getty

Foto: Guliver Getty Images

Nimic nu piere, totul se transformă. Așa se va întâmpla și cu toxica Ordonanță 13, care va rămâne în analele istoriei ca un atac direct, iresponsabil și costisitor la adresa democrației din România.

Tot ce s-a întâmplat în ultimele zile ne arată că Guvernul joacă viitorul Romaniei la biliardul politic al PSD - bila neagră a manipulării țintește bila albă a naționalismului pervers, lovind, rând pe rând, încrederea investitorilor (străini și români), a Uniunii Europene, finanțele, bugetul pe care ministrul Finanțelor trebuie să-l scoată basma curată din Parlament. Cum era de așteptat, niciun membru al Guvernului nu pare frământat de întrebarea: „Cine plătește nota?” Nimeni altcineva decât România.

Manipularea la care asistăm în aceste zile pendulează halucinant între ridicol și grotesc, cu unicul scop de a genera și a întreține frica – emoția primordială pe care se bazează toate sistemele autoritare. Și cum orice manipulare are nevoie de un obiect, guvernul a recurs la reîmpachetarea unui vechi, dar bine testat concept: dușmanul extern. 

Frica de dușmanul extern a fost folosită și înainte, și după 1989 în diverse forme și formule. De la teroriștii nevăzuti din timpul Revoluției, până la capitaliștii rapace care aveau să ne ia țara cu japca. Drept care - cum puncta un slogan vechi, dar bun - „noi nu ne vindem țara, o dăm gratis”.

Mesajele cheie ale liderilor PSD din ultimele zile amestecă eficient fapte și întâmplări reale cu speculații generatoare de frică (tehnica tipică a manipulării). Să le luăm pe rând:

Protestatarii sunt manipulați și plătiți pentru că sunt (prea) bine organizați.

Facts: Dacă vreunul dintre sociologii PSD de serviciu s-ar fi obosit sa facă un profil al protestatarilor, ar fi văzut că foarte mulți dintre ei sunt tineri. Deci sunt conectați la gadget-uri și tehnologie, au imaginație, sunt inventivi. Organizarea protestelor s-a facut prin și grație rețelelor sociale, singurele „vinovate” pentru ușurința cu care s-au adunat mereu la aceeași oră, dotați cu cele necesare (pancarte, haine groase etc). Pe Facebook a circulat chiar și un ghid de bună-purtare în timpul manifestațiilor. Așa că, dacă e să găsiți un cap ispășitor, cred că Zuckerberg e de vină. Cât despre proiecțiile de pe clădirile din piață, ele i-au ajutat să-și coordoneze mesajele și acțiunile. Tinerii care le-au făcut nu sunt agenți infiltrați ai vreunei puteri străine dornice să rupă România în două, ci lucrează la o companie specializată în video-mapping pentru evenimente de anvergură. Altfel spus, asta e meseria lor.

Acuzațiile privind manipularea protestatarilor au generat, cum era de așteptat, revolta acestora: dacă ei sunt bine organizați, asta înseamnă că sunt manipulați, dar când PSD își aduce simpatizanții cu trenuri și camioane, nu mai e manipulare?!

Cei care protestează în Piața Victoriei sunt împotriva României.

Aceeași idee falsă și periculoasă a fost vehiculată și în timpul mineriadei din '90 cu grave consecințe asupra viitorului României. Atunci, ca și acum, dincolo de pedala fricii de dușmanul extern, se dorește și decredibilizarea protestatarilor prin afilierea lor unei puteri străine. Din nou, nimic nou sub soare.

Facts: Ceea ce PSD ignoră cu bună știință este că, în Piața Victoriei, sute de mii de oameni au cântat imnul României câteva seri la rând. Protestatarii au cerut demisia Guvernului numai după ce Cabinetul Grindeanu și Liviu Dragnea însuși au răspuns cu sfidare la acțiunea lor pașnică, jignindu-i și umilindu-i, prin astfel de manipulări grosolane.   

Îți recomandăm

Multinaționalele sunt împotriva României. 

Aceast mesaj nu-i deloc întâmplător. Dimpotrivă! Îl completează pe cel de mai sus, susținând povestea manipulării, printr-o logică ascunsă și pe înțelesul electoratului PSD: multinaționalele și-au trimis angajații la protest, pentru că ele, de fapt, ajută dușmanul extern să se infiltreze, să rupă România în două. Alimentând ura și falsul naționalism, PSD face apel la imagini preexistente în mentalul colectiv al unei părți a electoratului său, respectiv la vremurile în care angajații din uzine erau trimiși forțat la defilare pe 23 august. Mai mult, pentru a susține povestea dușmanului extern și a multinaționalelor din spatele protestelor din Piața Victoriei, s-a folosit prezența în piață a CEO-ului Raiffeisen Bank, olandezul Steven van Groningen. Tot acest amalgam de întâmplări reale, speculate ca să susțină frica și ura, ne arată, dacă mai era nevoie, adevărata sorginte a PSD.

Facts1: Hulite acum, o parte dintre aceste multinaționale au apărut odată cu marile privatizări. Este o ironie cât Casa Poporului faptul că cele mai mari privatizări din România - Banca Agricolă, Petrom, BCR, Distrigaz Nord și Sud, Sidex, Electrica (5 din 8 sucursale) - s-au făcut în perioada 2001-2008, când guvernul era condus de Adrian Nastase și, ulterior, de Călin Popescu Tăriceanu. În logica de acum a PSD, am putea spune că ei ne-au băgat „dracu” în casă, după ce au tăiat panglici și s-au lăudat cu privatizări de succes. Falsul patriotism este cu atât mai greu de digerat dacă ne gândim că multe dintre companiile de stat au fost devalizate la sânge până să fie privatizate. Că a fost în timpul guvernării PSD sau Ciorbea sau în epoca Băsescu contează mai puțin pentru că mai mulți dintre politicienii aflați la putere sunt în Parlament de peste două decenii, girând activ sau tacit jafurile care au marcat România.

Facts2: Orice șef de multinațională are dreptul să vină în Piața Victoriei, ca persoană particulară. Piața Victoriei rămâne un loc public, chiar și când e plină ochi de protestatari. La protestele din Washington și Londra împotriva președintelui învestit Donald Trump și, respectiv, a Brexit-ului, au participat, cu siguranță, și șefi de companii, oameni de afaceri, nu doar studenți și ONG-uri. Mai mult, liderii unor companii globale, precum Google și Facebook au luat poziție în mod public față de anumite măsuri ale administrației Trump, cu impact direct asupra activității lor. Da, ei sunt cetățeni americani, veți spune, dar nu cred că toți cei care au protestat împotriva lui Trump sunt. Am convingerea că unii dintre ei au greencard și muncesc în SUA de ani de zile, plătesc taxe și, deci, au dreptul să se exprime liber cu privire la măsurile administrației, atâta timp cât ei cred că le afectează viața.

Facts3: Multinaționalele plătesc taxe în România, au zeci de mii de angajați, majoritatea români, și au un interes direct în stabilitatea mediului de afaceri. Ele sunt primele care simt costul instabilității politice și economice și sunt direct interesate de liniștea pe care o propovăduiește Guvernul. Spre deosebire de PSD, ele nu vor însă liniște cu orice preț. Și în niciun caz cu prețul slăbirii statului de drept. Iar pentru cei care se vor grăbi să spună că le țin partea, trebuie să precizez că nu lucrez și nu am lucrat niciodată într-o multinațională. Nu e un secret ca multinaționalele au un singur Dumnezeu - profitul - și acționează cam peste tot la fel. Cât fac bine și cât încalcă din regulile sociale, e o altă discuție. Într-un stat de drept puternic, ele știu însă că orice încălcare a regulilor costă.

Folosindu-se deci de povestea „dușmanului extern”, coaliția puterii urmărește un singur lucru: să ne unească într-o spaimă paralizantă, în fața unui dușman invizibil, pentru ca, astfel, să-i acceptăm deciziile fără să cârtim prea mult. Un fel de „Dormi liniștit, PSD veghează pentru tine.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Claudiu check icon
    Cu cat PSD si alte formatiuni ca ei exagereaza mai mult cu asemenea atacuri nesimtite la adresa democratiei elementare, cu atat mai bine! Desigur, cu conditia ca spiritul civic sa fie macar atat cat s-a dovedit ca este in ultimele 2 saptamani sa zicem. Daca totul zacea amorf ca in ultimii 25 ani si se tot fura intr-o veselie si doar cativa ziaristi mai scriu cateceva dar mai nimeni nu iese la demonstratie si proteste, atunci Romania este terminata.
    Provocarile de acest gen sunt foarte bune pana la urma, doar in lupta se vede cu adevarat care cine este si ce poate, nu pe bancile academiei militare .... In Anglia si alte tari cu o democratie asezata la inceput tot asa a fost, s-a lasat cu lupte de strada si sange. Noi vedem acum dupa sute de ani doar rezultatele democratiei lor si cascam gura de admiratie, dar si la ei la inceputuri era ca la noi acum. Asta este, nu poti face ompleta fara sa spargi ouale! Democratia nu o inveti din carti, ci pe strada cu pancarta in mana!
    • Like 0
  • Citat dintr-un articol hotnews -" PS: In lupta cu multinationalele, PSD si ALDE mai trag o copita Occidentului hain, arunca inca o anatema asupra strainilor care atenteaza mereu la linistea tarisoarei. Dusmanul extern, vechiul truc folosit de toate regimurile autoritare pentru a explica printr-o mistificare grosolana orice act de contestare indreptat impotriva regimului. Dragnea si Tariceanu doresc prin fiecare gest, decizie si declaratie sa se rupa de facto de Occident si de valorile UE. "( http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21594923-propaganda-psd-despre-mitingurile-organizate-multinationale-bazata-trei-stiri-false-uraste-psd-etica-din-corporatii.htm)
    Ultima fraza mi se pare groaznica prin ceea ce dezvaluie. Ce vor astia doi, sa iesim din UE? Sa fim ca Moldova, saraca? Ce naiba se ascunde in capetele lor?
    • Like 0
  • Curios cum de vobește PSD de pericolul corporatist taman acum, și nu în urmă cu mulți ani (când majoritatea celor din piața Victoriei erau copii), pe vremea când, ce coincidență, se afla tot în fruntea țării. Și când industria românească a fost prăduită și apoi vândută pe nimic. Răbdători, corporatiștii au așteptat să se întâmple aceasta, doar știau scenariul și știau cu cine au de-a face. Apoi, una din condițiile intrarii în UE a fost și: ”dați încoace economia”. O dăm, dar depinde cum, au răspuns Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, ba chiar și Bulgaria. Din fostele țări ale blocului sovietic, numai România condusă de ”emanații” din 1989 s-a vândut ca o prostituată zgribulită. Așa se face că nu mai producem nimic, nu că înainte aveam cine știe de industrie competitivă dar, orișicât, un plan coerent putea recapacita unele sectoare ale economiei astfel încât să nu fie prezente pe piață numai gunoaie chinezești. De produs, produc acum în România corporatiștii. Majoritatea nu sunt Maica Tereza, ci niște entități lacome, care țintesc profitul cu orice preț, măna de lucru ieftină, cât mai ieftină, și tot tacâmul. Încă odată, un partid SOCIAL-DEMOCRAT avea datoria să negocieze cum, ce și până unde pot întinde coarda corporațiile. A, evident, despre un plan B nici nu s-a pus vreodată problema. Bau-baul cu oamenii din piață scoși la miting de corporatiști îi țintește tocmai pe acei oameni care au ”beneficiat” de privatizările sub guvernarea PSD, adică cei care au lucrat o viață aproape în industria și agricultura moștenite de la Ceaușescu și apoi s-au trezit pe drumuri având puține opțiuni în afară de șomaj sau pensii mizerabile. Numai că întărâtarea părinților împotriva copiilor nu a ținut, plus că e și frig. Pe de altă parte, dacă un director de corporație ar vedea domeniul și vila președintelui PSD, ar rămâne gură-cască. Sau averile baronilor PSD, sindicaliștilor vopsiți etc. Și apoi să le compare cu traiul românului de rând, de grija cărua se perpelesc acum Dragnea& Tăriceanu. Oare cei doi nu folosesc produse corporatiste? Judecând după luxul în care trăiesc, ba bine că nu. Păi dacă tot ”automobilistul” Tăriceanu îl tot îngână pe baronul PSD (îngână orice, numai să nu plece acolo unde i-e locul), eu zic să le spună răspicat celor de la Renault: plecați de aici, n-avem nevoie de corporații! Iar cele câteva zeci de mii de șomeri care ar rezulta să fie făcuți membri PSD. Pe viață.
    • Like 1
  • Apropo de faptul că se tot vehiculează ideea că multinaționalele manipulează și scot oamenii în stradă.

    Haideți sa facem un lucru simplu, haideți să spunem că "multinaționalele" sunt același lucru cu "investițiile străine". Doi termeni, același lucru. Ia vedeți, găsiți ceva despre investițiile străine în programul de guvernare al PSD ?

    Să vă dau câteva extrase:

    "Consolidarea diplomaţiei economice, prin stimularea schimburilor comerciale, atragerea de investiţii străine [..] "

    "Vom încuraja capitalul autohton în același timp cu o strategie consistentă de atragere a investițiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată."

    "[..] acordarea de facilități pentru investiții private, indiferent de natura capitalului social ( autohton sau străin)"

    "Program privind atragerea de investiții străine cu valoare adăugată ridicată, inclusiv prin consolidarea diplomației economice."

    Toate aceste pasaje sunt extrase din programul de guvernare PSD. Înlocuiți "investiții străine" cu multinaționale.

    Înțelegeți absurdul situației ? Pe de o parte vor să le aducă în țară, pe de altă parte le afurisesc că divizează țara. Cine manipulează ?
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Multinationalele si investitiile straine sunt, totusi, doua lucruri diferite, desi se interesecteaza pe un anumit palier. Nu inteleg la ce va referiti cu "cine manipuleaza?" :)
      • Like 1
    • @ Adina Sadeanu
      De dragul discuției, credeți că referirile din programul de guvernare la "investiții străine" pot fi echivalate cu "multinaționale" sau nu?

      La ce altceva s-ar putea referi ? Fonduri de investiții ? Sau ce ?

      Întreb de curiozitate și pentru clarificare.

      Sugeram că domnii de la guvernare manipulează...
      • Like 0
  • Argumentata analiza insa nu sunt in totalitate de acord cu ea. Manipulare este si de o parte si de alta! In sua intr-adevar celebritatile, mari oameni de afaceri au protestat impotriva politicii lui trump fata de imigranti, deci fata de o politica sociala, fata de atitudinea impotrina unor oameni mai putin norocosi. Nu stiu daca mark zuckerberg a protestat cand trump a schimbat procurorul general sau cand a atacat un judecator. La noi protestele sunt fata de o politica penala care conform constitutiei nu poate fi facuta de popor... acum daca multinationalele au fost bune pe timpul lui nastase nu inseamna ca tb continuat asa ca aceasta a fost decizia politica de acum! "Interesul national" se mai poate schimba! argumentul pt care vrem in continuare multinationale nu e ca au fost aduse de psd alde! Argumentul este legat de beneficiile aduse de aceste! Unde era dacia inainte de vanzarea catre renault ai unde este acum? Cate locuri de munca au creat pe orizontala si verticala? Petrom era o gaura neagra iar acum are profit distruie dividende statului actionar si impozite pe profit si pe forta de munca! Daca aceste companii ar trece inapoi la stat ar mai avea oare aceeasi performanta? Nu tb insa sa cadem nici in partea cealalta in care le facem toate poftele, nu le controlam ca rup ambasadorii usile ministrilor... Capitalul romanesc intr-adevar este supracontrolat in comparatie cu multinationalele! Am avut Dosarul din fotbal, lasat cu condamnari grele pt ca fotbalistii erau vanduti unor offshoruri pe nimic si apoi offshorurile incasau grosul! Credeti ca multinationalele procedeaza altfel? Platesc intr-adevar taxele pe munca insa o mare parte a profitului este externalizat inainte de a fi impozitat prin tot felul de contracte cu societatile mama sau cu offshoruri! De ce ar plati dacia imaginea marcii catre renault? Pe masini este sigla dacia nu renault! Omv la fel! Ati vazut vreun dosar de evaziune fiscala, vreun control prin care linse dau jos din cheltuieli pt ca nu sunt justificate, vreo mare amenda? A fost la lukoil ca sunt rusi si stiti si voi. In rest controale la firmele romanesti unde chiar daca sunt ok vine inspectorul si spune ca nu se poate sa plece fara sa dea o amenda. Nu-l lasa seful! Isi permite sa faca asa ceva la multinationale?
    • Like 1
    • @
      Intelegeti ce vreti si cat puteti. Recititi postareamea si poate din a doua incercare reusiti sa intelegeti totusi ce am spus eu pt ca in nici un caz nu am spus ce ati inteles dvs! Daca tot nu reusiti nici a doua oara poate a treia a patra reusiti! Din pacate in romania se pare ca analfabetismul functional este destul de ridicat, pt ca altfel nu imi pot explica cum ati inteles dvs asa ceva din postarea mea!
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Eu nu am zis ca "multinationalele au fost bune pe timpul lui Nastase." Si nu spun ca sunt perfecte. Dar sifonarea profiturilor o fac peste tot in lume si nu vom schimba noi asta. Da, de acord, anumite companii erau gauri negre -- Dacia, Sidex sunt doua exemple. Mi se pare insa ca a le ataca in felul asta, intr-un context politic, este pagubos si ineficient (pe cine ajuta?). Exemplele date de dvs. arata, inca o data, ca avem un stat de drept slab. Altfel, am putea sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului... sau sa-i luam cand e cazul.
      • Like 1
    • @ Adina Sadeanu
      Nu le-am atacat. Am evidentiat mai intai beneficiile prin faptul ca nu mai avem gauri negre pt buget si ca s-au creat locuri de munca pe orizontala si pe verticala si am spus ca nu tb sa cadem insa intr-o capcana datorita acestor beneficii! Da peste tot in lume fac asta, peste tot in lume dau si ele spaga... tb sa tragem si noi de pe ele cat putem asa cum trag si ele de pe noi. Tb sa fie un echilibru...
      • Like 1
    • @ Laurentiu
      Nu ma referam la dvs. cu atacul, ci la liderii PSD. Sorry pt confuzie. Nu cadem in capcana aici - tocmai de aceea am zis ca au bubele lor. Dar sa le folosim pe post de sperietoare politica, asta e prostie curata.
      • Like 1
    • @ Laurentiu
      Laurentiu, mi se pare mie sau tu esti genul care spune peste tot: da, aveti dreptate, Psd e rau, dar si ailalti sunt ai dracului? Pentru ca daca e asa, esti unul dintre cei destepti, un pesedist destept sau poate doar un CTP care cauta mereu nodul din papura. Dac esti un pesedist destept, bravo tie - fiti mai multi! Ideea este ca tu vei arunca mereu cu noroi in ambele tabere. Or cred ca decat sa facem asta, e important sa ne situam de o anumita parte, chiar daca gresim, pentru ca altfel, cream confuzie si nu mai stim sa deosebim nici macar griul de negru. Acest tip de discurs este cel preferat de puterea care vrea sa adoarma spiritul treaz al celor destepti de cealalta parte a baricadei. Numai bine!
      • Like 0
    • @ Cami Bruj
      Eu cred ca important este sa fim cat de cat obiectivi. Sa avem curajul sa recunoastem si cand gresim noi sau cei pe care ii sustinem! Am votat iohanis dar asta nu inseamna ca tb sa fiu de acord cu tot ce face si daca il critic nu inseamna ca arunc cu noroi! Nu avea ce cauta in piata! Da multinationalele sunt bune dar nu sunt nici zei carora tb sa le aducem ofrande... Nu toti psdistii sunt rai, ordonantele pe mine nu ma deranjeaza se pot imbunatatii (eu am fi facut o propunere), in schimb au gresit pe comunicare! Pt tine psdistii sunt prosti, eu zic ca sunt mai destepti decat cei care au stat acasa, macar au inteles ca rolul lor intr-o democratie sa mearga la vot! Nu stiu daca critica constructiva este aruncat cu noroi... Tipul de discurs pe care il vrei tu sa te situezi de o parte chiar daca nu e bine exista in partide, poate in dictatura. Daca as fi psdist ce sa fac sa sustin ca dragnea nu scapa de o acuzatie cand de fapt el scapa?? Eu cred ca e bine sa ne exprimam punctul de vedere si sa avem curajul si demnitatea analizam obiectiv, macar luam o decizie in cunostiinta de cauza nu in minciuna sau ca asa e curentul...
      • Like 0
    • @ Adina Sadeanu
      Liderii politici in general sunt in continuare in campanie. Iar populismul, tabloidizarea nu ne vor aduce bine. Dezbinarea tineri-batrani, corporatisti-bugetari... Da avem un stat de drept slab! Tocmai acest stat de drept slab il apara acum iohanis&compania dar si protestatarii! Csm se sesizeaza la orice declaratie a unui politician dar la coldea&kovesi&ghita n-a avut nici o parere! Sustin dna dar as vrea sa vad niste dosare cu prejudicii mai serioase, de care stim cu totii numai ei nu, nu dosare instrumentate de tolontan! Sau sa o schimbam pe kovesi cu tolontan! Poate se intareste statul de drept...
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      E bine ca nu sunteti in total de acord :). O fi manipulare de-o parte si de alta, dar pe mine, azi ma intereseaza ACEASTA manipulare pe care o face cei aflati ACUM la putere, ca sa poata da o lovitura statului de drept.
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Nu cred ca liderii politici sunt in campanie -- unii vor cu orice pret sa-si apere pielea si sa evite puscaria, in timp ce restul se opun. Cam despre asta-i vorba. Tolontan e un foarte bun si necesar "caine de paza" al democratiei (ca sa folosesc o sintagma cunoscuta cu privire la presa). DNA si Kovesi sunt alta discutie. Sa nu mai facem ghiveci, va rog, ca ducem totul in derizoriu si ridicol.
      • Like 0
    • @ Adina Sadeanu
      Eu am alta parere cu aceste ordonante. Da ar fi ajutat niste oameni sa scape de puscarie. Cei mai multi insa ar fi fost functionari publici, nu parlamentari, ministri... Nu fac parlamentarii abuz in serviciu de doar 200000 lei. In plus in afara tarii, ca tot vrem o tara ca afara, nu se face puscarie nici pt prejudicii mai mari, daca le recunosti, le platesti.... in tarile civilizate exista acele bratari electronice si poti sa ispasesri pedeapsa acasa sau doar in wweekend... La noi setea de sange, sa-i vedem la puscarie eventual la ocna sau trasi in teapa este prea mare! In afara se concentreaza pe recuperarea banilor si penalizarea tot pecuniara! Asa ii descurajezi! Nu-i descurajezi daca ii lasi sa fure milioane apoi le stabilesti un prejudiciu de 100000 lei si le dai 2 ani cu suspendare! Si oricum cei care fac abuz in serviciu intentionat nu fac fara sa ia mita! Deci dna are pt ce sa ii ia... daca lui dragnea i se poate imputa doar un prejudiciu de100000 lei ne intoarcem la discutia cu ce face dna! Hai sa facem o paralela in mediul privat/fiscal: 2 inspectori fiscali costa statul roman undeva la 20000 lei pe luna, se justifica economic pt stat ca acestia sa mearga la controale la buticari? Cand a fost nebunia cu bacsisul, si s-a mers organizat in cluburile din mamaia, intr-un singur weekend au fost incasari cat declarasera tot anul anterior!!! Tot asa si cu dna, as vrea sa vad lupta cu marea coruptie, lupta cu darea si luare de mita! Nu acuzati oameni de afaceri ca au prejudiciat statul roman fara sa fie acuzati ca au dat mita! Omul de afaceri tb sa faca bani indiferent cu cine face afaceri! Daca nu da mita atunci este doar un bun negociator nu prejudiciaza statul si nu e nici complice la abuz in serviciu... Nu stiu ce vom face cand se va dovedi ca aceste modificari sunt necesare. Tehnic asta a cerut ccr, dar nimeni nu a facut o analiza si o discutie/dezbatere tehnica... e foarte mult de discutat pe aceasta tema.
      PS: nu sunt si nici nu am fost angajat la stat, nu fac si nu am facut vreodata afaceri cu statul (tocmai pt ca am vazut ca e f usor sa fii acuzat oricand de orice), nu am si nici nu am avut rude in vreuna din cele 2 situatii...
      • Like 0
  • Raționament corect și cu dovezi concrete pe care oamenii, nu știu cum ar face, dar, le uita!
    • Like 0
  • Game over! Azi noapte, în jurul orei 00.20, pe finalul emisiunii moderate de Rareș Bogdan, Ofițerul SRI Iulian Fota, fost consilier prezidențial la Cotroceni, în prezent Director al Academiei Naționale de Informații, pe fondul unui ego exacerbat și al entuziasmului din studio, a afirmat că RĂZBOIUL SE DUCE ÎNTRE PSD ȘI NOI. Cu acest prilej, s-au clarificat speculațiile care plasau în mod fals, în spatele operațiunii de răsturnare a ordinii constituționale din România, multinaționalele, agenturile străine, pe ruși, pe Soros sau alte forțe oculte. Este limpede: planificatorul și regizorul spectacolului este SRI. Domnul Fota a continuat: RĂZBOIUL SE DUCE ÎNTRE PSD ȘI ȚARĂ. Deci, silogistic, SRI, și numai SRI, reprezintă ȚARA cu adevărat. Campania de păstrare a puterii de către SRI începuse încă din ultimele luni de mandat ale președintelui Băsescu, atunci când SRI a făcut jocurile pentru impunerea unui nou președinte dezirabil, pentru compromiterea tuturor celorlalți contracandidați semnificativi (Crin Antonescu, Ponta), pentru crearea unui sistem inexpugnabil al justiției controlate și, prin mâna înarmată a DNA, pentru împiedicarea afirmării și inculparea oricărui lider politic din afara sistemului (Dragnea, Tăriceanu, Orban). Totuși, alegerile locale și parlamentare au fost un eșec pentru SRI (și pentru partidele aflate în siajul său, PNL și pupila USR) care, în mod surprinzător, nu a putut controla eficient votul românilor, dar, chiar și în condiții neprielnice, SRI s-a repliat, pentru că întotdeauna au dezvoltat planuri de contingență (demiterea generalului Coldea a făcut parte dintr-un asemenea plan). S-a sperat ca guvernarea să poată fi controlată prin acoperiții din PSD. Din momentul în care Dragnea a exclus din guvern oamenii SRI, neacceptând controlul serviciului, și dorind să păstreze puterea numai pentru el, soarta lui a fost pecetluită. Defectarea lui Sebastian Ghiță, tăierea bugetului SRI și activarea comisiei de control parlamentar, pe care, pentru prima dată, nu o puteau controla total (ci doar parțial, prin acoperiți ca Cezar Preda), i-a convins că operațiunea de răsturnare a PSD de la putere nu mai putea fi amânată. Lovitura a fost magistrală. Vă spun, cu ochi de profesionist, că puține servicii de informații din lume ar fi putut realiza o asemenea operă de inginerie socială. Cred că SRI a câștigat respectul și a stârnit invidia comunității de intelligence internaționale pentru ce a realizat, din punct de vedere operațional și tehnic (în nici un caz legal). Rețeta este una de sorginte americană, dar realizată de specialiști autohtoni (poate s-au implicat și serviciile SUA, dar nu direct, ci prin contractori), de aceea se pot observa câteva asemănări metodologice cu alte operațiuni similare, desfășurate în alte țări (lasere, imn, direcționarea temelor și mesajelor cheie în funcție de etapele de planificare, sincronizarea în teren, organizarea nodurilor de rețea web și a gherilei mediatice, coordonarea acțiunilor interne cu cele la nivel internațional, fie instituțional, fie public). Tot acest război imagologic și mediatic a fost dublat de activarea maximală a rețelei acoperite din instituțiile statului: Ministerul Public, DNA, partide, președinție, și de sprijinul logistic necesar (finanțare prin firmele proprii, echipamente de telecomunicații). Nimeni, în afara unui actor instituțional nu ar fi fost capabil de un asemenea nivel de coordonare! Nimeni din afara țării nu ar fi avut forța, agenții de teren, resursele materiale, platformele si influencerii online, cunoașterea fină a mentalității publicului țintă, la scară națională, ca să poată pune în aplicare un asemenea plan complex! Oamenii din piețe sunt floarea intelectuală a acestei țări: tineri, energici, inteligenți, creativi. Dar aceste calități nu îi fac imuni la manipulare! Trebuie doar să știi să aplici rețeta corectă! Odată stabilit cadrul (framework-ul) de gândire, SRI i-a lăsat pe protestatari să evolueze liber, ceea ce au și făcut, într-un mod absolut remarcabil! Cred că și SRI a fost uimit de eficiența lor și de viteza de propagare a agendei prestabilite! SRI a intervenit doar pentru a supraveghea evenimentele în teren și a redirecționa mesajele în punctele de inflexiune dintre etape: de la „Jos amnistia!” la „Abrogare!”, apoi „Demisia!” (direct a guvernului, observați că cea a ministrului justiției nu a prezentat interes) și, în fine, „PSD trebuie să plece!”. În paralel, au fost descurajate contramanifestațiile, pentru a nu fi scăpată situația de sub control! Întrebarea fundamentală este: reprezintă SRI paznicul ultim al democrației românești? Ce este mai importantă? Încălcarea oricăror norme democratice și legale pentru a păstra țara pe un drum corect, atunci când ea încape pe mâini nepotrivite? Sau respectarea strictă a normelor democratice și a jocului politic, indiferent de rezultatul acestui joc, chiar dacă țara ar fi condusă de oameni nepotriviți sau într-o direcție greșită? Această dilemă îi frământă atât pe români cât și pe americani în aceste zile. Vor urma francezii. Eu întreb altfel: merită sistemul încrederea românilor de a fi garantul jocului democratic și ultimul decident privind soarta țării, sau aceasta este o anomalie care va distruge democrația românească în mod ireversibil? Adică SRI chiar știe ce face sau doar are o nemărginită aroganță în a-și imagina că știe ce face? SRI este expresia supremă a patriotismului sau e un conglomerat de interese meschine, avid după o putere fără un scop înalt? Nu am certitudinea unui răspuns. Ce cred deocamdată, este că SRI (și sistemul, prin extensie) are forța, știința și inteligența de a împiedica ruperea României de către orice agresor străin, chiar dacă va face acest lucru doar pentru a-și apăra propria vacă de muls! Ce va urma? Probabil singura șansă a PSD-ului de a se menține la putere va fi să propună un nou guvern, a cărui componență și autonomie față de nucleul de putere al lui Dragnea să mulțumească criteriile SRI. Sau să intre în război total cu sistemul, prin suspendarea președintelui. Dar pentru asta îți trebuie mult curaj și inteligență, ceea ce conducerii PSD îi lipsește. Dacă ar fi fost Băsescu în situația asta, ar fi făcut-o fără ezitare! Așa, istoria își va aminti doar de o paranteză luminoasă a destinului României!
    • Like 3
    • @ Alfred Vasilescu
      Desi sunt inca un sustinator al DNA si ma tem de o guvernare PSD, rationamentul Dvs imi pare din ce in ce mai plauzibil. Dilema avansata de Dvs o impartasesc:
      oare este SRI-ul aparatorul Binelui gata sa loveasca, cu tehnicile specific-neortodoxe, in factorii politici si institutiile pe care le considera daunatoare Romaniei? oare trebuie sa existe foruri trans-politice care ca corecteze eventualele emanatii ale hazardului democratic? Din pacate, democratia nu poate garanta alegerea celor mai buni si etici reprezentanti ai natiunii, poate da rateuri periculoase. Dar putem lasa institutii care sa actioneze din umbra fara niciun control, invocand lehamitea fata de clasa politica? Oare puterea absoluta nu corupe absolut?Un lucru nu mi-e clar.. Cum a reusit SRI sa determine PSD-ul, sau pe unii membri din Guv, sa adopte OUG-ul care a fost declansatorul miscarilor de protest? Sa fie OUG-ul provocat de SRI sau doar vazut ca oportunitate? Daca Ghita era agent, de ce DNA-ul, prieten al SRI, a inceput sa-l ancheteze? De ce organele de presa inamice ale SRI&DNA mint cu atata seninatate? M-am uitat pe A3 si RTV si n-au facut mai deloc vorbire de protestele din tara, s-au concentrat numai pe Bucuresti.Oare un SRI si un DNA atat de malitioase si puternice n-ar putea fabrica dosare mai consistente personajelor politice pe care nu le agreeaza, care sa impuna oprobiul definitiv al societatii si pedepse judecatoresti f aspre?
      • Like 1
    • @ Alfred Vasilescu
      Mircea S check icon
      Domnule se vede ca au revenit israelienii aia la PSD. Deja nu mai suntem soroisti, hipsteri, huligani etc. Deja suntem " floarea intelectuală a acestei țări: tineri, energici, inteligenți, creativi.(mai putin Mihai Sora tanar dar de)". O sa sara in sus sotia de bucurie. Nu stiu cine e nenea ala din emisiune dar daca a fost consilierul lui base mult timp e de fapt Ghita sau Nuti travestit. Ma bucura faptu ca si dvs ati gasit lasere si noduri de retea la PeNeTeu. Totusi pe un guvern necontrolabil s-a bagat singura ordonanta aia si prima varianta s-a mai si scris singura pe calculatorul secretarei (sau ce e) lui Dragnea de la Senat. Si guvernul ala, fara sereisti si curat al naibi, nici nu s-a prins si a mai si sustinut-o. Succederea de mesaje a fost indusa si in niciun caz rezultatul arogantei lui Dragnea& comp, Antena3, RTV si restul . Stiu ca e aiurea cand ai un segment de populatie activ si tanar care de-al dracu nu vrea sa se uite la TV dar asta e. Sunt unii mai la est care pot da meditatii pe tema asta.
      Sincer daca acest guvern e curat dar atat de prost prefer sa ma conduca SRI. Pe bune.
      Ca si SRI are bube si factiuni sunt total de acord dar sa nu exageram. Cat despre Coldea nu prea se stie. Mie imi pare mai mult un Trosca

      • Like 1
    • @ Alfred Vasilescu
      Filbert check icon
      Domnu' profesionist, nu te opri aici, e pacat. Zi si ca tot organizarea magistrala a aranjat ca inocentii din guvern sa fie teleprogramati prin nodurile web sa treaca in 2 secunde oug13 dupa 10 noaptea fara sa fie pe nici o ordine de zi si s-o publice in MO dupa miezul noptii. Reptilienii SRI l-au lobotomizat pe ciordache ca sa spuna 'alta intrebare!' la fiecare 4 vorbe. Cei care fumeaza cine stie ce si imagineaza SRI-uri si binoame atotputernice - credeam ca e doar 'maestro' cristoiu da' vad ca are concurenta - uita ca lumea s-a infuriat nu de la intentia de a modifica Codul Penal ci de la felul in care au facut-o, dupa ce au confirmat in repetate rinduri lui Iohannis, in vazul intregii tari, ca nu vor folosi ordonanta de urgenta pentru a-si atinge acest scop iar modificarile nu vor fi cu dedicatie.
      • Like 2
    • @ Neacsu Laurentiu
      Ordonanța este o mare prostie a PSD-ului. Dragnea a generat-o, pentru el și colegii săi cu dosare penale, din aroganță și eroare de percepție privind forța de reacție a sistemului. Ghiță a defectat. De aceea, DNA a fost pus să îl ancheteze. Este plauzibil să fi fost sprijinit fie de o forță care să se opună evoluțiilor aberante din SRI față de interesul național, fie de una care și-a dorit puterea serviciului pentru ea însăși. Cât despre politica editorială a posturilor TV, aceasta s-a radicalizat, ca și societatea de altfel. Unele mai mult, ca RTV sau Realitatea TV, altele moderat, ca Antena 3, B1, Digi TV și chiar Pro TV. În fine, DNA ar putea fabrica dosare mai ridicole decât cele anterioare, după cum a dovedit în ultimul timp, prin anchetarea membrilor guvernului, pentru că au dat OUG 13! Dar aparența democratică trebuia păstrată. Altfel, ridicând lumea de pe stradă cu duba neagră, cum ar mai fi convins străinătatea că făceau doar anticorupție, nu poliție politică?
      • Like 1
    • @ Mircea S
      Știu că e tentant să preferați oameni inteligenți din SRI unor politicieni dubioși, pe care trebuie să stai cu ochii ca pe butelie. Dar altă soluție legală nu există. Așa e democrația. Serviciile supraveghează, dar nu trebuie să conducă ele nemijlocit țara, pentru că astfel nu ar mai avea nicio contraputere, și ar face orice i-ar tăia capul. Dacă mâine va veni la conducerea SRI unul ca Dragnea? Cine i s-ar mai putea opune? Nici măcar piața. Nici măcar votul. Nimic.
      • Like 1
    • @ Filbert
      Repet răspunsul dat domnului Neacșu. Ordonanța este o mare prostie a PSD-ului. Dragnea a generat-o, pentru el și colegii săi cu dosare penale, din aroganță și eroare de percepție privind forța de reacție a sistemului. Au încercat să îl fenteze pe Iohannis, și s-au fentat pe ei. Cât despre restul afirmațiilor mele, nu au nicio legătură cu teoriile fanteziste sau ale conspirației pe care le presupuneți. Doar cu CV-ul.
      • Like 1
  • check icon
    „Ca să vă sperie mai bine părinții, PSD a scos cutia cu monștri din '90”

    Apud o socoteală elementară, părinți de speriat cu acele pesedisme sînt tinerii și liberii din 1990.
    Greșesc pe undeva?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult