Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Petre Daea s-a întors la obsesia din mandatul precedent: „Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”

Petre Daea - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă că aşteaptă să fie pusă în aplicare, din septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce „mai mult peşte decât românii".

„În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (...). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (...) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (...) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută", a spus Daea, într-o conferinţă de presă în judeţul Bistriţa-Năsăud, scrie Agerpres.

Ministrul a adăugat că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă".

Efectivul de cormorani din România s-ar ridica, spune Petre Daea, la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.

În 2019, Petre Daea a spus, într-un discurs la Bruxelles, în Parlamentul European, că în România „cormoranii înoată în piscine”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai ‘nea Petre !
    Da matale Ai vorbit și cu specialiștii ? Sau ai calculat matale ca sunt mulți ? … cormoranii sau pescarii iresponsabili sunt problema ? Ai fost in delta sa vezi cât peste se oprește sub dimensiune ? Ai fost in delta sa vezi cât dezastru face pescuitul electric ? Ai fost sa vezi cât se pescuiești (cu plase monofilament) in prohibiție ? … ai vazut cumva un cormoran cu un morun sau alt sturion in cioc ? așa cum spunea bug mafia … de unde … sa știi când tu nu ai fost acolo …
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult