Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cum ați convinge-o pe doamna Șoșoacă să se vaccineze?” Răspunsul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, În fața ta

In fata ta - Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 cum ar încerca să o convingă pe senatoarea Diana Șoșoacă, o antivaccinistă notorie, să se vaccineze.

În replică, ministrul Rafila a afirmat: „De ce să o conving? Dânsa este vaccinată cu siguranță, nu cred că are nevoie să fie convinsă.”

Solicitat să își imagineze o lume fără vaccinuri, ministrul Rafila a subliniat că nu vrea să se gândească la o asemenea variantă, dar a avertizat că ar putea exista milioane de decese anual, din cauza creșterii numărului de cazuri de boli infecțioase, inclusiv reapariția unor afecțiuni grave, precum poliomielita.

„Nu vreau să mă gândesc la această variantă, dar pot să vă spun cu siguranță că am avea câteva milioane de copii morți în fiecare an și cu siguranță ar fi și câteva milioane de adulți care ar muri, pentru că circulația bolilor infecțioase ar fi mult, mult mai mare. Gândiți-vă numai la faptul că ar reapărea, știu eu, poliomielita, o boală înfiorătoare. Când eram copil, vedeam foarte multe persoane cu sechele ale poliomielitei”, a răspuns ministrul Sănătății.

Referitor la posibilitatea vaccinării populației în farmacii, Rafila a explicat că deja în unele farmacii se poate face vaccinare antigripală, iar pe măsură ce tot mai mulți farmaciști vor participa la cursurile de vaccinologie oferite de universitățile de medicină, numărul farmaciilor unde se va putea face vaccin antigripal va crește.

„Am început să facem vaccinare antigripală în mai multe farmacii. Facem cursuri de pregătire pentru farmaciști. Sunt mulți farmaciști care merg la aceste cursuri făcute de universitățile de Medicină, cursuri scurte de vaccinologie și lucrurile încep să se dezvolte. Ne dorim și noi scurtarea circuitului în care un om care are o prescripție să poată să obțină vaccinul pe care să și-l facă la farmacie”, a spus Rafila.  

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu sunt foarte sigur că Dl Rafila se înșeală. Înclin să cred că ne înșeală cu bună știință, așa cum făceau cei mai mulți dintre profesorii de materialism dialectic, materialism istoric, socialism științific, Istoria PC(b)US, Istoria PCR, etc. Cunoașterea nu a fost niciodată liberă, nici democrată! Cunoașterea are un profund caracter inițiatic. La cenaclul literar Zburătorul, în urmă cu aproape un secol și jumătate, Eugen Lovinescu obișnuia să spună că vine cine vrea și rămâne cine poate! Nu oricine poate orice, nu orice cunoscător este capabil de adevărata cunoaștere. Altfel spus, orice cunoscător mai mult sau mai puțin veritabil este un „inițiat” - nu orice socotitor sau contabil este matematician, nu orice lăutar este muzician, nu orice ministru al Sănătății este medic, chiar dacă, se întâmplă ca unul sau altul dintre aceștia să-și fi cumpărat vreo mandolină ori să-și fi făcut rost cumva de Diplomă de Medic. Ascultându-l pe Dl Rafila de câteva zeci de ori, cu diverse ocazii, n-am avut niciodată impresia că mă aflu în fața unui medic. Dimpotrivă, cu diverse ocazii mi-au căzut în mână unele scrieri hipocratice (ale Maestrului din Cos ori atribuite lui) în care orice frază, orice cuvânt aproape te punea față în față cu viața, sănătatea, întreaga cunoaștere, nu numai medicală. De vreme ce omenirea a trăit mii de ani fără vaccinuri, ar fi cazul ca oamenii întregi să nu uite acest lucru, mai ales acum, când Medicina inventează an de an sute, mii de boli noi, nemaivăzute.
    De când se practică vaccinarea? Mă uit la Dl Rafila îl admir, îl cântăresc din ochi, îi dau 75-80 de kg, în ordinea naturii, dar în ordinea culturii, eventual a Medicinii (care este deopotrivă știință și artă) nu pot să-i dau nimic, nici măcar un zero tăiat! În sensul „medicalo-universitar” al cuvântului, ideea vaccinării s-a născut ori poate doar a fost lansată de Edward Jenner (1749 -1823), care și-a scurtat viața prin vaccinări imprudente, ba chiar și-a ucis un fiu, în acest fel. Putem considera că Jenner era cinstit din punct de vedere moral, dar nu foarte capabil pe plan medical. De altfel, în mod empiric, vaccinarea, inclusiv omenească, se practica mult înainte de nașterea lui Jenner, în tot Imperiul Otoman, cel puțin în secolele XVII, XVIII, XIX – evident, cu mai mult sau mai puțin succes. Cine nu cunoaște istoria științei pe care o practică, nu este un adevărat savant sau om de știință decât, eventual, în măsura în care „începe să scrie” această istorie, cazul lui Oppenheimer, constructorul Bombei Atomice. După Hiroshima și Nagasaki, Oppenheimer a înțeles mai bine cum e cu NATURA și CULTURA,. Alegând-o mai curând pe prima, devenind marele savant dizident al secolului XX.
    În relativa dar nedezmințita lor inconștiență sau nepăsare „științifică”, mulți chemați se trezesc neprimiți, cum zice Tanti Biserica, uneori, căci de obicei bate câmpii. Când spune despre D-na Șoșoacă „Dânsa este vaccinată cu siguranță, nu cred că are nevoie să fie convinsă”, Dl Rafila nu vorbește ca om de știință sau medic, ci ca „preot”, ca politruc al idolatriei medicale actuale. Există o idolatrie științifică, istorică, filosofică, până și fotbalistică, vorba poetului, căci „Oamenii din toate cele fac icoană și simbol, / Numesc sfânt, frumos și mare ce nimic nu însemnează / Și pun haine de imagini pe cadavrul trist și gol”... Ăștia sunt falșii preoți, politrucii sau idolatrii. Papa de la Roma nu mai are trei coroane, dar armata lui de preoți-politruci este intactă. Care-i diferența între un preasfințit episcop creștin, catolic, ortodox, paralel cu toate teologiile și căile ferate euclidiene și prea cuvioșii politruci ai Tătucului Stalin, ori al stalinidului Nicolae, al lui Andruța, Scorniceanul? Dacă-l prinde Șoșoaca, cu toată medicina lui, Domnul Rafila va fi jumulit pe neopărite, din motive climatice, să nu-i scoată carbonul. Doamne ferește. Ar rămâne ministerul Sănătății fără codoi, cum spunea, în Iepoca de Aur o doamnă academician-doctor-inginer, om de știință de renume internațional.
    Domnului Rafila nici prin gând nu-i trece să-și amintească ceea ce știu până și liceeni mediocri, anume că, vreme de multe mii de ani, omenirea a trăit fără vaccinuri, fără ministere ale sănătății, cultura (societatea) fiind ca să spun așa față în față cu natura. În toate vremurile au existat personalități sătule de cultură, care s-au refugiat în natură. Bineînțeles, societatea e una, Statul e alta, de la o epocă la alta și societatea și Statul evoluează, căci viața nu este și nu poate fi bătută în cuie, nu poate deveni dogmatică. Comunismul, a fost dogmatic, din care cauză a și pierit, măcar că-i o pieire cu cântec... Vaccinismul actual a devenit o dogmă. Medicina oficială actuală a încetat să fie o știință adevărată, a devenit un fel de marxism-leninism, ca pe vremea „iepocii-lumină”. Mulți pretinși sau considerați oameni de cultură sunt inculți pentru că habar n-au de ceea ce înseamnă sănătatea omului în mijlocul naturii, mai întâi, abia apoi al culturii. Procesele vitale din corpul diverselor ființe vii aparțin exclusiv naturii, deși Dl ministru Rafila, Medicina oficială, facultățile de Medicină vorbesc mai curând în numele culturii, înșelându-se, înșelându-ne așa cum ne înșela școala, universitatea, cultura pe vremea așa numitului comunism, și nu numai. Erorile și minciunile culturii n-au fost însă inventate de așa numitul comunism și nu au dispărut prin regretabilul și condamnabilul linșaj pseudo-judiciar de la Zidul Târgoviștei. Ca ministru ce se află, Dl Rafila nu l-a citit pe Hipocrate, cum nu l-a citit aproape nimeni dintre medicii care profesează astăzi Medicina în România și, probabil, în întreaga Europă. Doctorii gen Rafila se gargarisesc cu Hipocrate ca maneliștii cu Mozart. Într-o bună bibliotecă, din Europa muribundă, încă vie, găsim câteva zeci de texte hipocratice, poate peste zeci sau cincisprezece mii de pagini. După unii, ceva mai specialiști decât doctorul Rafila, vaccinarea mondială, medicina oficială actuală și OMS-ul ar fi ucis mai mulți oameni decât toate războaiele din istorie la un loc. Numai pastilele anticoncepționale ar fi ucis, în a doua jumătate a secolului XX, cam o sută de milioane de femei. Nimeni nu poate dovedi deplinul adevăr al acestei afirmații cam hazardate, totuși plină de adevăr. Așa stând lucrurile, mai ușor cu pianul, vaccinărilor de orice fel, pe scările sănătății. Apropo de vaccinare și pentru că tot am pomenit numele lui Hipocrate, subliniez că acesta considera că 1) fiecare trebuie să devină propriul lui medic și 2) cine ține la sănătatea lui să se ferească de medici și de farmaciști ca de Dracu. Aș adăuga, cu de la mine putere, că cine ține la împlinirea lui omenească (mântuirea, cum spune Tanti Biserica) trebuie să se ferească de popi, cărți bisericești, sfintele moaște ale rătăciților și scrântiților întru Domnul. Bineînțeles, împlinirea nu se confundă cu supraomul unora, transomenia actuală sau alte asemenea vorbe de clacă, fără acoperire faptică.
    Problema e că suntem ființe triale, nu duale. Spiritul, gândirea, esența noastră omenească este sinteza sau rezultatul conjugării a trei realități sau dimensiuni într-o singură ființă. Aceste trei realități sunt trupul, sufletul și spiritul. Trupul n-are nevoie de definiție, suflet au și plantele, cu atât mai mult animalele. Vreme îndelungată, s-a crezut cu spirit n-ar avea decât oamenii. Așa am crezut și eu. De vreo douăzeci de ani nu mai sunt sigur. Cine vrea să știe mai mult despre spirit, spiritul omenesc, spiritul din istorie, spiritul din vidul pistonului auto, al motorului cu aburi, din computere, spiritul armelor nu inteligente ci morale (un prim motor de acest fel este cel al americanului KELLY (în jur de 1875) trebuie să-și procure cele câteva cărți ale scoțiano-elvețianului PAUL EMBERSON, decedat acum vreo doi sau trei ani. Editura SENS, din Arad, a publicat una sau două dintre cărțile lui Emberson. După ce l-am citit pe acest Emberson, oricât ar fi ei de drăguți, de pro sau contra vaccinurilor și a vaccinării, nu mă pot uita la doctorul Rafila sau la Doamna Șoșoacă decât cu ochii europenilor, din secolele XV sau XVI, ce schimbat cioburi roșii sau albastre nu pe cai verzi ci pe africani negri.
    Pe terenul acesta, fără să mai așteptăm secolul XXII sau XXIII, am putea organiza de pe acum un simpozion despre cioburile colorate creștine, vaccinurile jennerieno-pasteuriene, sfintele moaște paraschivo-basarabovnico-bucureștene și alte pidosnice minunății din istoria idolatriei creștinie, ce a sfârșit prin a-i cânta Europei Veșnica ei Pomenire.

    P. S.
    Pentru că vorbim de vaccinuri, ce-ar fi să ne vaccinăm când ne doare cu adevărat, nu când i se scoală OMS-ului etiopian vreo idee cât Africa. Povestea Mitropoliei Tomis a pus pe tapet Prmul sinod creștino-ecumenic (Niceea, 325). Se vorbește de șapte astfel de sfinte sinoade ecumenice, anterioare despărțirii creștinismului în catolic și ortoodox (1054). De fapt au fost opt sinoade ecumenice. Ultimul sinod ecumenic a avut loc la Constantinopol (869-870), decizia lui capitală fiind renunțarea la spirit, adică transformarea omului din ființă trială în ființă duală. Scoaterea spiritului din Istorie, ca să spun așa, a condus la Marea Schismă, apoi Marea Ceartă a Universaliilor, care nu s-a terminat nici azi. Pentru asta chiar ne-ar trebui un vaccin.
    Pentru că unii-s pentru, alții contra, mitropoliei Tomisului, ce-ar fi să aruncăm Mărul Împăcării, sau poate al Discordiei, celui de al VIII-lea Sfânf Sinod Ecumenic, pe care Tanti Biserica ortodoxă l-a scos și aruncat ca pe o măsea stricată, iar catolicii, protestanții, adventiștii popii Pripici și alții l-au tratat ca pe ceapa degerată. De altfel, mai nou, un sit PROSICONTRA pune și alte puncte pe I, vorbind despre viața secretă a unui misterios personaj și sfânt apostol creștin, adevăratul inventator al creștinismului dar și, țineți-vă bine, adevăratul incendiator al Romei, în anul 64, pe vremea împăratului NERO, după primul social-democrat antic (Socrate) și al treilea, împăratul Marc Aureliu. Biserica Ortodoxă Română de Stil Vechi (Mitropolie la Slătioara, Râșca. Suceava) recunoaște existența celui de al VIII-lea Sinod Ecumenic, fără să îi înțeleagă importanța. Catolicismul recunoaște și el acest al VIII-lea sinod ecumenic, dar cam cu jumătate de gură.
    Dacă în jurul Maestrului CTP, o mică echipă s-ar consacra problemelor fără a căror rezolvare Tanti Biserica nu poate da Ortul Popii, ca orice mort cumsecade, deși nu mai sunt chiar la prima tinerețe, aș face pe Dracu-n patru să mă alătur acestei echipe.
    • Like 0
  • Domnul ministru Rafila a raspuns ,diplomatic , Dar sosoaca ,poate ca ar fi mai bine sa nu fie vaccinata ,Poate asa va scapa societatea de asemenea specimene !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult