Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Orban spune că „înțelege” demisia lui Costache, după ce acesta a anunțat testarea bucureștenilor „door to door”. Cine vine la Ministerul Sănătății

Victor Costache - testare

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia, joi dimineață, în plină criză de coronavirus. Miercuri seară, Costache anunțase că va începe un program de testare a tuturor bucureștenilor pentru COVID-19, Ludovic Orban a anunțat azi că „regretă” demisia lui Costache, dar că  o înțelege și a spus că-l va propune ministru pe Nelu Tătaru, în acest moment secretar de stat în ministerul Sănătății.

„Îi voi transmite președintelui Iohannis demisia pentru a se emite decretul de revocare. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare”, a afirmat premierul.

Acesta a adăugat că Nelu Tătaru, propunerea sa pentru ministerul Sănătății, a fost și este în prma linie a bătăliei contra COVID-19. „Deja stăpânește procedurile, planul de măsuri. Azi e la Suceava și l-am informat despre intenția de a-l propune ca ministru, urmând să revină în București”, a precizat Ludovic Orban. 

Deocamdată nu sunt cunoscute exact motivele gestului său, însă surse din conducerea PNL au spus pentru Digi24.ro că ministrul sănătății și Ludovic Orban au avut aseară o discuție aprinsă pe tema lipsei de echipamente din spitale, premierul fiind furios cu privire la anunțul privind testarea bucureștenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine copiaza testele importate,ce institutie se ocupa clonarea testelor pt a nu fi nevoie sa le importam cu ce fabrici de emdicamente se face contract pt a produce si clona testele pt a nu depinde de alte tari.ce face guvernul pt a instala laborator a importa un laborator cu specialisti din china sau corea sau germania?nu continuam sa punem presiunea pe import nu pe productie.copiati mai copiati...chinezii o fac intruna.viziere se pot face din peturi de sticla de 6 litri pt a nu depinde de import.e cel mai eficient mod de aparare impotriva virusului apara fata si ochi dar masca chiar si asa este obligatorie.firma uvex fave o groaza de bani din viziere si ochelari googeluri.desi e o viziera de plastic si un elastic nu e dificil de facut.
    • Like 0
  • check icon
    Asta nu gandeste ! Cum dracu sa testezi din usa in usa toti bucurestenii ?! Intre 1,8- 2 milioane ?! Pai daca reusesti sa testezi 6 pe minut tot inseamna 34 de zile in regim de 24 ore din 24 ! Cu 12 echipaje ?!
    Asta e din ciclul "noi comunicam nu gandim!!!"
    • Like 1
  • Guvernantii ar trebui sa inteleaga ca masurile de distantare sociala pot face doar sa diminueze inaltimea "valului" si sa-i largeasca baza, pentru a nu crea o presiune uriasa, prin numarul de cazuri serioase si grave, aparute intr-un timp scurt, asupra sistemului sanitar. Pentru că "valul", adica un numar foarte mare de infectari, tot ne va lovi !!
    Un procent mare (nimeni nu poate estima exact cat) dintre noi ne vom infecta, oricate masuri de bun simt am lua. Pentru ca acest virus are o contagiozitate cum nu a existat pana acum. Eu cred ca trebuie sa ne obisnuim cu acest gand.
    Astfel incat, in etapa urmatoare, trebuie testate "in masa" cadrele medicale ! Ca ele sa poata avea grija de cazurile serioase, sa nu fie ele insele vectori de diseminare a infectiei.
    TESTATI CADRELE MEDICALE !!!

    Just my 0.02
    • Like 0
  • Ion check icon
    Testarea tuturar din usa in usa nici daca s-ar putea n-ar fi normala fara acordul prelabil al cetatenilor! Sa dai buzna peste cineva sa-i iei secretiile e ceva decupat din filmele cu nazisti Nu mai spun ca pe urma te mai si salta si te duce prin tot felul de locatii cu iz de lagar! Nu nene, ai simptome stai in casa! Daca se agraveaza atunci suni la urgenta! Asa e in occident.
    • Like 0
    • @ Ion
      Da, ”sigur”, asta înseamnă că ar trebui să ne lăsm în seama conștiinței fiecăruia în parte, după ce am constatat pe viu care e gradul de civism al românilor nivel mediu, ca să nu mai vorbim de ”pleavă” ! În anumite situații, dacă sunt indicii, (și pentru protecția marii majorități, aparent sănătoasă) există îndreptățire să se intervină în forță ! Cu democrația (mai ales cum o înțeleg unii) mu faci treabă sigură.
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Ai grija nea Ion , ca asa au inceput toate persecutile , in stare de criza . Nu ma-i departe ii arderea pe rug sau impuscarea. Radem , radem dar pe acolo suntem .
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      "Ma-i" bine am învața niște chestii...
      • Like 3
  • Arthur check icon
    Si totusi: Bucurestiul are pana acum numarul cel mai mare de infectati internati,are cel mai mare numar de persoane varstnice ,multe dintre ele cu boli favorizand imbolnavirii grave in caz de infectare sau chiar deces. Deasemeni in Bucuresti traiesc o gramada de tineri care pot transmite virusul familiei lor din provincie si ,nu cel din urma aspect :majoritatea bucurestenilor traiesc la bloc,autoizolarea vastinicilor putand provoca o anxietate pe care nu o au cei din provincie care multi traiesc in case cu curte!De altfel ministrul Costache nu a dat un termen pentru finalizarea testarii si nici procedura de urmat,dar ce sa-i faci massmedia urechista lauda Coreea de Sud ca a facut testari in masa si are rezultate,dar la noi nu se poate!Se tot trage ca se infecteaza personalul medical ,dar nu se arata nici macar un caz de imbolnavire grava,care o fi explicatia? Eu cred ca se infecteaza pentru ca echipamentul pe care il folosec nu-i protejeaza de o densitate mare de virus in aerul spitalelor,pentru ca bolnavii internati nu sunt izolati ermetic. Iar personalul care ii ingrijeste trebuie sa poarte numai manusi si masti de inalta calitate si sa se dezinfecteze total cand ies din zona! Astea sunt reguli pe care le gasesti si in filme si in proceduri ,citez din Wikipedia!!: CDC recommends the use of respirator masks, with a certified degree equivalent to N95 NIOSH degree or greater, to prevent the wearer from the inhalation of infectious particles (e.g. Mycobacterium tuberculosis, Avian influenza, severe acute respiratory syndrome (SARS), pandemic influenza, and Ebola).[11] It can be noted that the referred degree of the respirator mask (N95 or greater) is recommended to protect from bacteria and from viruses.
    Unlike standard masks, the N95 mask requires a fine mesh of synthetic polymer fibers (produced through a highly specialized process called Melt blowing) that forms the inner filtration layer that filters out infectious particles.[12].
    In final mi se par ridicole acuzatiile bagatorilor de seama mai mult sau mai putin politici care acuza guvernul si pe Costache ca Romania nu e pregatita desi OMS i-a anuntat din Ianuare! Asta e o chestie penibila caci OMS i-a anuntat si pe italieni si pe spanioli si pe nemti,si pe englezi ba chiar si pe americani (daca nu stiau din noembrie 2019),iar rezultatele pandemiei sunt catastrofale fat de situatia din Roamania! Dar asa e romanul :sta la o tuica si rade de ala care ara pamantul si eventual ii cere sa imparta cu el recolta!
    • Like 1
    • @ Arthur
      Testarea "in masa" nu are nici o legatura cu testarea "la intamplare", asa cum a fost anuntata pentru Bucuresti.
      Iar coreenii nu au testat la intamplare: au testat cu prioritate personalul medical si familiile acestora, in plus a fost testat orice pacient care se interneaza, cu delimitarea sa de ceilalti pacienti pana vin rezultatele testelor. Au testat pe toti care se intorceau in tara, cu prioritate (si evident izolare pana la rezultat) pe cei din zone de risc.
      Cand ai resurse limitate (20 sau 2 milioane de teste) le folosesti "cu cap", nu la intamplare.
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult