Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Petre Daea s-a întors la obsesia din mandatul precedent: „Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”

Petre Daea - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă că aşteaptă să fie pusă în aplicare, din septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce „mai mult peşte decât românii".

„În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (...). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (...) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (...) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută", a spus Daea, într-o conferinţă de presă în judeţul Bistriţa-Năsăud, scrie Agerpres.

Ministrul a adăugat că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă".

Efectivul de cormorani din România s-ar ridica, spune Petre Daea, la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.

În 2019, Petre Daea a spus, într-un discurs la Bruxelles, în Parlamentul European, că în România „cormoranii înoată în piscine”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai ‘nea Petre !
    Da matale Ai vorbit și cu specialiștii ? Sau ai calculat matale ca sunt mulți ? … cormoranii sau pescarii iresponsabili sunt problema ? Ai fost in delta sa vezi cât peste se oprește sub dimensiune ? Ai fost in delta sa vezi cât dezastru face pescuitul electric ? Ai fost sa vezi cât se pescuiești (cu plase monofilament) in prohibiție ? … ai vazut cumva un cormoran cu un morun sau alt sturion in cioc ? așa cum spunea bug mafia … de unde … sa știi când tu nu ai fost acolo …
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult