Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul Sănătății, la emisiunea „În fața ta”: „Da, am dat o atenție la medic, de multe ori când mergeam la colegi”

Alexandru Rafila - 2024

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a dezvăluit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că a făcut gesturi de recunoștință către colegii săi din domeniul medical. Rafila a menționat că oferea cu plăcere mici atenții sau cadouri, considerând această practică drept un act de colegialitate, fără a-i atribui alte semnificații.

„Da, am dat o atenție la medic, când de multe ori mergeam la colegi sau faptul că le ofeream o mică atenție dacă vreți sau mic cadou, o făceam cu plăcere, din colegialitate și fără niciun fel de altă semnificație. Cred că și dumneavoastră dacă mergeți la un confrate de-al dumneavoastră puteți să faceți acest lucru fără niciun fel de problemă.”, a spus Rafila, răspunzând la întrebarea dacă a dat vreodată o atenție la medic.

Totodată, ministrul a declarat ferm că un medic care cere șpagă nu mai poate fi considerat medic, din punct de vedere moral. El spune că în România există un obicei de a li se oferi atenții medicilor, ca un gest de recunoștință. El a subliniat importanța educației atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți, pentru a elimina această practică. 

„Dacă cere șpaga, nu cred că mai poate fi medic, cel puțin din punct de vedere moral. Există însă și acest lucru care se întâmplă în România și pe care trebuie îl recunoaștem cu toții că ne place de multe ori să dăm o atenție medicului sau celui care ți-a făcut un bine, există această cultură și cred că lucrul ăsta se întâmplă nu de puține ori. Nu cred că pun într-un fel în balanță calitatea de medic cu o astfel de situație, Dar cred că trebuie să educăm deopotrivă și personalul medical și pacienții, încât să renunțe la acest lucru”, a spus  ministrul Alexandru Rafila, întrebat dacă un medic care ia șpagă mai poate fi medic.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Trebuie să fim educați, da, atât pacienții cât și medicii, să nu mai oferim atenții și să nu mai existe așteptarea lor. Mult durează asta la noi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult