Foto: Guliver Getty Images
Nimic nu piere, totul se transformă. Așa se va întâmpla și cu toxica Ordonanță 13, care va rămâne în analele istoriei ca un atac direct, iresponsabil și costisitor la adresa democrației din România.
Tot ce s-a întâmplat în ultimele zile ne arată că Guvernul joacă viitorul Romaniei la biliardul politic al PSD - bila neagră a manipulării țintește bila albă a naționalismului pervers, lovind, rând pe rând, încrederea investitorilor (străini și români), a Uniunii Europene, finanțele, bugetul pe care ministrul Finanțelor trebuie să-l scoată basma curată din Parlament. Cum era de așteptat, niciun membru al Guvernului nu pare frământat de întrebarea: „Cine plătește nota?” Nimeni altcineva decât România.
Manipularea la care asistăm în aceste zile pendulează halucinant între ridicol și grotesc, cu unicul scop de a genera și a întreține frica – emoția primordială pe care se bazează toate sistemele autoritare. Și cum orice manipulare are nevoie de un obiect, guvernul a recurs la reîmpachetarea unui vechi, dar bine testat concept: dușmanul extern.
Frica de dușmanul extern a fost folosită și înainte, și după 1989 în diverse forme și formule. De la teroriștii nevăzuti din timpul Revoluției, până la capitaliștii rapace care aveau să ne ia țara cu japca. Drept care - cum puncta un slogan vechi, dar bun - „noi nu ne vindem țara, o dăm gratis”.
Mesajele cheie ale liderilor PSD din ultimele zile amestecă eficient fapte și întâmplări reale cu speculații generatoare de frică (tehnica tipică a manipulării). Să le luăm pe rând:
Protestatarii sunt manipulați și plătiți pentru că sunt (prea) bine organizați.
Facts: Dacă vreunul dintre sociologii PSD de serviciu s-ar fi obosit sa facă un profil al protestatarilor, ar fi văzut că foarte mulți dintre ei sunt tineri. Deci sunt conectați la gadget-uri și tehnologie, au imaginație, sunt inventivi. Organizarea protestelor s-a facut prin și grație rețelelor sociale, singurele „vinovate” pentru ușurința cu care s-au adunat mereu la aceeași oră, dotați cu cele necesare (pancarte, haine groase etc). Pe Facebook a circulat chiar și un ghid de bună-purtare în timpul manifestațiilor. Așa că, dacă e să găsiți un cap ispășitor, cred că Zuckerberg e de vină. Cât despre proiecțiile de pe clădirile din piață, ele i-au ajutat să-și coordoneze mesajele și acțiunile. Tinerii care le-au făcut nu sunt agenți infiltrați ai vreunei puteri străine dornice să rupă România în două, ci lucrează la o companie specializată în video-mapping pentru evenimente de anvergură. Altfel spus, asta e meseria lor.
Acuzațiile privind manipularea protestatarilor au generat, cum era de așteptat, revolta acestora: dacă ei sunt bine organizați, asta înseamnă că sunt manipulați, dar când PSD își aduce simpatizanții cu trenuri și camioane, nu mai e manipulare?!
Cei care protestează în Piața Victoriei sunt împotriva României.
Aceeași idee falsă și periculoasă a fost vehiculată și în timpul mineriadei din '90 cu grave consecințe asupra viitorului României. Atunci, ca și acum, dincolo de pedala fricii de dușmanul extern, se dorește și decredibilizarea protestatarilor prin afilierea lor unei puteri străine. Din nou, nimic nou sub soare.
Facts: Ceea ce PSD ignoră cu bună știință este că, în Piața Victoriei, sute de mii de oameni au cântat imnul României câteva seri la rând. Protestatarii au cerut demisia Guvernului numai după ce Cabinetul Grindeanu și Liviu Dragnea însuși au răspuns cu sfidare la acțiunea lor pașnică, jignindu-i și umilindu-i, prin astfel de manipulări grosolane.
Multinaționalele sunt împotriva României.
Aceast mesaj nu-i deloc întâmplător. Dimpotrivă! Îl completează pe cel de mai sus, susținând povestea manipulării, printr-o logică ascunsă și pe înțelesul electoratului PSD: multinaționalele și-au trimis angajații la protest, pentru că ele, de fapt, ajută dușmanul extern să se infiltreze, să rupă România în două. Alimentând ura și falsul naționalism, PSD face apel la imagini preexistente în mentalul colectiv al unei părți a electoratului său, respectiv la vremurile în care angajații din uzine erau trimiși forțat la defilare pe 23 august. Mai mult, pentru a susține povestea dușmanului extern și a multinaționalelor din spatele protestelor din Piața Victoriei, s-a folosit prezența în piață a CEO-ului Raiffeisen Bank, olandezul Steven van Groningen. Tot acest amalgam de întâmplări reale, speculate ca să susțină frica și ura, ne arată, dacă mai era nevoie, adevărata sorginte a PSD.
Facts1: Hulite acum, o parte dintre aceste multinaționale au apărut odată cu marile privatizări. Este o ironie cât Casa Poporului faptul că cele mai mari privatizări din România - Banca Agricolă, Petrom, BCR, Distrigaz Nord și Sud, Sidex, Electrica (5 din 8 sucursale) - s-au făcut în perioada 2001-2008, când guvernul era condus de Adrian Nastase și, ulterior, de Călin Popescu Tăriceanu. În logica de acum a PSD, am putea spune că ei ne-au băgat „dracu” în casă, după ce au tăiat panglici și s-au lăudat cu privatizări de succes. Falsul patriotism este cu atât mai greu de digerat dacă ne gândim că multe dintre companiile de stat au fost devalizate la sânge până să fie privatizate. Că a fost în timpul guvernării PSD sau Ciorbea sau în epoca Băsescu contează mai puțin pentru că mai mulți dintre politicienii aflați la putere sunt în Parlament de peste două decenii, girând activ sau tacit jafurile care au marcat România.
Facts2: Orice șef de multinațională are dreptul să vină în Piața Victoriei, ca persoană particulară. Piața Victoriei rămâne un loc public, chiar și când e plină ochi de protestatari. La protestele din Washington și Londra împotriva președintelui învestit Donald Trump și, respectiv, a Brexit-ului, au participat, cu siguranță, și șefi de companii, oameni de afaceri, nu doar studenți și ONG-uri. Mai mult, liderii unor companii globale, precum Google și Facebook au luat poziție în mod public față de anumite măsuri ale administrației Trump, cu impact direct asupra activității lor. Da, ei sunt cetățeni americani, veți spune, dar nu cred că toți cei care au protestat împotriva lui Trump sunt. Am convingerea că unii dintre ei au greencard și muncesc în SUA de ani de zile, plătesc taxe și, deci, au dreptul să se exprime liber cu privire la măsurile administrației, atâta timp cât ei cred că le afectează viața.
Facts3: Multinaționalele plătesc taxe în România, au zeci de mii de angajați, majoritatea români, și au un interes direct în stabilitatea mediului de afaceri. Ele sunt primele care simt costul instabilității politice și economice și sunt direct interesate de liniștea pe care o propovăduiește Guvernul. Spre deosebire de PSD, ele nu vor însă liniște cu orice preț. Și în niciun caz cu prețul slăbirii statului de drept. Iar pentru cei care se vor grăbi să spună că le țin partea, trebuie să precizez că nu lucrez și nu am lucrat niciodată într-o multinațională. Nu e un secret ca multinaționalele au un singur Dumnezeu - profitul - și acționează cam peste tot la fel. Cât fac bine și cât încalcă din regulile sociale, e o altă discuție. Într-un stat de drept puternic, ele știu însă că orice încălcare a regulilor costă.
Folosindu-se deci de povestea „dușmanului extern”, coaliția puterii urmărește un singur lucru: să ne unească într-o spaimă paralizantă, în fața unui dușman invizibil, pentru ca, astfel, să-i acceptăm deciziile fără să cârtim prea mult. Un fel de „Dormi liniștit, PSD veghează pentru tine.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Provocarile de acest gen sunt foarte bune pana la urma, doar in lupta se vede cu adevarat care cine este si ce poate, nu pe bancile academiei militare .... In Anglia si alte tari cu o democratie asezata la inceput tot asa a fost, s-a lasat cu lupte de strada si sange. Noi vedem acum dupa sute de ani doar rezultatele democratiei lor si cascam gura de admiratie, dar si la ei la inceputuri era ca la noi acum. Asta este, nu poti face ompleta fara sa spargi ouale! Democratia nu o inveti din carti, ci pe strada cu pancarta in mana!
Ultima fraza mi se pare groaznica prin ceea ce dezvaluie. Ce vor astia doi, sa iesim din UE? Sa fim ca Moldova, saraca? Ce naiba se ascunde in capetele lor?
Haideți sa facem un lucru simplu, haideți să spunem că "multinaționalele" sunt același lucru cu "investițiile străine". Doi termeni, același lucru. Ia vedeți, găsiți ceva despre investițiile străine în programul de guvernare al PSD ?
Să vă dau câteva extrase:
"Consolidarea diplomaţiei economice, prin stimularea schimburilor comerciale, atragerea de investiţii străine [..] "
"Vom încuraja capitalul autohton în același timp cu o strategie consistentă de atragere a investițiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată."
"[..] acordarea de facilități pentru investiții private, indiferent de natura capitalului social ( autohton sau străin)"
"Program privind atragerea de investiții străine cu valoare adăugată ridicată, inclusiv prin consolidarea diplomației economice."
Toate aceste pasaje sunt extrase din programul de guvernare PSD. Înlocuiți "investiții străine" cu multinaționale.
Înțelegeți absurdul situației ? Pe de o parte vor să le aducă în țară, pe de altă parte le afurisesc că divizează țara. Cine manipulează ?
La ce altceva s-ar putea referi ? Fonduri de investiții ? Sau ce ?
Întreb de curiozitate și pentru clarificare.
Sugeram că domnii de la guvernare manipulează...
PS: nu sunt si nici nu am fost angajat la stat, nu fac si nu am facut vreodata afaceri cu statul (tocmai pt ca am vazut ca e f usor sa fii acuzat oricand de orice), nu am si nici nu am avut rude in vreuna din cele 2 situatii...
oare este SRI-ul aparatorul Binelui gata sa loveasca, cu tehnicile specific-neortodoxe, in factorii politici si institutiile pe care le considera daunatoare Romaniei? oare trebuie sa existe foruri trans-politice care ca corecteze eventualele emanatii ale hazardului democratic? Din pacate, democratia nu poate garanta alegerea celor mai buni si etici reprezentanti ai natiunii, poate da rateuri periculoase. Dar putem lasa institutii care sa actioneze din umbra fara niciun control, invocand lehamitea fata de clasa politica? Oare puterea absoluta nu corupe absolut?Un lucru nu mi-e clar.. Cum a reusit SRI sa determine PSD-ul, sau pe unii membri din Guv, sa adopte OUG-ul care a fost declansatorul miscarilor de protest? Sa fie OUG-ul provocat de SRI sau doar vazut ca oportunitate? Daca Ghita era agent, de ce DNA-ul, prieten al SRI, a inceput sa-l ancheteze? De ce organele de presa inamice ale SRI&DNA mint cu atata seninatate? M-am uitat pe A3 si RTV si n-au facut mai deloc vorbire de protestele din tara, s-au concentrat numai pe Bucuresti.Oare un SRI si un DNA atat de malitioase si puternice n-ar putea fabrica dosare mai consistente personajelor politice pe care nu le agreeaza, care sa impuna oprobiul definitiv al societatii si pedepse judecatoresti f aspre?
Sincer daca acest guvern e curat dar atat de prost prefer sa ma conduca SRI. Pe bune.
Ca si SRI are bube si factiuni sunt total de acord dar sa nu exageram. Cat despre Coldea nu prea se stie. Mie imi pare mai mult un Trosca
Apud o socoteală elementară, părinți de speriat cu acele pesedisme sînt tinerii și liberii din 1990.
Greșesc pe undeva?